خانه / وبلاگ و مقالات / بهترین شرکت های سرمایه گذاری استارتاپ کدامند؟

بهترین شرکت های سرمایه گذاری استارتاپ کدامند؟

۱۴۰۳/۰۶/۲۷ مقالات

شرکت های سرمایه گذاری استارتاپ

یکی از مسائل مهم در راه‌اندازی کسب و کارها به هر شکلی، تامین سرمایه اولیه است. هر اقدامی در جهت راه‌اندازی یک کسب و کار، هزینه‌ای در بردارد و پرداخت این هزینه‌ها تا زمان به سود رسیدن شرکت یا کسب و کار، از محل سرمایه‌ها انجام می‌شود. داشتن سرمایه کافی برای استارتا‌پ‌ها هم اهمیت دارد و به رشد هرچه سریع‌تر آن‌ها کمک می‌کند. یک راه جذب سرمایه برای این‌گونه کسب و کارها، استفاده از خدمات و آپشن‌های شرکت های سرمایه گذاری استارتاپ است که در این مطلب در مورد آن‌ها و چگونگی استفاده از خدماتشان صحبت خواهیم کرد. در صورتی که قصد راه‌اندازی یک استارتاپ دارید و با تامین هزینه اولیه دچار مشکل شده‌اید، این مطلب مناسب شما است. تا انتها همراه ما باشید.

فهرست مطالب:

سرمایه گذاری روی استارتاپ چیست؟

استارتاپ‌ها شرکت‌های نوپا و تازه‌ تاسیس هستند که فعالیت‌ خود را براساس ایده‌های نوآورانه و خلاقانه انجام می‌دهند. در واقع استارتاپ‌ها به جای پیروی از عملکرد و تبدیل شدن به شعبه شرکت‌های دیگر، از همان ابتدا با ایده‌های خلاقانه کار خود را آغاز کرده و با هدف معرفی محصول یا خدمات جدید فعالیت می‌کنند. به همین جهت برخی موضوعات در مورد آن‌ها با چالش همراه است و یکی از این موضوعات جذب سرمایه برای استارتاپ‌ها است. سرمایه عامل موفقیت همه شرکت‌ها است و تمام مجموعه‌های استارتاپی بزرگ یا کوچک، برای پیش‌برد اهداف خود و رسیدن به جایگاه مالی مورد نظر، نیاز به سرمایه و جذب سرمایه دارند.

ناتوانی استارتاپ‌ها در جذب سرمایه را می‌توان یکی از مهم‌ترین دلایل شکست آن‌ها دانست. جذب سرمایه برای استارتاپ کار ساده‌ای نیست، به همین جهت استارتاپ‌ها در این زمینه باید دقت زیادی به عمل آورند. شرکت‌های سرمایه‌گذاری در استارتاپ‌ها برای انجام این کار به چند نکته مهم توجه می‌کنند که از جمله آن می‌توان به ارزش سرمایه‌گذاری ایده استارتاپ، امکان و احتمال تجاری‌سازی ایده و... اشاره کرد. بعد از در نظر گرفتن تمام این موارد و پاسخ منطقی به آن‌ها، شرکت در مورد این موضوع که سرمایه را در مسیر پیشرفت استارتاپ صرف کند یا نه تصمیم‌ می‌گیرد. 

مزایا و معایب سرمایه‌گذاری در استارتاپ

همکاری با شرکت های سرمایه گذاری استارتاپ است، این مزیت را دارد که سرمایه مورد نظر برای کار استارتاپ در مدت زمان کوتاه جمع‌آوری شده و این سرمایه را می‌توان از همان ابتدا برای اجرایی‌سازی ایده استفاده کرد. اما سوال این است که سود سرمایه‌گذاری در کسب‌وکارهای نوپا چیست و چرا یک شرکت باید سرمایه خود را صرف ایده‌ای که هنوز اجرایی نشده یا مسیر زیادی تا معرفی به جامعه دارد، کند؟ در پاسخ می‌توان به مزایا و معایب سرمایه‌گذاری در استارتاپ اشاره کرد که موارد مختلفی را شامل می‌شوند و براساس آن‌ها می‌توان گفت که سرمایه‌گذاری در استارتاپ موفق است یا نه. در ادامه مزایا و معایب انجام این کار را بررسی خواهیم کرد.

