آموزش سرمایه گذاری: نکاتی مهم برای جلوگیری از ضرر در سرمایه گذاری و مدیریت سرمایه

وارن بافت جمله ای معروف دارد: «بزرگ ترین مانع ثروتمند شدن مردم عادی، نداشتن دانش مالی و سرمایه گذاری است». این واقعیت در ایران نمود بیشتری دارد؛ کافی است نگاهی به آمار بانک مرکزی بیندازید که نشان می دهد قیمت سکه تمام بهار آزادی تنها در یک سال (1403-1404)، از 36 میلیون به 71 میلیون تومان رسیده است. این جهش 97 درصدی، به خوبی نشان می دهد چرا آموزش سرمایه گذاری اهمیت دارد. سرمایه گذاری یعنی استفاده درست از پول برای حفظ و افزایش ارزش آن در برابر تورم و نوسانات اقتصادی. در این آموزش از مجله دونگی، ضمن پاسخ به این سوال که سرمایه گذاری چیست، در مورد اهمیت این کار و چگونگی انجام آن برای دریافت بهترین نتایج صحبت خواهیم کرد.
فهرست مطالب:
سرمایه گذاری چیست؟
در منابع معتبر اقتصادی از جمله سایت Investopedia ، سرمایه گذاری این گونه تعریف می شود: اختصاص دادن منابعی مانند پول، زمان یا انرژی برای خرید دارایی هایی نظیر ملک، با این هدف که درآمد کسب شده یا ارزش منابع در آینده افزایش پیدا کند. منظور از افزایش ارزش، رشد تدریجی قیمت دارایی در طول زمان است. این فرآیند معمولا نیازمند صرف زمان، تلاش و سرمایه اولیه است.
به عبارتی، هدف اصلی سرمایه گذاری، کسب سود در آینده است؛ به همین دلیل این فعالیت همواره با میزانی از ریسک همراه خواهد بود. به عبارت ساده تر و براساس تعریف سرمایه گذاری در حسابداری، احتمال ضرر در سرمایه گذاری مانند سود وجود دارد؛ به ویژه اگر انتخاب نادرستی صورت گیرد. در چنین شرایطی ممکن است نه تنها سودی حاصل نشود، بلکه اصل سرمایه نیز کاهش یابد. بنابراین، آشنایی با ویژگی ها و قوانین هر بازار، پیش از شروع فعالیت سرمایه گذاری، امری ضروری است.
حال بیایید با شناخت سیستم اقتصادی، با مفهوم سرمایه گذاری بهتر آشنا شویم. سیستم های اقتصادی در هر جای دنیا بر مبنای پول پایه گذاری شده است. برای درک این مفهوم بهتر است از یک مدل برای مفهوم سیستم های اقتصادی استفاده کنیم. اقتصاد را می توان مانند یک ماشین پر از چرخ دنده تصور کرد. هر کدام از این چرخ دنده ها نماد یک واحد یا نهاد اقتصادی است. به طور مثال یک سوپرمارکت، یک کارخانه و یا یک تولیدکننده محتوا به عنوان یک چرخ دنده در این سیستم در نظر گرفته می شود. توان و گردش مالی هر واحد اقتصادی نشان از بزرگی یا کوچکی چرخ دنده آن واحد در این ماشین بزرگ است. سوپرمارکت محلی چرخ دنده ای کوچکتر از یک کارخانه بزرگ محسوب می شود.
نکته ای که وجود دارد این است که هر چرخ دنده بر اساس تزریق سرمایه شروع به چرخش می کند، مقداری از این سرمایه متعلق به خود چرخ دنده بوده و باقی سرمایه به سایر چرخ دنده های چسبیده به آن منتقل می شود. شما با خرید از سوپرمارکت، سرمایه ای به آن تزریق می کنید. این سرمایه چرخ دنده را می چرخاند. بخش کوچکی از این سرمایه به عنوان سود وارد چرخ دنده شده و باعث بزرگ شدن آن می شود و بخش اعظم سرمایه به سایر چرخ دنده ها مانند کارخانه تولیدکننده آن محصول وارد می شود. بدین ترتیب با تزریق سرمایه به یک چرخ دنده، عملا جریانی از حرکت مالی در دل اقتصاد ایجاد می شود. این جریان های مالی در کنار یکدیگر جریان مالی بزرگ تری از سرمایه را ایجاد می کنند که قادر است چرخ دنده های بزرگ تر را به حرکت در بیاورد.
