روش های ارزش گذاری و نحوه محاسبه ارزش ذاتی هر سهم
اصطلاحی که در بین تحلیلگران بنیادی برای تخصیص بهینه منابع سرمایه گذاری، کاربرد زیادی دارد، ارزش گذاری سهام است. این مفهوم به معنای تخمین ارزش دارایی یا سهام یک شرکت است و برای سرمایه گذاری آگاهانه و پربازده اهمیت زیادی پیدا می کند. برای ارزش گذاری سهام روش های مختلفی وجود دارد و طی چند مرحله انجام می شود تا به ارزش واقعی سهام و فرصت های سودآوری شرکت پی برد. در ادامه این مطلب مجله دونگی شما با مفهوم و نحوه محاسبه ارزش سهام شرکت ها آشنا خواهید شد.
فهرست مطالب:
- ارزش گذاری سهام چیست؟
- تفاوت بین ارزش ذاتی و قیمت بازار
- اهمیت ارزش گذاری در فرایند تحلیل و سرمایه گذاری
- نحوه محاسبه ارزش سهام یک شرکت
- روش های ارزش گذاری سهام یک شرکت
- نحوه محاسبه ارزش سهام یک شرکت چگونه است؟
- ارزش گذاری سهام شرکت ها بر عهده کیست؟
- در آخر
ارزش گذاری سهام چیست؟
این اصطلاح به تخمین ارزش واقعی (ذاتی) سهام یک شرکت با کمک پارامترهای مختلف اشاره دارد. تحلیل گران هم برای مشخص کردن این ارزش، دارایی مورد نظر را با دارایی های دیگر مقایسه و یا ارزش فعلی آورده های آتی را محاسبه می کنند. به طور کلی محاسبه ارزش سهام یک شرکت بر روی تصمیم گیری ها برای سرمایه گذاری و یا محاسبه ارزش جاری دارایی تاثیر زیادی دارد.
البته برای ارزش گذاری سهام شرکت ها روش های زیادی وجود دارد که در ادامه با آن ها آشنا می شوید. اما همین نکته را باید در اینجا بگوییم که ارزش گذاری سهام به معنای تعیین دقیق ارزش دارایی نیست و در واقع باید از عبارت برآورد تقریبی برای آن استفاده کنیم؛ چرا که محاسبه ارزش ذاتی یک شرکت تقریبا ممکن نیست.
به همین دلیل وقتی سرمایه گذاران قصد دارند سهام یک شرکت را بخرند و صاحبان کسب و کارها برای اطلاع از ارزش فروش دارایی خود، از این روش برای تصمیمات آگاهانه تر استفاده می کنند. همین طور باید اشاره کنیم برای سرمایه گذاری در بورس باید از قیمت سهام شرکت های مورد نظر اطلاعات کافی داشته باشید.
البته این روش به طور قطعی نمی تواند از ارزش دقیق یک شرکت حکایت داشته باشد و فقط ارزش تخمینی را مشخص می کند.
بیشتر بخوانید: قیمت دلار آزاد امروز ، قیمت یورو امروز ،قیمت طلای 18 عیار در بازار امروز ، محاسبه اقساط تسهیلات و سود وام بانکی ، سود سپرده بانکی
ارزش ذاتی سهام چیست؟
شاید بپرسید ارزش ذاتی سهام (که در بالا به آن اشاره کردیم) به چه معناست؟ ارزش ذاتی همان ارزش واقعی سهام یک شرکت است و از طریق تحلیل و آنالیز تمامی پارامترهای فعالیت شرکت مورد نظر (از جمله صورت های ملی، پتانسیل توسعه و رشد و در نظر گرفتن دارایی های مشهود و غیرمشهود) محاسبه می شود.
هدف از محاسبه ارزش ذاتی سهام، مقایسه آن با قیمت بازار است. به همین دلیل ارزش مالی تمامی عوامل موثر بر روی تعیین قیمت سهام یک شرکت مورد توجه قرار می گیرد تا بتوان به تفاوت بین ارزش ذاتی سهام و قیمت بازار پی برد.
تفاوت بین ارزش ذاتی و قیمت بازار
حالا نوبت به درک بین تفاوت ارزش ذاتی هر سهم و قیمت بازار آن سهم می رسد که برای تحلیل و ارزیابی دارایی اهمیت دارد.
