خانه / وبلاگ و مقالات / سامانه کدال چیست؟ کاربرد و نحوه استفاده از سایت کدال بورس

سامانه کدال چیست؟ کاربرد و نحوه استفاده از سایت کدال بورس

۱۴۰۳/۰۹/۱۴ مقالات

سامانه کدال چیست

سامانه کدال چیست؟ اگر به تازگی فعالیت در بازار بورس را آغاز کرده باشید احتمالا با اصطلاحات مختلف، اصول بازار سرمایه و سامانه‌های وابسته به آن آشنا شده‌اید. سایت کدال یکی از سامانه‌های وابسته به بورس است که اطلاعات مختلفی را در اختیار سهامداران قرار می‌دهد. این سایت منبعی معتبر برای کسب اطلاعات در مورد شرکت‌های فعال در بورس است و یک پایگاه کامل اطلاع‌رسانی برای سهامداران محسوب می‌شود. 

چگونگی استفاده از این سامانه و آشنایی با کاربردهای آن برای سهامداران موضوعی بسیار مهم است که در این مقاله از مجله دونگی به بررسی جزئیات آن می‌پردازیم. 

فهرست مطاالب:

سایت کدال چیست؟ 

سامانه یا سایت کدال، یکی از سامانه‌های مرتبط با بازار بورس اوراق بهادار ایران است. در این سامانه اطلاعی در مورد شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس منتشر می‌شود و هر شرکتی که مراحل ورود به بازار بورس را طی کند، در این سایت معرفی می‌شود. کدال در اصل مخفف Comprehensive Database Of All Listed Companies است. سایت کدال  بستری عالی برای شفاف‌سازی اطلاعات و سیاست‌های  مالی شرکت‌ها است که اطلاعات لازم را به صورت رایگان در اختیار کاربران بازار بورس قرار می‌دهد.

در بازار پرتلاطم بورس و با وجود شرکت‌های متنوع، وجود بستری که اطلاعاتی جامع و دقیق در مورد شرکت‌های فعال ارائه کرده و به تحلیل هرچه دقیق‌تر کارگزاری‌ها و شرکت‌های عرضه‌کننده سهام بپردازد، ضرورت دارد.

این سامانه یکی از مهم‌ترین بسترها در امر بازار بورس محسوب شده و فرآیند جمع‌آوری اطلاعات برای انتخاب شرکت جهت سرمایه‌گذاری را تا حد زیادی تسهیل می‌کند. در این سامانه همچنین آخرین اطلاعیه و رویدادهای مربوط به شرکت‌ها مانند اعلامیه‌های عمومی آن‌ها نیز منتشر می‌شود.

بیشتر بخوانید: 10 پیشنهاد برای راه اندازی کسب و کار با 1 میلیارد تومان

کاربردهای سامانه کدال چیست؟

در ادامه پاسخ به سوال سامانه کدال چیست، به بررسی کاربردها و خدماتی که در این سامانه به کاربران ارائه می‌شود، می‌پردازیم. همان‌طور که گفته شد، کدال بورس یکی از مهم‌ترین بسترهای اطلاع‌رسانی این سازمان است که به طور تخصصی در مورد شرکت‌هایی که در بازار بورس فعال هستند، ارائه اطلاعات دارد. این اطلاعات، کاربردهای زیادی برای سرمایه‌گذاران داشته و مانع ضرروزیان آن‌ها می‌شوند. به عنوان مهم‌ترین کاربرد سامانه کدال و اقداماتی که در این سامانه انجام می‌شود، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • انتشار اخبار درون شرکت‌ها و ارائه اطلاعیه‌های بااهمیت در سامانه کدال به سهامداران برای انتخاب بهترین بستر معاملاتی و خرید سهام با پایین‌ترین قیمت
  • عرضه گزارش‌های ماهانه و سالانه در کدال برای بررسی عملکرد شرکت‌ها و کاهش ریسک سرمایه‌گذاری 
  • انتشار اطلاعیه‌های مهم بورس در کدال و اعلامیه‌هایی که کاربران باید از آن اطلاع داشته باشند.
  • دسترسی به گزارش‌های عملکردی در کدال در مورد نحوه فعالیت شرکت‌ها و میزان بازدهی آن‌ها در یک دوره مالی مشخص 
  • انتشار اطلاعیه‌های شرکت‌ها در کدال بورس مانند نتایج مجمع عمومی
  • سرعت‌بخشی فرآیند اطلاع رسانی شرکت‌ها به کاربران 
  • ایجاد سیستمی دقیق برای شفافیت اطلاعاتی مانند میزان سود و سرمایه گذاری زود بازده در دوره‌های مختلف 
  • ایجاد دسترسی آسان و سریع به اطلاعات برای تحلیل‌گران و سهام‌داران
  • و...