حال هر چرخ دنده ای که در مسیر جریان های بزرگ مالی قرار بگیرد می تواند از سود بیشتری بهره مند شود. سرمایه گذاری دقیقا در اینجا معنی می شود. حال اگر شما در نهاد اقتصادی سرمایه گذاری کنید که در مسیر بزرگ ترین جریان های مالی قرار داشته باشد، از چرخش آن چرخ دنده سود خوبی نصیب شما خواهد بود. بر اساس این تعریف، سرمایه گذاری به معنی انتخاب یک چرخ دنده درست در مسیر جریان های مالی اصلی است. در این بین سرمایه شما نیز درست مانند یک چسب عمل می کند. چسب شما هر قدر بزرگ تر و قوی تر باشد، میزان پول بیشتری از عبور جریان های مالی به شما خواهد رسید. این مفهوم اساسی یک سرمایه گذاری شناخته می شود.
چرا باید سرمایه گذاری کنیم؟
شاید این سوال برای شما هم ایجاد شده باشد که چرا باید سرمایه گذاری کنیم؟ همه ما به طور مداوم در تلاش هستیم تا به اهدافی که برای آینده خود و خانواده مان در نظر گرفته ایم دست پیدا کرده و سطح رفاه زندگی خود را ارتقا دهیم. این اهداف می توانند شامل خرید خانه یا خودرو، تامین هزینه های تحصیل و اشتغال فرزندان، یا حتی تهیه وسایل بهتر برای خانه باشند. برای تحقق این اهداف، داشتن یک منبع درآمد مناسب نخستین و اساسی ترین قدم است؛ اما آیا داشتن سرمایه اولیه به تنهایی کافی است؟ آیا بدون آموزش سرمایه گذاری، برنامه ریزی دقیق و هدفمند، می توان به موفقیت مالی دست یافت؟
برای پاسخ به این پرسش ها و درک بهتر مفهوم سرمایه گذاری، بد نیست نگاهی مقایسه ای به عملکرد بازارهای مختلف طی پنج سال منتهی به 1 شهریور 1403 بیندازیم. بررسی بازدهی دارایی ها در این بازه زمانی به ما کمک می کند تا درک بهتری از نقش سرمایه گذاری هوشمندانه در دستیابی به اهداف مالی پیدا کنیم.
بازار | بازدهی 5 ساله تا شهریور 1403 |
صندوق های سهامی مفید | 841% |
شاخص بورس | 666% |
صندوق عیار | 831% |
سکه طلا | 930% |
408% | |
125% |
همان طور که نتایج بررسی ها در جدول بالا نشان می دهد، انتخاب دارایی مناسب و در نظر گرفتن افق زمانی واقع بینانه، تاثیر زیادی در موفقیت مالی افراد دارد. بنابراین، اگر به فکر امنیت مالی خود هستید، علاوه بر یادگیری سرمایه گذاری و کسب درآمد، باید برای استفاده درست از آن نیز برنامه ریزی داشته باشید. اما چگونه می توان برای درآمدهای خود برنامه ریزی کرد؟ یکی از روش های برنامه ریزی مالی، سرمایه گذاری است که در ادامه انواع آن را معرفی می کنیم.
اهداف سرمایه گذاری
اصلی ترین هدف سرمایه گذاری بر اساس روندی که در بالاتر توضیح دادیم، حفظ ارزش و قدرت سرمایه و در مرحله دوم افزایش آن است. نکته ای که وجود دارد این است که در مدل اقتصادی مالیاتی، جریان های مالی بر اساس مالیات مدیریت می شوند. در این مدل اقتصادی مقاومت های کمتری (تورم پایین) در مسیر جریان های مالی وجود دارد و افراد کمتر با کاهش ارزش سرمایه درگیر هستند. در این نوع مدل، هدف اصلی از سرمایه گذاری افزایش سرمایه در دوره های مختلف است.
اما در مدل اقتصادی تورمی، مانند مدل اقتصادی ایران، تورم به عنوان عامل اصلی مدیریت جریان های مالی شناخته می شود. در واقع تورم درست مانند سدهایی عملی می کند که به جریان های مالی جهت می دهد. اما همین سد باعث کاهش جریان مالی و تلف شدن سرمایه می شود.
از این رو با افزایش تورم، عملا جامعه با کاهش ارزش سرمایه روبه روست. در چنین مدل های اقتصادی هدف اول سرمایه گذاری را می توان حفظ ارزش سرمایه و سپس افزایش آن دانست. حال بر این اساس می توان این اهداف را به سه دسته پس انداز برای آینده، افزایش درآمد مالی و دستیابی به ثروت تقسیم بندی کرد.