ارزش ذاتی چیست؟
ارزش ذاتی به ارزش واقعی یک دارایی اشاره دارد و با کمک تحلیل عوامل مالی و اقتصادی از جمله سودآوری شرکت، جریان های نقدی آتی، نرخ رشد، ساختار سرمایه و ریسک های مرتبط بدست می آید.
در این بین تحلیلگران مالی هم برای اینکه بتوانند ارزش ذاتی دارایی یک شرکت را محاسبه کنند، از مدل هایی نظیر مدل تنزیل جریان نقدی (DCF)، مدل گوردون رشد سود تقسیمی یا سایر ابزارهای تحلیل بنیادی استفاده می کنند.
دقت داشته باشید که گاهی ارزش ذاتی با قیمت فعلی بازار متفاوت است. زیرا ممکن در زمان محاسبه به تاثیر نوسانات هیجانی بازار توجه زیادی نشود.
بیشتر بخوانید: معرفی بهترین کارگزاران بورس [رتبه بندی کارگزاری های بورس بر اساس ارزش معاملات]
قیمت بازار چیست؟
قیمت بازار، قیمتی است که یک دارایی در حال حاضر در بازار بر اساس تعامل میان عرضه و تقاضا دارد. حالا این قیمت تحت تأثیر عوامل متعددی همچون اخبار، شایعات، احساسات سرمایه گذاران، تحولات سیاسی و اقتصادی، دچار تغییر می شود.
مهم ترین تفاوت ارزش ذاتی با قیمت بازار در تغییرات آن هاست. ارزش ذاتی به یکباره تغییر نمی کند، اما قیمت بازار به طور مداوم تحت تاثیر عواملی که گفتیم، در نوسان است. با این حساب قیمت بازار نمی تواند ارزش ذاتی سهام را به طور دقیق نشان دهد.
اهمیت ارزش گذاری در فرایند تحلیل و سرمایه گذاری
دلایل زیادی وجود دارد که سرمایه گذاران و تحلیل گران مالی محاسبه ارزش سهام شرکت ها را انجام می دهند. این دلایل عبارتند از:
خرید و فروش یک شرکت
زمان نقل و انتقال یک کسب و کار، فروشنده و خریدار باید با ارزش واقعی آن آشنا باشند تا دچار اختلاف نشوند. در این مواقع تفاوت بین ارزش ذاتی و قیمت بازار می تواند تا حد زیادی اختلافات را کم و انجام معامله را آسانتر کند.
تامین مالی برای کسب و کار
یکی دیگر از دلایل ارزش گذاری سهام بنیادی تاثیر آن در جذب سرمایه مورد نیاز توسط بانک ها و بازار سرمایه است. همچنین اگر قرار باشد یک کسب و کار زودبازده از طریق طرح های کرادفاندینگ سرمایه مورد نیاز خود را تأمین کنند، باید میزان ارزش سهام و دارایی آن ها ارزش گذاری شود.
برای مثال دونگی یکی از شرکت های مجری تأمین مالی است که قبل از تأمین سرمایه، میزان دارایی سرمایه پذیران را ارزیابی می کند. این کار به منظور مشخص شدن ریسک و بازده این کسب و کارها و توانایی آن ها در پرداخت سود و اصل دارایی به سرمایه گذاران صورت می گیرد.
بیشتر بخوانید: بهترین راه های حفظ ارزش پول در ایران
سرمایه گذاری در اوراق بهادار
اگر سرمایه گذاران بخواهند اوراق بهادار یک شرکت را خریداری کنند، باید به ارزش واقعی سهام این شرکت پی ببرند. در واقع آن ها باید مطمئن شوند آیا این شرکت مورد نظر در آینده سودآور است یا خیر.
به هر حال قیمت اوراق بهادار هم درست مثل اوراق مشتقه، سهام و یا اوراق درآمد ثابت بر اساس عرضه و تقاضا در بازارهای سرمایه تعیین می شود. بنابراین قیمت بازار با ارزش ذاتی آن ها تفاوت دارد و برای درک ارزش واقعی، ارزش گذاری سهام شرکت ها ضروری است.