بهترین شرکت های سرمایه گذار استارتاپی

بیشتر بخوانید: استارتاپ چیست؟ انواع استارت آپ ها، مزایا و معایب آن ها

مزایای سرمایه‌گذاری در استارتاپ‌ها برای شرکت های سرمایه گذاری استارتاپ

  • تنوع شرکت‌های استارتاپی: از مهم‌ترین مزایای سرمایه‌گذاری در استارتاپ‌ها می‌توان به تنوع بیشتر این شرکت‌ها اشاره کرد. شرکت‌های بزرگ و باسابقه که محصولات و مسیری مشخص دارند، به جای جذب سرمایه از خارج، سهام خود را در میان سرمایه‌گذاران فعلی تقسیم کرده و از این طریق سود لازم را دریافت می‌کنند. این شرکت‌ها به چند مورد خاص محدود می‌شوند و سرمایه‌گذاری در آن‌ها قدرت مانوری برای ارائه ایده و نظرات نمی‌دهد. این در حالی است که شرکت‌های استارتاپی دارای تنوع بیشتری بوده و این امکان برای سرمایه‌گذار فراهم است که براساس علاقه و اهداف خود یکی از آن‌ها را انتخاب کند. 
  • دسترسی گسترده‌تر: در بیشتر موارد دسترسی استارتاپ‌ها به بازار جهانی نسبت به دیگر شرکت‌ها مناسب‌تر است. استارتاپ‌ها معمولا از همان ابتدای کار با هدف مطرح شدن در بازار دیگر کشورها فعالیت کرده یا به‌عبارتی به صورت بین‌المللی فعالیت می‌کنند. این موضوع باعث می‌شود که سرمایه‌گذار هم با بازار خارجی ارتباط گرفته و از این طریق سود بیشتری کسب نماید.
  • رشد بالا: شرکت های سرمایه گذاری استارتاپ به خوبی می‌دانند که بیشتر استارتاپ‌ها با جذب سرمایه و فعالیت منظم، پتانسیل رشد بالایی دارند و این ویژگی کمک می‌کند که کسب سود سریع‌تری اتفاق بیفتد. 
  • قدرت تصمیم‌گیری بیشتر: سرمایه‌گذاران ترجیح می‌دهند، جزو افرادی باشند که اختیار امور شرکت یا محل سرمایه‌گذاری به عهده آن‌ها است یا این توانایی را دارند که در امور شرکت اظهار نظر کرده و ایده‌های خود را عنوان کنند. این امکان در شرکت‌های بزرگ وجود ندارد و در بهترین حالت سرمایه‌گذار به عنوان سهام‌داری جزئی شناخته می‌شود. شرکت‌های استارتاپی اما نیاز به بودجه زیادی ندارند، در نتیجه سرمایه‌گذار می‌تواند یکی از کرسی‌های هیئت مدیره را در اختیار بگیرد. 

بیشتر بخوانید: بهترین راه های تامین مالی استارتاپ در ایران

معایب سرمایه‌گذاری در استارتاپ‌ها برای شرکت های سرمایه گذاری استارتاپ

سرمایه‌گذاری در استارتاپ‌ها در کنار تمام مزایای گفته شده، دارای معایبی نیز است که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از: 