بیشتر بخوانید: بورس کالا چیست؟ راهنمای جامع سرمایه گذاری در بورس کالا

گزارش های مالی سامانه کدان

بیشتر بخوانید: محاسبه سود سپرده بانکی 

گزارش‌های مالی در کدال شامل چه مواردی است؟

همان‌طور که گفته شد یکی از کاربردهای کدال بورس، ارائه گزارش‌ مالی شرکت‌هایی است که در این سامانه معرفی شده‌اند. دامنه گزارش‌های مالی شرکت‌ها در کدال، گسترده بوده و ارزش آن‌ها برای افرادی که از طریق تحلیل این گزارش‌ها بهترین بستر سرمایه‌گذاری را انتخاب می‌کنند، بسیار زیاد است. در این بخش از مقاله سامانه کدال چیست در مورد رایج‌ترین گزارش‌هایی که در این سامانه به کاربران ارائه می‌شود، صحبت خواهیم کرد که عبارتند از: 

  • صورت‌های مالی در بازه‌های مختلف: سامانه کدال برای شفافیت مالی شرکت‌ها است، به این منظور شرکت‌ها موظف هستند که در دوره‌های سه ماهه صورت‌های مالی خود را منتشر کنند. این صورت‌های مالی طی گزارشات 3، 6 و 9 ماهه و به عنوان گزارش مالی میان‌دوره و پایان‌دوره در اختیار کابران قرار می‌گیرند
  • گزارش ماهانه: از دیگر گزارشات ارائه شده در این سامانه می‌توان به گزارش ماهانه شرکت‌ها اشاره کرد که یک گزارش از میزان فروش شرکت در یک ماه است. این گزارش شفافیت اطلاعاتی شرکت‌های فعال در بورس را افزایش داده و برای تحلیل‌گران یک ابزار کاربردی محسوب می‌شود. 
  • گزارش سالانه: علاوه بر گزارشات ماهانه، شرکت‌ها موظف به ارائه گزارشاتی در مورد یک سال کاری خود نیز هستند. در این گزارش باید میزان پیشرفت، سود نهایی در یک سال، مقدار فروش و... به طور دقیق مشخص شود.
  • گزارشات با اهمیت گروه الف و ب: سامانه کدال و اطلاعات شفاف بورس، راهی برای کسب سود بالا توسط سهامداران در این بازار هستند. به این منظور تمام شرکت‌ها از سال 96 موظف به ارائه اطلاعات در مورد عوامل موثر در سود خود هستند. این اطلاعات در دو بخش عوامل موثر در سود و عوامل مهمی که مستقیما روی سود تاثیر ندارند، منتشر شده و در دو دسته الف و ب قرار می‌گیرند. 

بیشتر بخوانید: چگونه پولمان را دو برابر کنیم؟

چگونه از سامانه کدال استفاده کنیم؟

حالا که با کدال بورس و کاربردهای این سامانه آشنا شدید، نوبت به دیگر موضوع مهم در مورد این سامانه یعنی نحوه استفاده از سایت کدال می‌رسد. اگر این سوال برای شما هم ایجاد شده که چگونه به اطلاعات کدال دسترسی پیدا کنیم؟ با راهنمای استفاده از سایت کدال که در این بخش از مقاله سامانه کدال چیست، به توضیح آن می‌پردازیم. همراه ما باشید تا با روش کار این سامانه، نحوه ورود و جستجوی اطلاعات در آن آشنا شوید. مراحل استفاده از این سامانه و اطلاعات موجود در آن به شرح زیر هستند: 

ورود به سامانه کدال

ورود به سامانه کدال

نحوه دسترسی به سامانه کدال بورس، بسیار ساده است و برای ورود به آن باید به سایت اصلی وارد شوید. به این منظور باید به نشانی اصلی این سامانه مراجعه کنید. با ورود به سامانه بخش‌های مختلف آن را مشاهده خواهید کرد که هرکدام اطلاعات به خصوصی را در اختیار کاربران قرار می‌دهند. مهم‌ترین موضوع در استفاده از سامانه کدال برای سرمایه‌گذاری، آشنایی با بخش‌های مختلف این سامانه و اطلاعاتی است که در هر بخش ارائه می‌شود. 