هدف و کاربرد ارزش گذاری سهام چیست؟
گذشته از تاثیر و کاربردهای روش های تحلیلی ارزش گذاری هر سهم برای سرمایه گذاران و سرمایه پذیران، این روش برای شرکت ها و موسسات هم کاربرد دارد. به طوری که تحلیلگران سهام در داخل این سازمان ها به شکل اختصاصی به بررسی ارزش هر سهم می پردازند.
مهم ترین هدف آن ها از این کار عبارتست از:
انتخاب سهام مناسب
اولین هدف ارزش گذاری با استفاده از دارایی ها، شناسایی سهام مناسب است. تحلیلگران مالی به دنبال پیدا کردن ارزش واقعی یک سهم هستند تا آن را با قیمت بازار مقایسه کنند. در این صورت قادر به شناسایی سهام بیش ارزش یابی شده و سهام کم ارزش یابی شده خواهند بود.
شاید شما هم بارها دیده باشید که تحلیلگران حرفه ای در حوزه مالی برای مشاوره خرید، فروش یا نگهداری سهام، توصیه های مفیدی را ارائه می دهند! در واقع این توصیه ها براساس ارزش گذاری سهام صورت می گیرد.
ارزیابی رویدادهای شرکتی
ارزش گذاری شرکت سهامی خاص در مواقعی مثل ادغام و تملیک، واگذاری، تجزیه سهام یا تغییر در ساختار سرمایه شرکت صورت می گیرد. در این مواقع جریان های نقدی شرکت های سهامی خاص و حتی عام تغییر می کند که بر روی ارزش سهام آن تاثیر مستقیم می گذارد.
بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری برای حفظ ارزش پول و دارایی در زمان تورم
ارزیابی شرکت های غیر بورسی
در کنار ارزش گذاری سهام در بورس شرکت های غیربورسی هم به محاسبه ارزش سهام نیاز دارند. در این شرکت ها قیمت سهام به راحتی قابل ارزیابی نیست و به همین دلیل باید از طریق تحلیل مالی ارزش هر سهم آن ها مشخص شود.
در مورد شرکت هایی که در مرحله عرضه اولیه قرار دارند و هنوز هیچ اطلاعاتی در مورد ریسک و بازده آن ها در دست نیست، مشخص کردن ارزش ذاتی هر سهم می تواند اهمیت بیشتری داشته باشد.
ارائه شاخص ارزیابی عملکرد
برای اینکه در مورد عملکرد مدیران و فعالیت های اقتصادی شرکت ها اطلاعات کافی داشته باشید، ارزش گذاری و مشخص کردن قیمت واقعی سهام آن ها اهمیت پیدا می کند.
سرمایه گذاران به این اطلاعات نیاز دارند و در واقع تجزیه و تحلیل نسبت های مالی به عنوان بخشی از فرآیند ارزش گذاری، برای تصمیم گیری آن ها موثر است.
ارزش گذاری کسب وکارهای نوپا
بسیاری از استارت آپ ها به منظور جذب سرمایه و یا همکاری با سرمایه گذاران ابتدا باید ارزش ذاتی سهام خود را مشخص کنند.
بیشتر بخوانید: برای سرمایه گذاری چی بخریم؟ [سرمایه گذاری با خرید 6 کالای ارزشمند]
نحوه محاسبه ارزش سهام یک شرکت
مشخص کردن قیمت واقعی سهام شرکت ها کار ساده ای نیست و طی یک روند پیچیده انجام می شود. برای این کار تحلیل گران مالی اقدامات زیر را به ترتیب انجام می دهند:
کسب اطلاعات کامل در مورد شرکت ها
بیایید با همان مثال کرادفاندینگ به این موضوع اشاره کنیم!
در این شرکت یک تیم ارزیابی متشکل از تحلیل گران مالی فعالیت می کنند که موظفند درک همه جانبه ای فضای مالی داخلی و خارجی شرکت های سرمایه پذیر داشته باشند.
برای مثال بررسی میزان سوددهی شرکت سرمایه پذیر، نداشتن چک برگشتی، صورت حساب های مالی، میزان هزینه ها و درآمدها و .... درک جامعی از وضعیت مالی و قیمت سهام را ارائه می دهد. در نهایت این اطلاعات می تواند در زمان تصمیم گیری سرمایه پذیران جهت انتخاب طرحهای سرمایه گذاری جمعی کاربرد داشته باشد.