  • رشد دشوار: رشد کسب و کارهای استارتاپی پروسه ساده‌ای ندارد و با زحمت زیاد امکان‌پذیر است. این مجموعه‌ها ابتدا باید محصول خود را به جامعه معرفی کنند، سپس در رقابت با کسب و کارهای مشابه، برای بقا و پیشرفت در بازار تلاش کنند. 
  • تخصص و انگیزه: یکی از مسائل مهمی که به موفقیت سرمایه‌گذاری کمک می‌کند، قرار دادن سرمایه در بخش یا کسب و کاری است که آشنایی کافی با آن داشته و در واقع در آن متخصص هستید. در مورد استارتاپ‌ها اما پیدا کردن شرکتی که سرمایه‌گذار در آن دارای تخصص باشد، دشوار است. به همین دلیل همواره احتمال ریسک برای بهترین شرکت‌های سرمایه‌گذاری استارتاپ هم وجود دارد.
  • عدم دسترسی به نقدینگی: از مهم‌ترین معایب ارائه و در اختیار قرار دادن سرمایه برای استارتا‌پ‌ها که شرکت های سرمایه گذاری استارتاپ  باید به آن توجه داشته باشند، عدم دسترسی به نقدینگی است. در واقع اگر شرکت قصد دریافت سرمایه خود را داشته باشد باید تا زمان ارائه خروجی از استارتاپ و به سود رسیدن آن صبر کند. این مورد برای سرمایه‌گذارانی که سرمایه خود را به صورت در گردش در اختیار مجموعه‌های مختلف قرار می‌دهند، دردسر ایجاد می‌کند. 

مراحل سرمایه‌گذاری در استارتاپ

بهترین شرکت های سرمایه گذار استارتاپی برای سرمایه‌گذاری روی مجموعه‌های نوپا و تازه تاسیس مراحلی را طی می‌کنند که در این بخش در مورد آن‌ها صحبت خواهیم کرد. 

بهترین شرکت سرمایه گذاری استارت‌آپ

سرمایه‌گذاری Pre-Seed

اولین مرحله از سرمایه‌گذاری روی استارتاپ‌ها، مرحله Pre-Seed نام دارد. در این مرحله شرکت‌ها به دنبال جذب سرمایه‌گذار خارجی نیستند و معمولا تامین سرمایه از نزدیکان، اعضای خانواده و... انجام می‌شود. این مرحله از سرمایه‌گذاری معمولا سهامی به سرمایه‌گذار ارائه نمی‌کند زیرا سرمایه‌گذار خود بنیان‌گذار شرکت نیز است. 

بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری در استارتاپ و کسب و کارهای نوپا

سرمایه‌گذاری Seed

Seed در لغت به معنای بذر است و سرمایه‌گذاری آن نیز در واقع به دریافت سرمایه برای بذر اولیه کار شباهت دارد. در این مرحله از سرمایه‌گذاری، اولین سرمایه رسمی جذب کسب و کار شده تا از طریق آن فعالیت‌ها آغاز شود. شرکت سرمایه‌گذار در این مرحله، کمک بزرگی به رشد کسب و کار می‌کند. مبلغ سرمایه‌گذاری اولیه برای استارتاپ محدوده مشخصی ندارد اما در بیشتر موارد بخش اعظمی از نیازهای کسب و کار را تامین می‌کند.

سرمایه‌گذاری سری A

این مرحله از سرمایه‌گذاری شامل استارتاپ‌هایی می‌شود که فعالیت خود را آغاز کرده، محصولی تولید و عرضه کرده‌اند و فعالیت آن‌ها قابلیت اندازه‌گیری دارد. این گونه استارتاپ‌ها سرمایه را برای گسترش فعالیت‌ها نیاز دارند. برای مثال جهت تولید محصول بیشتر، تبلیغات موثرتر، افزایش تعداد کارمند و... و معمولا زمانی اقدام به جذب سرمایه‌گذار می‌کنند که سود آن‌ها برای استفاده به عنوان سرمایه کافی نباشد. 