آشنایی با انواع سرمایه گذاری
سرمایه گذاری به عنوان یکی از ابزارهای اصلی دستیابی به اهداف مالی به شکل های مختلفی امکان پذیر است. انتخاب یک بستر مناسب به این منظور مستلزم توجه به نکات مختلفی مانند یادگیری سرمایه گذاری و آشنایی با اصول این کار، آموزش مدیریت سرمایه و بودجه بندی و پاسخ به سوالاتی است که از جمله آن ها می توان به برای سرمایه گذاری چی بخریم؟ اشاره کرد. همچنین آشنایی با انواع سرمایه گذاری با هدف مقایسه و انتخاب بهترین بستر اهمیت زیادی دارد.
سرمایه گذاری مالی
سرمایه گذاری مالی معادل پول نقد است و به بسترهایی گفته می شود که تبدیل آن به پول نقد، فرآیند پیچیده ای ندارد. چند نمونه از بسترهای سرمایه گذاری مالی که در این بخش از آموزش سرمایه گذاری می توان به آن ها اشاره کرد، عبارتند از:
- سهام
- ارز
- صندوق های سرمایه گذاری
بازار فارکس
سرمایه گذاری فیزیکی
از دیگر انواع سرمایه گذاری که با وجود بی ثباتی بسترها امکان کسب سود بالا از آن ها وجود دارد، می توان به سرمایه گذاری فیزیکی اشاره کرد. در این نوع سرمایه گذاری فرد مالکیت یک دارایی را بر عهده خواهد داشت. بهترین بسترهای این نوع سرمایه گذاری عبارتند از:
- مسکن
- طلا و جواهر
- کالاهای با ارزش مثل آثار هنری
- راه اندازی کسب وکار
سرمایه گذاری روی خود
سرمایه گذاری روی خود، یکی از مهم ترین و اثربخش ترین اقداماتی است که هر فرد می تواند در مسیر موفقیت انجام دهد. میل به رشد و پیشرفت در وجود همه انسان ها نهادینه شده و هر شخص، بسته به نگرش، باورها و اهداف خود، مسیر متفاوتی را برای توسعه فردی انتخاب می کند. این سرمایه گذاری را می توان به شکل های مختلفی انجام داد، برای مثال:
- آموزش مهارت های تخصصی
- یادگیری زبان یا نرم افزار
- مطالعه هدفمند

روش های سرمایه گذاری با پول کم
سرمایه گذاری با پول کم، این روزها به امری رایج در بازار تبدیل شده و افراد با شرایط مالی متفاوت می توانند از این فرصت برای ساختن آینده ای مطمئن بهره ببرند. برخلاف تصور عموم، تنها عامل تعیین کننده در موفقیت سرمایه گذاری، میزان سرمایه اولیه نیست و هنگام ورود به حوزه کسب وکار یا بازارهای مالی مانند ارز دیجیتال، طلا و... نباید صرفا بر مقدار پول موجود تکیه کرد. به عبارت دیگر هر فرد، متناسب با هدف و توان مالی خود، این امکان را دارد که سرمایه گذاری را آغاز کند.
سرمایه گذاری با پول کم چگونه است؟
همان طور که گفته شد حتی با سرمایه اولیه پایین هم می توان سود و درآمد کسب کرد، اما سرمایه گذاری با پول کم چگونه است؟ با انتخاب بستر مناسب از طریق آموزش سرمایه گذاری می توان با پول کم هم سرمایه گذاری کرد. ایده های متنوعی برای سرمایه گذاری با سرمایه اندک وجود دارند. یکی از گزینه های پرطرفدار، ورود به بازار طلا و سکه است؛ چرا که این دارایی ها معمولا با افزایش قیمت همراه هستند و کمتر دچار افت می شوند. از این رو، بسیاری از افراد با مبالغ محدود، این روش را انتخاب می کنند تا سود مناسبی کسب کنند.
گزینه دیگر، سرمایه گذاری در بانک ها است که گرچه به حفظ سرمایه کمک می کند، اما به دلیل سود پایین تر نسبت به سایر روش ها، اغلب تنها برای کسانی جذاب است که به دنبال ریسک کمتر هستند. همچنین بازارهایی مانند فارکس، ارز دیجیتال و ارزهای خارجی، از دیگر فرصت های سرمایه گذاری با سرمایه کم هستند.
از دیگر روش های سرمایه گذاری با پول کم می توان به کرادفاندینگ اشاره کرد. کرادفاندینگ یا تامین مالی جمعی بستری است که در آن می توان با حداقل سرمایه هم به سود مناسب دست پیدا کرد و در عین حال به مشارکت های اجتماعی پرداخت. انتخاب هر یک از این بسترها نیازمند آموزش مدیریت سرمایه، توجه به سطح دانش و تحلیل صحیح بازارها است.