بیشتر بخوانید: بهترین سهام خودرویی: معرفی 5 سهام خودرویی برتر بازار

جستجوی اطلاعیه‌ها در کدال 

با ورود به سامانه بخش‌های مختلف آن قابل مشاهده هستند. اولین بخش، مربوط به اطلاعیه‌هایی است که توسط شرکت‌ها منتشر می‌شوند. آخرین اطلاعیه‌های مربوط به هر شرکت در صفحه اصلی سایت قرار دارند اما با جستجو در سایت می‌توانید به دیگر اطلاعیه‌های هرکدام از شرکت‌های فعال در سامانه دسترسی پیدا کنید. به این منظور باید نماد شرکت را در بخش جستجوی اطلاعیه‌ها وارد کنید.

برای مثال اگر به دنبال اطلاعیه شرکتی مانند «بوعلی» هستید، باید این نام را در بخش جستجو وارد کنید تا اطلاعیه‌ها براساس بازه زمانی برای شما مشخص شوند. داده‌های ارائه شده به صورت فایل پی‌دی‌اف یا اکسل قابل دانلود و مشاهده هستند. در آموزش کار با سایت کدال بورس، توانایی جستجو در اطلاعیه‌ها مهم‌ترین موضوع است زیرا بخش مهمی از اطلاعات مهم هر سازمان در نتایج جستجو قرار دارند.

بیشتر بخوانید: بهترین سرمایه گذاری با سود بالای 30 درصد چیست؟

شاید برای شما این سوال ایجاد شود که اطلاعات موجود در این بخش سامانه کدال چیست؟ در این بخش از سامانه می‌توان به اطلاعات مهمی مانند گزارش‌های مالی حسابرسی شده، اطلاعیه مجامع، افزایش سرمایه، حق تقدم و... دسترسی پیدا کرد. همچنین اگر به دنبال اطلاعیه‌ای با مضمون خاص باشید هم امکان دسترسی به آن در سایت کدال وجود دارد. به این منظور باید در فیلترهای جستجو، عنوان اطلاعیه مانند اساسنامه را وارد کنید.

بیشتر بخوانید: بهترین روش های سرمایه گذاری با سود روزانه در ایران

بخش ناشران 

بخش بعدی سایت کدال، مربوط به اطلاعات شرکت‌های پذیرفته‌شده در سازمان بورس اوراق بهادار است. به منظور مشاهده اطلاعات شرکت‌ها، جستجو و فیلتر اطلاعات در سامانه کدال کافی است نماد مربوطه را مشخص کنید و سپس لیست تمام شرکت‌هایی که در این نماد فعال هستند را مشاهده خواهید کرد. 

بخش نهادهای مالی

از دیگر بخش‌های مهم سامانه کدال می‌توان به نهادهای مالی اشاره کرد. در این بخش هم اطلاعات مناسبی در اختیار کابران قرار می‌گیرد که از جمله آن‌ها می‌توان به اطلاعات مربوط به کارگزاری‌ها، سبدگردان‌ها، صندوق‌های سرمایه‌گذاری فعال در بازار بورس، مشاوران سرمایه‌گذاری و... اشاره کرد. برای مثال اگر به دنبال اطلاعات مربوط به یک کارگزاری مانند مشخصات، مجوز فعالیت، تاییدیه‌ها و... باشید، به راحتی می‌توانید با جستجوی نام کارگزاری در بخش نهادهای مالی به این اطلاعات دسترسی پیدا کنید. 

سامانه سنم 

یکی دیگر از بخش‌های سایت کدال، سامانه سنم است. این بخش خدماتی و مهم کدال در زمینه نظارت بر صندوق‌های سرمایه‌گذاری فعال است. اطلاعات منتشر شده در این بخش، توسط مدیران صندوق ارائه می‌شوند. صندوق‌هایی که در این بخش معرفی می‌شوند، موظف به آپدیت روزانه اطلاعات صندوق هستند تا سهامداران براساس جدیدترین وضعیت صندوق و اطلاعات مربوط به آن قادر به انتخاب بهترین صندوق برای سرمایه‌گذاری باشند.

