راهنمای انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری
انتخاب صندوق سرمایهگذاری برای کسب سود بیشتر در بازارهای مالی اهمیت بسیاری دارد. در واقع سرمایه گذاران حرفه ای استفاده از بهترین صندوق سرمایهگذاری را به عنوان یک موقعیت سودآور همواره در سبد سرمایه گذاری خود دارند. حال سوال اینجاست که برای انتخاب صندوق سرمایه گذاری باید به چه فاکتورها و ویژگی هایی توجه داشته باشیم؟ در کلام ساده تر چگونه بهترین صندوق سرمایه گذاری را انتخاب کنیم؟ ما در این مقاله سعی می کنیم فاکتورهای مختلفی برای انتخاب بهترین صندوق های سرمایه گذاری خدمت شما ارائه دهیم.
نکته ای که باید در همین ابتدا به آن توجه داشته باشید این است که در انتخاب موقعیت های مختلف سرمایه گذاری، مانند انواع صندوق های سرمایه گذاری داشتن استراتژی شخصی اهمیت بسیاری دارد. یعنی روند سرمایه گذاری شما و نحوه تقسیم سرمایه ای که در اختیار دارید می تواند مهم ترین عامل در تعیین بهترین موقعیت سرمایه گذاری مانند صندوق های مختلف سرمایه گذاری باشد. در این باره در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد.
فهرست مطالب
- انتخاب بهترین صندوق سرمایهگذاری بر اساس فاکتورهای فردی
- راهنمای انتخاب صندوق سرمایهگذاری بر اساس فاکتورهای اقتصادی
- انتخاب صندوق سرمایهگذاری بر اساس ریسک
- مقایسه صندوق های سرمایه گذاری
- انتخاب صندوق سرمایهگذاری یا موقعیتی دیگر؟
- کرادفاندینگ بر اساس اعطای وام
انتخاب بهترین صندوق سرمایهگذاری بر اساس فاکتورهای فردی
انتخاب صندوق سرمایهگذاری به فاکتورهای مختلفی از جمله ضرایب آلفا و بتا بستگی دارد، اما پیش از آن که بخواهیم به این دست از موارد اشاره کنیم بهتر است کمی از فاکتورهای شخصی در سرمایه گذاری صحبت نماییم.
در واقع می خواهیم بدانیم کدام فاکتورهای شخصی در سرمایه گذاری وجود دارد که می تواند در انتخاب صندوق سرمایهگذاری تاثیرگذار باشد.
شخصیت فردی
یکی از مهم ترین فاکتورهای انتخاب موقعیت های مختلف سرمایه گذاری از جمله انتخاب صندوق سرمایهگذاری که کمتر به آن توجه می شود شخصیت فردی سرمایه گذار است. این مسئله کاملا اشتباه است که شما بخواهید بر اساس روند سرمایه گذاری یک فرد دیگر در دنیا پیش بروید، علت آن نیز کاملا مشخص است. چرا که او فردی مجزا از شما با روحیات، شخصیت و اخلاقیات متفاوت است، بنابراین شما نمی توانید دقیقا مانند آن رفتار کنید و نتیجه ای مثل او برداشت کنید.
بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع تیپ شخصیت سرمایه گذاری
مسئله مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که شخصیت فردی تاثیر عمده ای در رفتار افراد در امور اقتصادی دارد. به طور مثال فردی که ریسک گریز باشد نمی تواند سود خوبی از موقعیت های پر ریسک مانند ارزهای دیجیتال به دست بیاورد. در واقع رفتار ذهنی و درونی او این اجازه را به وی نمی دهد که توان تحمل ریسک داشته و منتظر سودآوری خوبی از این بازار باشد. در مقابل فردی که ریسک پذیری بالایی داشته باشد برایش مسخره است که بخواهد از مسیرهای کم ریسک مانند سپرده های بانکی یا صندوق های درآمد ثابت استفاده کند. این در حالی است که در برخی از مواقع لازم است انسان بدون ریسک عمل کرده و سراغ مسیرهای کم ریسک برود. بنابراین شناخت روحیات فردی می تواند تاثیر بزرگی در انتخاب موقعیت های سرمایه گذاری از جمله انتخاب صندوق سرمایهگذاری داشته باشد.