برای سرمایه گذاری در کرادفاندینگ به چه چیزهایی نیاز داریم؟
اگر برای اولین بار می خواهید از طریق تامین مالی جمعی وارد دنیای سرمایه گذاری شوید، توصیه می شود پیش از هر تصمیم مالی، با مشورت گرفتن از مشاوران مالی معتبر و بهره گیری از منابع آموزشی قابل اعتماد، دانش و آگاهی لازم را به دست آورید. این آمادگی می تواند نقش مهمی در کاهش ریسک و افزایش احتمال موفقیت شما داشته باشد.
بعد از یادگیری سرمایه گذاری در کرادفاندینگ، باید پلتفرمی مناسب برای این روش انتخاب کرده و در نهایت با اطلاعاتی مانند کد بورسی و ثبت اطلاعات در سامانه سجام برای ورود به این بازار اقدام کنید. دونگی یکی از پلتفرم هایی است که در این زمینه می توانید به آن مراجعه کرده و با راهنمایی کارشناسان آن، نکات لازم و آموزش سرمایه گذاری در کرادفاندینگ را دریافت کنید.
راهنمای انتخاب بهترین روش برای سرمایه گذاری
همان طور که گفته شد، بسترهای متنوعی برای سرمایه گذاری وجود دارند که ورود به هرکدام استراتژی و تکنیک های خاص خود را نیاز دارد. برای ارزیابی و انتخاب از میان روش های مختلف باید چند معیار مهم را در نظر بگیرید تا انتخابی ایده آل داشته باشید و به پاسخی مناسب برای این سوال که کدام سرمایه گذاری برای من بهتر است؟ برسید. این معیارها عبارتند از:
تعیین هدف سرمایه گذاری
پیش از هر اقدامی، باید مشخص کنید که هدف اصلی شما از سرمایه گذاری چیست. آیا دنبال سود سریع هستید یا هدف شما برنامه ریزی بلندمدت مثل تامین مالی دوران بازنشستگی است؟ هدف نهایی شما، نقش مهمی در انتخاب نوع سرمایه گذاری مناسب و پاسخ به این سوال که چگونه سرمایه گذاری کنیم؟ ایفا می کند.
در نظر گرفتن میزان ریسک پذیری
سطح تحمل شما در برابر ریسک، تاثیر زیادی در انتخاب نوع دارایی و بستر سرمایه گذاری خواهد داشت. سرمایه گذاری های با بازده بالا معمولا همراه با نوسانات شدیدتر و ریسک بیشتر هستند. پس بهتر است ابتدا این نکته را ارزیابی کنید که تا چه حد آمادگی پذیرش تغییرات بازار و احتمال ضرر را دارید. آموزش مدیریت سرمایه در این زمینه کاربردی است.
بررسی بازده سرمایه گذاری
بازده، شاخصی مهم برای ارزیابی عملکرد سرمایه گذاری ها است. برای نمونه، طی بازه ای پنج ساله تا پایان تیر 1403، بازدهی شاخص کل بورس 758 درصد، سکه طلا 864 درصد، ارز دلار 384 درصد و اوراق درآمد ثابت حدود 124 درصد بوده است. البته باید توجه داشت که بازدهی گذشته، تضمینی برای آینده نیست و شرایط هر بازار ممکن است در آینده تغییر کند.
تنوع در انتخاب دارایی ها
یکی از روش های مدیریت ریسک که در آموزش سرمایه گذاری به آن تاکید می شود، تنوع بخشی در سرمایه گذاری است. یعنی به جای تمرکز بر یک دارایی، ترکیبی از سهام، طلا، اوراق و دیگر ابزارهای مالی داشته باشید تا ریسک کلی کاهش یابد و در برابر زیان های احتمالی محافظت شوید.
مطالعه وضعیت اقتصادی و بازار
شرایط کلی اقتصاد و تحلیل بازار نیز نقش مهمی در انتخاب سرمایه گذاری مناسب دارند. برای مثال، در دوران تورم، دارایی هایی مثل طلا یا صندوق های مبتنی بر طلا عملکرد بهتری دارند، در حالی که در زمان رشد بازار سرمایه، سرمایه گذاری در سهام یا صندوق های سهامی می تواند سودآورتر باشد. توانایی تحلیل یکی از مهم ترین مهارت های مورد نیاز برای سرمایه گذاری به شمار می رود.