سرمایه‌گذاری سری B

شرکت های سرمایه گذاری استارتاپ، می‌توانند در مرحله B هم اقدام به سرمایه‌گذاری روی استارتاپ‌ها کنند. این مرحله از سرمایه‌گذاری برای توسعه کسب‌ و کارهای استارتاپی انجام می‌شود و زمانی مورد نیاز است که استارتاپ به رشد اولیه مورد نظر دست پیدا کرده باشد و حالا به دنبال گسترش بازار باشد. 

بیشتر بخوانید: آشنایی با رایج ترین اصطلاحات کسب و کار و استارت آپ

سرمایه‌گذاری سری C

در این مرحله از سرمایه‌گذاری، شرکت استارتاپی در بهترین وضعیت خود قرار دارد و کاملا موفق است اما برای توسعه محصولات جدید، توسعه در بازار و... نیاز به کمک مالی اضافی دارد و این کمک را از طریق جذب سرمایه گذار دریافت می‌کند. 

انواع روش‌های سرمایه‌گذاری روی استارتاپ

بهترین شرکت های سرمایه گذار استارتاپی به شکل‌های مختلفی روی استارتاپ‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند. اگر شما هم به دنبال سرمایه‌گذاری در فناوری‌های نوین و استارتاپ‌ها هستید و قصد تبدیل شدن به بهترین شرکت سرمایه گذاری استارت‌آپ را دارید، ابتدا باید با انواع روش‌های سرمایه‌گذاری روی استارتاپ آشنا شوید که عبارتند از: 

سرمایه‌گذاری فرشتگان 

سرمایه‌گذاران فرشته، صرفا سرمایه مورد نیاز را در اختیار استارتاپ‌ها قرار می‌دهند و دخالتی در امور شرکت ندارند. در مواردی حتی ممکن است این سرمایه‌گذاران سهامی از استارتاپ دریافت نکنند و تنها از سود حاصل از سرمایه‌گذاری بهره‌مند شوند. 

بیشتر یخوانید: سرمایه گذار فرشته کیست و چه ویژگی ها و وظایفی دارد؟

شتاب‌دهنده‌های استارتاپ

این نوع سرمایه‌گذاری با هدف شتاب و سرعت بخشیدن به روند رشد کسب و کار انجام می‌شود. در این سرمایه‌گذاری هدف اصلی، حمایت مالی از کسب و کارهای نوپا جهت سرعت پیدا کردن روند پیشرفت آن‌ها است. 

شرکت‌های سرمایه‌گذاری در استارتاپ‌ها

سرمایه‌گذاری جمعی 

در این نوع سرمایه‌گذاری، سرمایه مورد نیاز از طریق گروهی از افراد جمع‌آوری می‌شود. در این نوع سرمایه‌گذاری، سرمایه‌داران در ازای دریافت سهام و پاداش، سرمایه خود را در اختیار استارتاپ قرار می‌دهند.

سرمایه‌گذاری خطرپذیر

شرکت های سرمایه گذاری استارتاپ می‌توانند از نوع خطرپذیر هم سرمایه خود را در اختیار استارتاپ‌ها قرار دهند. در این روش جذب سرمایه‌گذار توسط بنیان‌گذار استارتاپ انجام می‌شود و سرمایه‌گذار علاوه بر ارائه سرمایه و مشارکت در تامین مالی شرکت، در مدیریت و بازاریابی آن نیز شرکت می‌کند. 

بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری خطرپذیر (جسورانه) چیست؟

بهترین شرکت های سرمایه گذار استارتاپی کدامند؟ 

در حال حاضر شرکت‌های زیادی در زمینه سرمایه‌گذاری روی استارتاپ‌ها فعالیت می‌کنند. این شرکت‌ها که شامل شرکت های سرمایه گذار ایرانی و شرکت های سرمایه گذار خارجی هستند، هر کدام به نوعی سرمایه خود را در اختیار استارتاپ‌ها قرار داده و از طریق تعامل با آن‌ها، به کسب سود و موفقیت استارتاپ کمک می‌کنند. در صورتی که قصد راه‌اندازی یک استارتاپ دارید و از همین ابتدای کار به‌دنبال جذب سرمایه‌گذار هستید، بهتر است لیستی از سرمایه‌گذاران خوب داخلی و خارجی در اختیار داشته باشید. در ادامه به معرفی چند مورد از این شرکت‌ها می‌پردازیم. 