هدف از سرمایه گذاری
یکی دیگر از فاکتورهای تعیین کننده به عنوان معیارهای انتخاب صندوق سرمایهگذاری، هدف شخصی سرمایه گذار است. در واقع سرمایه گذار باید بداند که دقیقا به دنبال چیست و چه میزان سودآوری را از مجموعه سرمایه گذاری خود انتظار دارد.
مسلما هدف همه ما و سرمایه گذاران از سرمایه گذاری در بازارهای مالی کسب سود و درآمد است، اما مسئله ای که وجود دارد این است که این هدف کاملا کلی است. در کلام ساده تر میزان سود و دوره سودآوری می تواند برای تک به تک افراد متفاوت باشد. به طور مثال فردی که می خواهد طی دو ماه 50 درصد سودآوری داشته باشد باید سراغ بازارهای پرریسک و صندوق های اهرمی و ... برود تا امکان سودآوری با این درصد در دوره ای کوتاه را داشته باشد. حال این که فرد دیگر به دنبال کسب سود پایدار در طی یک سال است. این فرد می تواند با انتخاب صندوق سرمایهگذاری های درآمد ثابت و صندوق های کم ریسک تر عملا این هدف را محقق کند. بنابراین هدف سرمایه گذاری می تواند تاثیر مهمی در روند انتخاب موقعیت های سرمایه گذاری مانند صندوق ها داشته باشد.
استراتژی سرمایه گذاری
یکی فاکتورهایی که باید در انتخاب صندوق سرمایهگذاری به آن توجه ویژه ای داشته باشید، مسئله استراتژی سرمایه گذاری خودتان است. در کلام ساده تر شما باید بدانید که چه موقعیت هایی را می توانید در سبد سرمایه گذاری خود داشته باشید و به چه شکلی از این موقعیت ها استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین روش های سرمایه گذاری با سود روزانه در ایران
استراتژی در دنیای سرمایه گذاری بدین معنی است که مسئله ریسک و موقعیت های مختلف سرمایه گذاری را به نحوی در کنار یکدیگر قرار دهیم که سود مناسب با ریسک کم ایجاد شود. در کلام ساده تر وظیفه اصلی یک سرمایه گذار با تشکیل سبد سرمایه گذاری این است که بتواند موقعیت های کم ریسک و پر ریسک را به نحوی در کنار یک دیگر قرار دهد که عملا سود مناسب با احتمال زیان کمتر ایجاد شود.
بنابراین زمانی که قطعات مختلف پازل کنار یک دیگر قرار می گیرد، مشخص می شود که کدام صندوق های سرمایه گذاری می تواند جای خالی پازل را پر کند. بنابراین شناخت استراتژی، تشکیل درست سبد سرمایه گذاری و محاسبه دقیق ریسک می تواند بهترین مسیر برای کشف و انتخاب صندوق سرمایهگذاری برای شما باشد.
راهنمای انتخاب صندوق سرمایهگذاری بر اساس فاکتورهای اقتصادی
تا به اینجا برای انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری سراغ فاکتورهای فردی و شخصی رفتیم، اما سوال اینجاست که برای مقایسه صندوقهای سرمایهگذاری از چه فاکتورهایی می توان استفاده کرد؟ در کلام ساده تر شاید ده ها صندوق با معیارهای فردی و شخصی ما مطابقت داشته باشد، ما چگونه می توانیم از بین آن ها نسبت به انتخاب صندوق سرمایهگذاری مناسب اقدام کنیم؟ برای تحلیل صندوقهای سرمایهگذاری و انتخاب بهترین آن ها باید سراغ فاکتورهای اقتصادی رفت که برای این موقعیت سرمایه گذاری تعریف شده است.
ضریب بتا
ضریب بتا نوعی شاخص محاسبه ای است که نشان می دهد میزان ریسک صندوق نسبت به شاخص کل بورس به چه شکلی خواهد بود. همواره در نظر داشته باشید که شاخص کل بورس، به عنوان شاخص اقتصادی کل کشور شناخته می شود، از این رو در غالب موارد موقعیت های مالی و اقتصادی بر اساس این شاخص مورد بررسی قرار می گیرد. ضریب بتا شاخص عددی است که می تواند نسبت موقعیت اقتصادی به شاخص کل بورس را نشان دهد.