پیش بینی عملکرد آتی شرکت
یکی دیگر از نکات مهم در نحوه محاسبه ارزش سهام در بورس تحلیل عملکرد آینده شرکت از نظر فروش، سودآوری و حتی جریان نقدی است.
در نهایت تحلیلگران مالی باید بتوانند با توجه به ویژگی های شرکت و هدف از ارزش گذاری، بهترین روش را برای مشخص کردن ارزش ذاتی سهام آن شرکت انتخاب کنند.
بیشتر بخوانید: وام بازنشستگان تامین اجتماعی: صفر تا صد وام مستمری بگیران تأمین اجتماعی + آخرین جزئیات
استفاده از نتایج فرآیند ارزش گذاری
وقتی روش ارزش گذاری مشخص و عملکرد آتی شرکت نیز بررسی شد، تحلیلگران مالی می توانند به ارزش واقعی هر سهم یک شرکت پی ببرند. اما هنوز کار تمام نشده است و باید از داده های بدست آمده برای تصمیم گیری هایی مثل توصیه یا عدم توصیه برای سرمایه گذاری در سهام شرکت استفاده کرد.
در اینجا مفهوم نسبت P/E نیز کاربرد پیدا می کند و با مشخص شدن ارزش ذاتی سهام یک شرکت، سرمایه گذار به خوبی متوجه می شود چقدر زمان لازم است تا بابت سرمایه خود سود دریافت کند.
روش های ارزش گذاری سهام یک شرکت
برای مشخص شدن ارزش ذاتی سهام شرکت ها چندین روش وجود دارد که عبارتند از:
تعیین ارزش مطابق با بازار
اولین روش تحلیلگران و کارشناسان مالی برای تعیین قیمت هر سهم شرکت ها از طریق بازار صورت می گیرد. بهتر بگوییم قیمت بازار مربوط به دارایی های شرکت اهمیت زیادی دارد. این ارزش از طریق ضرب قیمت سهام در تعداد کل سهام به دست می آید.
برای مثال فرض کنید یک شرکت یک میلیون برگه سهام دارد که قیمت هر کدام از آن ها در بورس 100 تومان است. در این صورت یک میلیون در عدد 100 ضرب می شود تا عدد 100 میلیون تومان بدست آید. در واقع این عدد همان ارزش بازار سهام شرکت مزبور است.
ارزش گذاری سهام شرکت بر اساس درآمد
یکی دیگر از روش های تعیین ارزش سهام یک شرکت براساس درآمد یا پیش بینی جریان های نقدی آتی (مثل سود یا درآمد) انجام می شود.
مدل تنزیل جریان نقدی (DCF) در ارزش گذاری براساس درآمد کاربرد زیادی دارد و به همین دلیل است که بسیاری از کارشناسان امور مالی از این روش برای مشخص کردن قیمت سهام بسیاری از شرکت ها استفاده می کنند.
بیشتر بخوانید: سواد مالی چیست؟ بررسی اهمیت آن و نحوه افزایش سواد مالی خود
ارزش گذاری بر اساس دارایی شرکت
حالا بیایید به سراغ دارایی های یک شرکت برویم که باز هم می تواند یکی از روش های ارزش گذاری سهام آن شرکت باشد. در این روش تمامی دارایی های آن شرکت (موارد جاری و غیرجاری) روی میز محاسبه گذاشته می شود تا مشخص شود چقدر ارزش دارند.
یکی از روش های ارزش گذاری براساس دارایی، محاسبه خالص ارزش دارایی ها یا NAV است که در آن ابتدا مجموع دارایی ها در نظر گرفته می شود و سپس میزان بدهی را از مبلغ کل کم می کنند.
نحوه محاسبه ارزش سهام یک شرکت چگونه است؟
در بالا انواع روش های ارزش گذاری سهام را بررسی کردیم و حالا باید به رویکردها و نحوه محاسبه آن بپردازیم.
ارزش گذاری مطلق
مطابق با این روش، ارزش ذاتی هر سهم به عوامل مهمی در شرکت بستگی دارد و تجزیه و تحلیل اطلاعات مختلفی را در برمی گیرد. تجزیه و تحلیل اطلاعات مختلف از صورت های مالی یکی از مواردی است که در ارزش گذاری مطلق اهمیت پیدا می کند.