اهمیت نقدشوندگی
یکی از عوامل مهم در انتخاب دارایی، نقدشوندگی آن است؛ یعنی قابلیت تبدیل سریع دارایی به پول نقد. برخی دارایی ها مثل سهام، به سرعت قابل فروش هستند، اما دارایی هایی مانند ملک یا زمین معمولا زمان بیشتری برای فروش نیاز دارند. بنابراین، بسته به نیازتان به نقدینگی، باید این عامل را در نظر بگیرید.
آموزش سرمایه گذاری بلندمدت و کوتاه مدت
برای یادگیری سرمایه گذاری، آشنایی با مفاهیم آن اهمیت زیادی دارد و دو مفهوم مهم در این زمینه سرمایه گذاری بلندمدت و کوتاه مدت هستند. در سرمایه گذاری کوتاه مدت، دارایی برای مدت زمانی کمتر از یک سال در یک برنامه سرمایه گذاری قرار می گیرد. اغلب افرادی که این روش را انتخاب می کنند، طی چند هفته یا چند ماه نخست، سرمایه خود را برداشت می کنند؛ در برخی موارد حتی ممکن است این بازه تنها چند روز باشد.
در مقابل، سرمایه گذاری بلندمدت به معنای نگهداری دارایی در یک طرح مشخص بیش از یک سال است. در آموزش سرمایه گذاری بلندمدت باید به این نکته اشاره کرد که مدت زمان سرمایه گذاری در این روش نامحدود بوده و بسته به نوع سرمایه گذاری، می تواند از یک سال تا 10 سال یا حتی بیشتر ادامه یابد.

سرمایه گذاری بلندمدت
همان طور که گفته شد سرمایه گذاری بلندمدت، حالتی است که بازه انجام آن بیش از یک سال باشد. سرمایه گذاری های بلندمدت، با هدف افزایش قابل پیش بینی تر ارزش دارایی ها انجام می شوند تا سرمایه گذار به تدریج وارد یک روند سوددهی آرام اما پیوسته شود. برخی از رایج ترین انواع روش های سرمایه گذاری در بازه بلندمدت عبارتند از:
سرمایه گذاری در املاک و مستغلات: روند رشد بهای مسکن طی سال های گذشته، اطمینان قابل توجهی را برای سرمایه گذاران فراهم کرده و این ذهنیت را به وجود آورده که این بازار می تواند به عنوان یک پناهگاه امن در برابر کاهش ارزش پول و تورم عمل کند. از این رو، بسیاری از افراد سرمایه گذاری در مسکن را راهی مطمئن برای حفظ ارزش دارایی می دانند. با این حال، قیمت ملک تحت تأثیر عوامل گوناگونی قرار دارد و آشنایی با مفاهیم و اصول سرمایه گذاری در این بازار امری ضروری است.
سرمایه گذاری در بازار بورس: بازار سهام در بلندمدت اغلب بازدهی قابل قبولی ارائه می دهد، هرچند در کوتاه مدت ممکن است تحت تأثیر عوامل اقتصادی یا سیاسی با نوساناتی همراه باشد. یکی از راهکارهای کاهش ریسک در این حوزه، تنوع بخشی به سبد سهام است. با اینکه نوسانات کوتاه مدت ممکن است ارزش بسیاری از سهم ها را تحت تأثیر قرار دهد، اما تجربه بازار نشان داده که سرمایه گذاری در سهام طی دوره های طولانی تر، نسبت به سایر بازارها سودده تر است. به عبارتی، هر چه مدت سرمایه گذاری در بورس بیشتر باشد، احتمال بهره مندی از بازدهی پایدار و کاهش ریسک نوسانات نیز بیشتر خواهد شد.
سرمایه گذاری کوتاه مدت
سرمایه گذاری از نظر افق زمانی به شکل کوتاه مدت هم قابل انجام است. نکته مهمی که در آموزش سرمایه گذاری کوتاه مدت باید به آن اشاره کرد، نوسانات زیاد این نوع سرمایه گذاری و ریسک بالاتر انجام آن است. سرمایه گذاری های کوتاه مدت معمولا با سطح ریسک بیشتری همراه هستند، اما در صورتی که به درستی مدیریت شوند، می توانند بازدهی قابل توجهی را برای سرمایه گذار به همراه داشته باشند. چند روش مناسب برای سرمایه گذاری در کوتاه مدت عبارتند از:
سرمایه گذاری کوتاه مدت در بازار رمز ارزها: با وجود اینکه بازار ارزهای دیجیتال نسبت به بازارهای مالی بزرگ جهان هنوز نوپا و کوچک به حساب می آید، اما تغییرات قیمتی آن به شدت تحت تاثیر سرمایه گذاران کلان و اخبار مهم قرار می گیرد. چنین نوساناتی برای افراد علاقه مند به سرمایه گذاری کوتاه مدت، هم فرصت زا و هم خطرآفرین هستند. از یک سو، امکان کسب سود در جریان های صعودی و نزولی بازار وجود دارد که می تواند میزان سودآوری را افزایش دهد؛ اما از سوی دیگر، اگر فرد تسلط کافی به تحلیل بازار نداشته باشد، این نوسانات می تواند منجر به زیان های سنگین شود.