بیشتر بخوانید: بهترین روش های سرمایه گذاری با پول کم
مثبت بودن ضریب بتا به معنای همسو بودن نوسانات موقعیت اقتصادی مورد نظر با شاخص کل بازار بورس است. در کلام ساده تر در این حالت روند نوسانات موقعیت مورد نظر همسو با شاخص کل بازار خواهد بود. حال اگر عدد ضریب بتا 1 یا بیشتر باشد این همسویی برابر یا بیشتر خواهد بود. همچنین در نظر داشته باشید که منفی بودن ضریب بتا به معنای رفتار عکس موقعیت سرمایه گذاری با شاخص کل بازار بورس است.
از این ضریب در انتخاب صندوق سرمایهگذاری و مقایسه میان آن ها می توانید به شکل خاصی استفاده کنید. توجه داشته باشید که در خصوص غالب صندوق های سرمایه گذاری این ضریب مثبت بوده و روند تغییرات آن ها هم سو با تغییرات بازار می باشد. اما مسئله مهم اینجاست که کدام صندوق ضریب بتای بهتری دارد؟ محاسبه این ضریب کار ساده ای نیست، با این حال شما می توانید از سایت های مرجعی مانند فیپیران ضریب بتای هر کدام از این صندوق ها را به دست بیاورید. مشاوران گروه دونگی نیز می توانند در این زمینه به شما کمک کنند.
ضریب آلفا
ضریب آلفا مفهومی نزدیک به ضریب بتا دارد با این تفاوت که این ضریب عملکرد و بازدهی موقعیت سرمایه گذاری مانند صندوق های سرمایه گذاری را نسبت به شاخص کل بورس نشان می دهد. بنابراین هر قدر ضریب آلفا بالاتر باشد بدین معنی است که آن صندوق یا موقعیت سرمایه گذاری عملکرد بهتری از خود نشان داده است.
بیشتر بخوانید: صندوق سرمایه گذاری قابل معامله (ETF) چیست؟
در کلام ساده تر ضریب آلفا میزان همگرایی بهره وری با بازار سرمایه را نشان می دهد. با توجه به این که غالب صندوق های سرمایه گذاری از نظر ضریب بتا همگرایی بزرگ تر از صفر با بازار دارند، عملا می توان گفت که بالا بودن ضریب آلفا نشان از بهتر بودن صندوق برای سرمایه گذاری است.
ارزش کل دارایی
از دیگر ویژگی ها و نکات مهم در انتخاب صندوقهای سرمایهگذاری، خالص ارزش کل دارایی صندوق است. در واقع یک صندوق هر قدر ارزش دارایی بیشتری داشته باشد بدین معنی است که توانسته اعتماد بیشتری در جامعه ایجاد کند و توان مدیریتی بهتری دارد. از طرف دیگر بالا بودن ارزش دارایی این قدرت را به صندوق می دهد که بتواند انتخاب های متنوع تر و پر سود تری در عرصه سرمایه گذاری داشته باشد، بنابراین می تواند سودآوری خوبی نیز برای سرمایه گذاران خود ایجاد کند.
ارزش معاملات
ارزش معاملات در بازه های روزانه، ماهانه و سالانه می تواند شاخص مهمی برای انتخاب صندوق سرمایهگذاری محسوب شود. بالا بودن ارزش معاملات بدین معنی است که عرضه و تقاضا در این صندوق بالاتر بودن و احتمال نقدشوندگی بهتری دارد.
بنابراین در انتخاب صندوق سرمایهگذاری باید به این مسئله توجه داشته باشید که بالا بودن ارزش معاملات نشان از بالا بودن قدرت نقدشوندگی صندوق است که می تواند یک مسئله مهم برای هر سرمایه گذار باشد. در کلام ساده تر بالا بودن قدرت نقدشوندگی مانع از حبس سرمایه در موقعیت های زمانی مختلف شده و احتمال خروج سرمایه گذار در زمان درست را بیشتر می کند.
انتخاب صندوق سرمایهگذاری بر اساس ریسک
یکی از فاکتورهای اساسی و شاخص هایی که بسیاری از سرمایه گذاران سعی می کنند بر اساس آن نسبت به انتخاب موقعیت سرمایه گذاری و بهترین صندوق سرمایه گذاری اقدام کنند، مسئله ریسک است. این موضوع در خصوص انتخاب صندوق سرمایهگذاری نیز صادق است، اما باید توجه داشته باشید که ریسک یک مفهوم کاملا کلی بوده و باید بر اساس فاکتورهای گفته شده در بالا مورد بررسی قرار بگیرد.