سامانه تدان

در ادامه مقاله سامانه کدال چیست، به معرفی دیگر بخش این سایت یعنی سامانه تدان می‌رسیم. این بخش نیز مانند دیگر بخش‌های سامانه حائز اهمیت بوده و اطلاعات مفیدی را در اختیار کاربران و کارگزارن قرار می‌دهد. ارائه تحلیل کارشناسان بازار سرمایه، مطرح کردن پرسش‌ها از ناشران و... از جمله کاربردهای این بخش از سامانه است. آشنایی با این بخش و نحوه جستجوی اطلاعات در آن برای کاربرانی که به تازگی فعالیت در بازار بورس را آغاز کرده‌اند، بسیار کاربردی است. 

بیشتر بخوانید: نوسانات قیمت دلار در بازار آزاد ایران

سامانه صدور صورت حساب های سامانه کدال

سامانه صورتحساب

در بخش دیگری از سامانه کدال، صورتحساب‌ها قرار می‌گیرند. این بخش با هدف سهولت تصمیم‌گیری برای مدیران سازمان‌ها ایجاد شده و در حال حاضر یکی از فعال‌ترین بخش‌های سامانه کدال محسوب می‌شود. این بخش امکاناتی مانند درخواست آنلاین پیش‌صورتحساب، مشاهده و چاپ صورتحساب‌های صادر شده، مشاهده بدهی‌های قبلی و... را فراهم می‌کند. هر چند این اطلاعات به تحلیل بهتر عملکرد شرکت‌ها نیز کمک می‌کنند اما کاربرد اصلی آن‌ها برای مدیران است که به تصمیم‌گیری بهتر آن‌ها نیز کمک می‌کند.

چگونه گزارش‌های شرکت‌ها را در کدال پیدا کنیم؟

دسترسی به گزارش‌های مالی شرکت‌ها یکی از مهم‌ترین کاربردهای سامانه کدال است. گزارش‌های مالی از آن دست اطلاعاتی هستند که به کاربران در انتخاب بهترین بستر برای موقعیت سرمایه‌گذاری کمک می‌کنند. 

همان‌طور که گفته شد، گزارشات مالی مختلفی مانند صورت وضعیت مالی دوره‌ای، گزارش مالی ماهانه، سالانه، گزارش موارد با اهمیت و... در این سامانه منتشر می‌شوند که تحلیل‌گران بازار بورس با بررسی هرکدام از آن‌ها می‌توانند، عملکرد یک شرکت را بررسی کرده و بهترین شرکت و بستر برای سرمایه‌گذاری معرفی کنند. این اطلاعات مانع ضرروزیان سرمایه‌داران هم می‌شوند.

در ادامه پاسخ به سوال سامانه کدال چیست، چگونگی بررسی این گزارش‌ها و نحوه دریافت اطلاعات مالی از سامانه کدال را توضیح خواهیم داد. برای دستیابی به این گزارشات و اطلاعات بعد از ورود به سایت کدال و بخش اطلاعیه‌ها باید روی کادر موجود در بخش جستجوی اطلاعیه‌ها کلیک کنید. با انجام این کار به بخش جستجوی پیشرفته سامانه وارد خواهید شد. اطلاعاتی که در ابتدا برای شما نمایش داده می‌شوند، کلی هستند اما امکان استفاده از فیلترها برای دسترسی به اطلاعات جزئی‌تر هم وجود دارد. 

از جمله فیلترهای موجود در این سامانه می‌توان به فیلتر نماد، وضعیت ناشر، گروه اطلاعیه، نوع شرکت و... اشاره کرد. برای دسترسی دقیق به گزارشات ما‌لی یک شرکت دو فیلتر نماد و بازه اطلاعاتی کافی هستند. ابتدا باید نماد شرکت را مشخص کنید و سپس بازه اطلاعاتی مانند اطلاعات میان‌دوره را انتخاب و روی گزینه جستجو کلیک کنید. با انجام این کار گزارش مالی میان دوره شرکت‌های فعال در نماد مورد نظر نمایش داده می‌شوند. 