سرمایه گذاری کوتاه مدت در بازار ارز و طلا: در کشور ما، قیمت ارز و طلا همواره در حال تغییر است و این امر سبب شده تا عده زیادی برای حفظ ارزش دارایی خود، به سرمایه گذاری کوتاه مدت در این حوزه ها روی بیاورند. البته موفقیت در این نوع سرمایه گذاری به دانش، تجربه و دقت زیادی نیاز دارد. چراکه متغیرهای موثر بر بازار طلا و ارز، شامل عوامل سیاسی داخلی، شرایط اقتصادی کشور و تحولات بین المللی بسیار متنوعی هستند و پیش بینی رفتار این بازارها بدون شناخت کافی، دشوار است.
آموزش سرمایه گذاری با ریسک کم
همان طور که گفتیم برای آموزش مدیریت سرمایه باید به مفاهیم مهم آن تسلط پیدا کرد و یکی دیگر از این مفاهیم، ریسک سرمایه گذاری است. بسیاری از بسترهای سرمایه گذاری با ریسک کم همراه هستند و ورود به آ ن ها، مشکلاتی مانند از دست رفتن سرمایه اولیه را به همراه ندارد. برخی از روش هایی که در آموزش سرمایه گذاری با ریسک کم می توان به آن ها اشاره کرد عبارتند از:
سرمایه گذاری در بانک: هرچند هیچ کدام از روش های سرمایه گذاری بدون ریسک نیست، اما در بستری مانند بانک می توان ریسک کمتری را تجربه کرد. البته باید به این نکته توجه داشت که این روش سرمایه گذاری در کنار ریسک کم، سود پایینی هم دارد.
صندوق های سرمایه گذاری: دیگر بستر سرمایه گذاری با ریسک کم، صندوق ها هستند که سرمایه گذاری با سود 50 درصد هم در برخی از آن ها امکان پذیر است. صندوق های سرمایه گذاری انتخابی مناسب برای افرادی هستند که به مشاوران مالی برای یادگیری سرمایه گذاری دسترسی ندارند.
به طور کلی، این شیوه سرمایه گذاری بازدهی بالایی ندارد، اما برای افرادی با ریسک پذیری پایین، گزینه ای مطمئن محسوب می شود.
مهارت های لازم برای شروع سرمایه گذاری
بسیاری از افراد تصور می کنند که سرمایه گذاری انتخاب گزینه های با بیشترین سود است، در حالی که این طور نیست و برای انتخاب از میان روش های مختلف انجام این کار باید از مهارت های مختلفی نیز برخوردار باشید. برخی از این مهارت ها عبارتند از:
سواد مالی و آشنایی با مفاهیم اساسی در بازارهای مالی، روش های سرمایه گذاری و...
توانایی تحلیل بازار و کار با ابزارهای موجود به این منظور
تسلط به استراتژی ها و تکنیک های مدیریت ریسک از جمله تنوع پذیری، استفاده از ابزارهای مشتقه و...
صبر برای انتخاب زمان مناسب سرمایه گذاری یا خارج کردن سرمایه و....
علاوه بر موارد گفته شده، توانایی پیش بینی بازده سرمایه گذاری در روش های مختلف، تعیین اهداف مناسب و تصمیم گیری براساس آن ها، ارزشیابی صحیح سرمایه گذاری، شناسایی و بررسی دقیق بازار و... نیز از جمله مهارت هایی هستند که برای انجام سرمایه گذاری های موفق به صورت کوتاه مدت یا بلندمدت به آن ها تاکید می شود.

نکات مهم در سرمایه گذاری
به جز موارد گفته شد، توجه به برخی نکات اساسی نیز در آموزش سرمایه گذاری موفق حائز اهمیت هستند، برای مثال:
هرگز نباید تمام تخم مرغ ها را در یک سبد قرار داد. این مورد از نکات مهم در سرمایه گذاری به اهمیت تنوع دادن به سبد دارایی ها اشاره دارد. تنوع دارایی ها، ریسک سرمایه گذاری را نیز کاهش می دهد.