بهترین شرکت های سرمایه گذار ایرانی

شرکت‌های زیادی در ایران وجود دارند که در صورت ارائه ایده منطقی می‌توان سرمایه آن‌ها را برای استارتاپ خود استفاده کرد. از جمله این شرکت‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • سرآوا
  • برکت
  • حرکت اول 
  • فرشتگان طنین 
  • کارایا
  • پیک برتر 
  • گروه اینترنتی ایران و...

بهترین شرکت های سرمایه گذار خارجی

در خارج از ایران هم شرکت‌های متعددی براین اساس فعالیت دارند و سرمایه مورد نیاز کسب و کارهای استارتاپی را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهند. از جمله این شرکت‌ها می‌توان موارد زیر را نام برد: 

  • Accel
  • Sequoia Capital
  • Andreessen Horowitz و....

دونگی، بهترین شرکت استارتاپی سرمایه‌گذاری

یکی از شرکت‌های خوب در زمینه سرمایه‌گذاری استارتاپی، شرکت دونگی است. دونگی پلتفرمی برای تامین مالی جمعی هزینه‌ها است که این هزینه را در اختیار افراد یا استارتاپ‌هایی که سابقه موفقی دارند و قصد رشد کسب و کار خود را دارند اما توانایی مالی لازم برای اجرایی کردن طرح‌های خود و ارائه خروجی را ندارند، می‌گذارد.

بیشتر بخوانید: کرادفاندینگ چیست؟ آنچه که در مورد تامین مالی جمعی باید بدانید

این شیوه جذب سرمایه توسط شرکت های سرمایه گذاری استارتاپ که کرادفاندینگ نام دارد یکی از سریع‌ترین و بهترین روش‌ها برای دستیابی به سرمایه مورد نیاز است. با توجه به اینکه تامین مالی در این روش با رضایت کامل و در سطح گسترده انجام می‌شود، امکان سرمایه‌گذاری‌های کلان توسط دونگی نیز فراهم است که در نهایت به سود سرمایه‌گذاران خواهد بود. 

بهترین شرکت‌های سرمایه‌گذاری استارتاپ

سخن پایانی

تامین سرمایه یکی از موضوعات بسیار مهم برای استارتاپ‌ها است که به شکل‌های مختلفی انجام می‌شود. یکی از روش‌های انجام این کار جذب سرمایه‌گذار و ارتباط با شرکت‌هایی است که مبلغ سرمایه را در اختیار دارند و با دریافت همکاری از آن‌ها می‌توان سرمایه مورد نیاز استارتاپ را تامین کرد. در این مطلب به معرفی چند نمونه از این شرکت‌ها، مزایا و معایب همکاری با آن‌ها پرداختیم. در این زمینه می‌توانید با دونگی همکاری کنید و هم به عنوان سرمایه‌گذار، سرمایه خود را برای ارائه به استارتاپ‌ها در آن قرار دهید و هم به عنوان صاحب استارتاپ برای جذب سرمایه مورد نیاز خود اقدام کنید.
 

سوالات متداول

شرکت های زیادی در زمینه ارائه سرمایه به استارتاپ ها فعالیت دارند که از بهترین آن ها در ایران می توان به دونگی، سرآوا، حرکت اول و.. اشاره کرد.

مشکلات بازاریابی، عدم مهارت تیم مدیریتی استارتاپ، عدم تناسب محصول با بازار هدف، عدم شناسایی رقبا در زمان ارائه محصول و... از جمله ریسک های سرمایه گذاری در استارتاپ ها هستند.