برخی از تحلیلگران مالی معتقدند روش هایی مثل جریان های نقدی، سود سهام، نرخ رشد و ارزش دارایی های مشهود برای محاسبه ارزش سهام یک شرکت کاربردی تر هستند. مدل هایی مانند تنزیل جریانات نقدی (DCF)، تنزیل سود نقدی (DDM) و خالص ارزش دارایی ها (NAV) در این دسته قرار می گیرند که در زیر آن ها را بررسی کرده ایم.
مدل تنزیل جریان نقدی
در این روش ارزش فعلی جریان های نقدی آتی شرکت ها تخمین زده می شود. کارشناسان مالی برای این روش از پیش بینی جریان های نقدی آتی، نرخ تنزیل و ارزش نهایی استفاده می کنند.
جریان های نقدی آتی شامل سود، سود سهام و سایر ورودی های نقدی است. اما نرخ تنزیل به نرخی گفته می شود که برای تنزیل جریان های نقدی آتی به ارزش فعلی کاربرد دارد. نرخ تنزیل می تواند نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذاری را به توجه به ریسک شرکت منعکس می کند. در انتهای دوره پیش بینی، ارزش نهایی دارایی شرکت مشخص می شود.
بیشتر بخوانید: قیمت دلار آزاد امروز ، قیمت یورو امروز ،قیمت طلای 18 عیار در بازار امروز ، محاسبه اقساط تسهیلات و سود وام بانکی ، سود سپرده بانکی
مدل ارزش خالص دارایی شرکت
یکی دیگر از روش های ارزش گذاری سهام با کم کردن بدهی از دارایی شرکت صورت می گیرد. البته باید تاکید کنیم که این روش بیشتر برای شرکت های بزرگ با دارایی زیاد و جریان نقدی ثابت کاربرد دارد. برای مثال باید به شرکت های املاک و مستغلات یا شرکت های تولیدی بزرگ اشاره کنیم.
در این مدل، ارزش خالص تمام دارایی ها (مانند تجهیزات، زمین، ساختمان، مواد اولیه و ....) بدست می آید. در نهایت بدهی های دولت از عدد حاصل کم می شود تا به ارزش سهام شرکت پی ببرند.
مدل تنزیل سود نقدی (گوردون)
یکی دیگر از روش های تخمین ارزش گذاری سهام شرکت ها با نام "مدل رشد پایدار" یا "تنزیل سود نقدی" شناخته شده است. طبق این روش باید ابتدا ارزش واقعی یک سهم شرکت که برابر با مجموع ارزش فعلی سودهای نقدی آینده است، به سهامداران پرداخت شود.
البته این روش زمانی کاربرد دارد که شرکت به طور منظم سود تقسیم کند و توزیع آن با میزان سودآوری شرکت توازن داشته باشد.
یکی دیگر از شرایط اجرای مدل تنزیل سود نقدی اینست که سرمایه گذاران سیاست تقسیم سود را تغییر ندهند. به همین دلیل باید گفت این مدل ارزش گذاری بیشتر برای کسب و کارهایی مناسب است که به اندازه کافی رشد کرده باشند و دیگر به سرمایه گذار جدید نیاز ندارند.
رویکرد نسبی ارزش گذاری
این روش زمانی کاربرد دارد که نتوان جریان های نقدی شرکت را محاسبه کرد. در این روش رویکرد شرکت با سایر شرکت های رقیب مقایسه می شود.
برای مثال ارزش بازار دارایی ها نسبت به حجم سپرده های یک شرکت می تواند در این روش کاربرد داشته باشد.
رویکرد تنزیلی
یکی دیگر از روش های محاسبه ارزش سهام یک شرکت، تنزیلی است در این روش باید جریانات نقدی شرکت محاسبه شود و سپس سرمایه گذاران بر اساس نتایج بدست آمده، تصمیم به خرید یا عدم خرید سهام را می گیرند.