پرهیز از تصمیم گیری احساسی در اثر جو بازار و توجه به مواردی مانند ریسک های مختلف سرمایه گذاری از دیگر نکات مهم در سرمایه گذاری هستند.
مدت زمان سرمایه گذاری، عامل مهمی در تعیین میزان ریسک و سوددهی است. سرمایه گذاری های بلندمدت معمولا با ریسک پایین تری همراه بوده و در نهایت بازدهی بالاتری دارند.
نظارت مداوم بر عملکرد سبد سرمایه گذاری نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. یک سرمایه گذار موفق با توجه به نوسانات و تغییر در دارایی های خود، میزان ریسک را کاهش داده و سود بالاتری کسب می کند.
بهترین سرمایه گذاری در ایران و جهان
سرمایه گذاری راهکاری جهانی برای حفظ ارزش پول و کسب سود است و در هر کشور، بسترهای مختلفی برای انجام آن مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه به معرفی بهترین بسترهای سرمایه گذاری در ایران و جهان می پردازیم.
بهترین سرمایه گذاری در جهان
طبق اطلاعاتی که در منابع مختلف مانند سایت Gallup وجود دارد، سرمایه گذاری در بازار مسکن و طلا، بهترین سرمایه گذاری در جهان محسوب می شوند. در کشوری مانند آمریکا این دو بازار بیشتر سهم سرمایه گذاری را به خود اختصاص داده اند. در آلمان نیز بازارهایی مانند طلا و صندوق های سرمایه گذاری محبوبیت زیادی دارند. سهام شرکت های تکنولوژی، ETFها، رمز ارزها و... نیز جزو بسترهای پرطرفدار سرمایه گذاری جهانی هستند.
بهترین سرمایه گذاری در 10 سال آینده
با بررسی بسترهای جهانی سرمایه گذاری می توان گفت که سهم برخی بازارها در سرمایه گذاری نسل آینده بیشتر است و به عنوان بهترین سرمایه گذاری در ده سال آینده شناخته می شوند. به عنوان نمونه از بسترهای موفق در آموزش سرمایه گذاری برای 10 سال آینده، می توان به بازارهایی مثل هوش مصنوعی، انرژی های تجدیدپذیر یا حوزه سلامت اشاره کرد. سرمایه گذاری در سهام و اوراق بهادار، سرمایه گذاری در بازار طلا و... نیز جزو بسترهای مناسب سرمایه گذاری بلندمدت، در سال های آینده هستند.
فرصت های سرمایه گذاری در اقتصاد ایران
به طور کلی موقعیت ها و فرصت های سرمایه گذاری در اقتصاد ایران را می توان به چند دسته بازارهای مالی، بازار املاک، معامله گری و سپرده های بانکی یا سرمایه گذاری در صندوق های درآمد ثابت تقسیم بندی کرد.
مسلما در ایران می توانید موقعیت های متنوع دیگری نیز نام ببرید. اما این موقعیت های گفته شده رایج ترین و پرطرفدارترین آنها محسوب می شوند. منظور ما از معامله گری، بازارهای طلا و ارز و بازار کالاهای فیزیکی است. اما موقعیت سرمایه گذاری با سودی مشخص و تضمین شده به چه صورت است؟
به طور مثال سپرده های بانکی و صندوق های درآمد ثابت به طور مشخص می توانند سودی از پیش تعیین شده و بدون ریسک را برای شما به همراه داشته باشند. اما نکته ای که در این بین وجود دارد این است که ریسک استفاده از این روش کمتر بودن درصد سود نسبت به تورم سالانه است. بنابراین عملا در این روش فرد با کاهش ارزش سرمایه روبه رو می شود. اما با توجه به نیاز تنوع در سبد سرمایه گذاری و همچنین حضور افراد در معاملات پرریسک، استفاده از آن می تواند ریسک سبد سرمایه گذاری را کاهش دهد.
اما در کنار این ها مفهوم جدیدی در دنیای اقتصاد ایران ایجاد شده است که آن را تحت عنوان کرادفاندینگ می شناسیم. در این روش سرمایه گذاران خرد و کلان در کنار یکدیگر نیاز مالی یک شرکت خصوصی یا یک کسب و کار را بدون شراکت در امور کسب آن تامین سرمایه می کنند. در واقع می توان گفت که سرمایه گذاران در این روش به عنوان وام دهنده عمل می کنند.