بیشتر بخوانید: محاسبه اقساط و سود وام بانکی

روش جستجوی نماد شرکت‌ها در سامانه کدال چیست؟

همان‌طور که گفته شد در سامانه کدال می‌توان نماد تمام شرکت‌های فعال در بازار بورس را مشاهده کرد. جستجوی نماد فرآیند چندان پیچیده‌ای ندارد زیرا به محض ورود به سامانه و جستجوی اطلاعیه‌ها لیست نماد‌ها، نام شرکت و عنوان اطلاعیه به طور کامل نمایش داده می‌شوند اما اگر به دنبال نمادی خاص هستید، باید از فیلترهای جستجو استفاده کرده و با سرچ کردن نام نماد به اطلاعات اختصاصی همان نماد دسترسی پیدا کنید. به این منظور باید با نمادهای بورسی آشنا باشید که با یک جستجوی ساده در اینترنت، تمام اطلاعات لازم در مورد آن‌ها را مشاهده خواهید کرد. 

سامانه کدال و نحوه تحلیل گزارش‌ها

سامانه کدال و نحوه تحلیل گزارش‌ها

در آخرین بخش از مقاله سامانه کدال چیست، در مورد مهم‌ترین کاربرد این سامانه یعنی تحلیل گزارش‌ها صحبت خواهیم کرد. تحلیل گزارش‌های دریافتی از سامانه نیاز به دانش تخصصی در مورد تحلیل اطلاعات بازار بورس دارد.

 به منظور انجام هرچه بهتر این کار در اختیار داشتن ابزارهای تحلیل اهمیت زیادی دارد. ابزارهای مختلفی به این منظور در اینترنت وجود دارند که با استفاده از آن‌ها می‌توانید گزارشات مالی یک شرکت را مورد بررسی قرار داده و عملکرد آن در یک بازه زمانی خاص را بررسی کنید. 

با توجه به این‌که اطلاعات این سامانه به صورت فایل‌های اکسل یا پی‌دی‌اف قابل دریافت هستند، حتی این امکان برای شما وجود دارد که فایل‌های مربوط به یک شرکت را جمع‌آوری کرده و برای تحلیل و بررسی دقیق در اختیار کارشناسان قرار دهید. از این طریق هم می‌توانید به تحلیل دقیق عملکرد شرکت پرداخته و اطلاعات لازم برای سرمایه‌گذاری در آن را کسب کنید.

بیشتر بخوانید: بهترین سهام فولادی: کدام نماد فولادی سودآورتر است؟

سخن پایانی 

سامانه کدال یکی از کاربردی‌ترین سامانه‌های وابسته به بازار بورس است. با توجه به تعدد شرکت‌هایی که در بازار بورس فعالیت دارند، وجود سایت کدال و سامانه‌های مشابه به انتخاب بهترین بستر توسط سرمایه‌داران کمک می‌کند.

 استفاده از اطلاعات سامانه کدال، تحلیل گزارشات موجود در آن و آشنایی با عملکرد شرکت‌های فعال در بازار بورس از مشکلاتی مانند سرمایه‌گذاری پر ریسک جلوگیری کرده و اشتباهات رایج سرمایه‌گذاری را به حداقل می‌رساند. این سامانه به سهامداران کمک می‌کند تا در زمان مناسب، سهام بهترین شرکت را خریداری کرده و سرمایه خود را در بستری مطمئن صرف کنند.

فرصت را از دست ندهید: دونگی - پلتفرم تامین مالی جمعی (کرادفاندینگ) برای کسب‌وکارها

سوالات متداول

در پاسخ به سوال سامانه کدال چیست گفتیم که این سامانه گزارشات مالی را در قالب فایل های پی دی اف و اکسل ارائه می کند. این فایل های قابل دانلود هستند و سهامداران امکان ذخیره سازی آن ها برای تحلیل توسط ابزارها و نرم افزارها را دارند.

بله، تمام اطلاعات ارائه شده توسط سامانه کدال به روز بوده و شرکت ها موظف به آپدیت گزارشات خود براساس دوره های مشخص یک ماهه، 3 ماهه و... هستند. در صورتی که یک شرکت اطلاعات خود را برای کاربران به روز نکند، هشدار لازم از طریق برچسب هایی مانند اخطاریه به کاربران داده می شود.