بیشتر بخوانید: وام سهام عدالت چیست؟ نحوه دریافت و بازپرداخت آن
ارزش گذاری سهام شرکت ها بر عهده کیست؟
از آنجا که سرمایه گذاری بدون داشتن اطلاعات در مورد ارزش ذاتی هر سهم یک تصمیم خطرناک است، نهادها و گروه های زیادی وارد عمل می شوند تا بسته به زمینه و هدف خود ارزش دارایی های یک کسب و کار را مشخص کنند. این گروه ها عبارتند از:
- کارشناسان مالی و شرکت های مشاوره سرمایه گذاری
- کارگزاران و تحلیل گران بازار سرمایه
- سازمان بورس و اوراق بهادار
- شرکت های تأمین سرمایه
- بازار (عرضه و تقاضا)
دونگی هم یکی از شرکت هایی است که با مجوز شماره 98/5/108857 زیر نظر سازمان فرابورس فعالیت می کند. این شرکت مجری پروژه های کرادفاندینگ است و سرمایه مورد نیاز برای کسب و کارهای زودبازده را تأمین می کند.
اما قبل از اینکه یک کسب و کار را در لیست سرمایه پذیران خود قرار دهد، ابتدا ارزیابی های خود را در مورد این مشاغل انجام می دهد. با مشخص شدن مواردی همچون:
- میزان سوددهی شرکت در سه سال گذشته
- نداشتن چک برگشتی شرکت و مدیرعامل و اعضای هیأت مدیره
- عدم سابقه کیفری اعضاء هیأت مدیره
- روند رو به رشد درآمدهای شرکت
دونگی به توانایی شرکت های سرمایه پذیر برای پرداخت اصل دارایی سرمایه گذاران پی می برد. همچنین با بررسی هایی که تیم ارزیابی دونگی انجام می دهد، می توان به توانایی یک شرکت سرمایه پذیر برای پرداخت سود نیز پی برد.
بیشتر بخوانید: بهترین روش های دریافت وام فوری بدون سپرده: بررسی شرایط وام آنی 12 بانک
مزایای سرمایه گذاری در کرادفاندینگ دونگی
با توجه به توضیحاتی که دادیم، در این روش سرمایه گذاری قرار نیست شما تحقیقات جامعی را برای ارزش گذاری سهام شرکت های سرمایه پذیر انجام دهید. در واقع همه مسئولیت آن برعهده دونگی است.
سایر مزیت های سرمایه گذاری در طرح های کرادفاندینگ دونگی عبارت است از:
- پیش بینی سود تخمینی بالاتر از سود بانکی و پوشش دادن تورم سالانه
- ریسک کنترل شده سرمایه گذاری
- طرح های متنوع برای سرمایه گذاری و امکان انتخاب بهترین پروژه ها
در آخر
ارزش گذاری سهام شرکت ها یکی از اقدامات مهمی است که تحلیل گران مالی قبل از تصمیمات بزرگ از جمله سرمایه گذاری بر روی شرکت ها انجام می دهند. روش های مختلفی برای مشخص کردن قیمت ذاتی هر سهم وجود دارد که در این مطلب به آن اشاره کردیم. در نهایت شما می توانید با انتخاب یکی از پروژه های کرادفاندینگ دونگی که تمامی مراحل ارزش گذاری سهام را پشت سر گذاشته اند، سرمایه گذاری را آغاز کنید. امیدواریم این مطلب برایتان مفید و کاربردی بوده باشد. مشاوره سرمایه گذاری را با ما تجربه کنید.
سوالات متداول
این کار با کمک کارشناسان مالی و شرکت های مشاوره سرمایه گذاری و کارگزاران بورس و فرابورس انجام می شود و به تخصص و مهارت ویژه نیاز دارد.
ارزش ذاتی به ارزش واقعی یک دارایی اشاره دارد و با کمک تحلیل عوامل مالی و اقتصادی از جمله سودآوری شرکت، جریان های نقدی آتی، نرخ رشد و ... بدست می آید. اما قیمت بازار بر اساس تعامل میان عرضه و تقاضا تعیین می شود و تحت تأثیر عوامل متعددی همچون اخبار، شایعات، احساسات سرمایه گذاران و .... قرار می گیرد.
مدل تنزیل جریان نقدی بهترین روش است که براساس پیش بینی جریان های نقدی آتی، نرخ تنزیل و ارزش نهایی انجام می شود.


سرمایه گذاری در طرح های دونگی
بهترین فرصت برای سرمایه گذاری در طرح های دونگی، دارای نماد از فرابورس ایران
صفحه طرح ها