دونگی پلتفرمی است که در ایران این روش را پیش گرفته است. شما می توانید در دونگی طرح های اقتصادی شرکت های مختلف را مشاهده کنید و بر اساس سودآوری و دوره سرمایه گذاری اقدام به انتخاب کنید. دو نکته در خصوص این روش جدید وجود دارد. اول این که اصل سرمایه شما تضمین شده خواهد بود. بنابراین نگرانی بابت از بین رفتن سرمایه وجود ندارد. نکته دوم این است که معمولا طرح های ارائه شده می توانند سودی بالاتر از تورم سالانه برای شما داشته باشند.
مزایای سرمایه گذاری در کرادفاندینگ دونگی
کرادفاندینگ یا تامین مالی جمعی نیز جزو روش هایی است که با ریسک کم می توان در آن سرمایه گذاری کرد و هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت سود مناسبی از آن به دست آورد. برای این روش می توان از طریق پلتفرم دونگی اقدام کرد.
از جمله مزایای پلتفرم دونگی می توان به سود پیش بینی شده ای بالاتر از سود سپرده های بانکی، وجود ضمانت نامه بانکی برای اجرای تعهدات و امکان تنوع بخشی در سبد سرمایه گذاری اشاره کرد. از سوی دیگر، برای کسب وکارهایی که به تأمین سرمایه نیاز دارند، دونگی با فراهم سازی امکان جذب سرمایه تا سقف 50 میلیارد تومان برای هر طرح، جایگاه قابل توجهی را در میان پلتفرم های تامین مالی جمعی در ایران به دست آورده است.
جمع بندی
سرمایه گذاری حتی با مبالغ کم می تواند نقطه آغاز مسیری مطمئن برای ساخت آینده ای روشن باشد. آموزش سرمایه گذاری و شناخت اهداف، میزان ریسک پذیری، انتخاب روش مناسب مانند سرمایه گذاری کوتاه مدت یا بلندمدت، تنوع بخشی و ارزیابی مستمر عملکرد، از اصولی ترین اقداماتی هستند که هر سرمایه گذار باید در نظر بگیرد. گزینه هایی مانند طلا، ارز، بازار سرمایه و ارز دیجیتال، با تفاوت هایی در میزان ریسک و دانش مورد نیاز، فرصت های متنوعی پیش روی افراد قرار می دهند.
در این میان، پلتفرم هایی مانند دونگی با فراهم کردن بستر تامین مالی جمعی امن، شفاف و تحت نظارت، به افراد این امکان را می دهند که با هر سطحی از سرمایه، وارد سرمایه گذاری در پروژه های واقعی و سودآور شوند. اگر به دنبال شروعی مطمئن، با قابلیت کسب سود جذاب و تجربه ای متفاوت در سرمایه گذاری هستید، وقت آن رسیده که یادگیری را جدی تر بگیرید، اصول را بیاموزید و با راهنمایی کارشناسان حرفه ای دونگی، گامی آگاهانه و جسورانه به سوی آینده مالی بهتر بردارید. در صفحه "جذب سرمایه دونگی" ثبت نام کنید و منتظر مشاوره سرمایه گذاری از سوی کارشناسان ما بمانید.
سوالات متداول
خیر، بدون آموزش و آگاهی نمی توان سرمایه گذاری موفقی داشت. کسب دانش از منابع معتبر و مشاوره با کارشناسان مالی ضروری است.
منابع آموزشی معتبر، مشاوران مالی تاییدشده و پلتفرم هایی مانند دونگی از جمله منابع مناسب برای آموزش سرمایه گذاری هستند.
انتخاب میان سرمایه گذاری کوتاه مدت و بلندمدت بستگی به هدف و سطح ریسک پذیری فرد دارد، اما یادگیری هر دو نوع سرمایه گذاری برای تصمیم گیری بهتر توصیه می شود.
خیر، اما با یادگیری سرمایه گذاری و آموزش مدیریت سرمایه می توان ریسک ها و چالش های بازار را شناسایی و سود بیشتری کسب کرد.
برای یادگیری سرمایه گذاری به صورت آنلاین می توانید به سایت هایی مانند دونگی یا کانال های یوتیوب مختلف مراجعه کنید.
بله، آموزش سرمایه گذاری ریسک ورود به بازارهای مالی را برای افراد مبتدی کاهش داده و از ضرر و زیان آن ها جلوگیری می کند.


سرمایه گذاری در طرح های دونگی
بهترین فرصت برای سرمایه گذاری در طرح های دونگی، دارای نماد از فرابورس ایران
صفحه طرح ها