به طور مثال یکی از ریسک های مهمی که در دنیای اقتصاد وجود دارد، ریسک حبس سرمایه است، بنابراین با در نظر گرفتن ارزش معاملات می توان ریسک حبس سرمایه را مورد بررسی قرار داد و بر اساس آن نسبت به انتخاب صندوق سرمایه گذاری اقدام کند.
بیشتر بخوانید: مدیریت ریسک چیست؟ دلایل اهمیت و مراحل مدیریت کردن ریسک
همچنین ریسک کاهش میزان سرمایه و ریسک کاهش ارزش سرمایه از دیگر ریسک های مهم در دنیای سرمایه گذاری محسوب می شود. این مسئله را هم در نظر داشته باشید که در بسیاری از موارد برای دریافت سود بالاتر باید ریسک پذیری بیشتری نیز داشته باشیم.
به طور مثال در انواع صندوق های سرمایه گذاری از نوع اهرمی، شرایط به نحوی طراحی شده است که سرمایه گذار سود دو یا چند برابری نسبت به سود ایجاد شده توسط صندوق دریافت کند، اما باید این مسئله را در نظر بگیرد که در زمان زیان نیز میزان آن چند برابر خواهد بود.
مقایسه صندوق های سرمایه گذاری
یکی از دیگر از ابزارهایی که می تواند در انتخاب صندوق سرمایهگذاری به ما کمک کند، شناخت انواع صندوق های سرمایه گذاری در بازار مالی ایران است. انواع این صندوق ها عبارتند از:
- درآمد ثابت
- تضمین اصل سرمایه
- مختلط
- سهامی
- بخشی
- شاخصی
- اهرمی
- مبتنی بر طلا
این ترتیب بر اساس میزان ریسک از کمترین به بیشترین ایجاد شده است. در واقع صندوق تضمین اصل سرمایه با کمتری ریسک و کمترین سود را داشته و صندوق مبتنی بر طلا بالاترین ریسک با احتمال بالاترین سود را دارد.
بسیاری از شما در خصوص انتخاب صندوق سرمایه گذاری درآمد ثابت اطلاعات نسبتا کاملی دارید و می دانید که نوع عملکرد این صندوق به چه شکلی است. در صورت نیاز هم می توانید از مشاوران آویژه بخواهید تا با بررسی بهترین صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت اطلاعات بیشتری در این خصوص در اختیار شما قرار دهند.
بیشتر بخوانید: بهترین زمان خرید صندوق درآمد ثابت
سه صندوق بخشی، شاخصی و اهرمی صندوق های سرمایه گذاری هستند که کمتر نام آن ها را می شنویم. صندوق بخشی به صندوقی گفته می شود که در یک بخش یا صنعت مشخص سرمایه گذاری می کند. به طور مثال صندوق بخشی خودروسازی به صورت خاص بر سهام های مربوط به خودروسازی و ترکیب آن ها سرمایه گذاری می کند. بنابراین کاملا طبیعی است که ضرایب آلفا و بتا این صندوق ها همگرا با همان بخش یا صنعت باشد.
بیشتر بخوانید: صندوق پوشش ریسک یا هج فاند (Hedge Fund) چیست؟
صندوق شاخصی نیز از انواع صندوق های سرمایه گذاری سهامی محسوب می شود که به صورت اختصاصی بر روی یکی از شاخص های بازار سرمایه (شاخص کل یا هم وزن) سرمایه گذاری می کند. به طور مثال شاخص کل توانسته طی ده سال گذشته بیشترین میزان سودآوری را به خود اختصاص دهد، بنابراین استفاده از صندوق هایی که بر اساس این شاخص بهره وری دارند می تواند سودآوری خوبی در طولانی مدت داشته باشد.
انتخاب صندوق سرمایهگذاری یا موقعیتی دیگر؟
یکی از مهم ترین سوالات و چالش هایی که در حوزه سرمایه گذاری وجود دارد این است که بر اساس ارزیابی عملکرد صندوقهای سرمایهگذاری و سایر فاکتورهای گفته شده، آیا سرمایه گذاری در این حوزه منطقی است یا خیر؟
صندوق های سرمایه گذاری در هر نوع و با هر ریسکی با هدف مدیریت سرمایه، کاهش ریسک و ایجاد بهترین سود ایجاد شده اند. از این رو در غالب موارد شاهد این هستیم که بسیاری از سرمایه گذاران حرفه ای همواره یک یا دو صندوق در سبد سرمایه گذاری خود دارند.
با این حال باید به چند واقعیت بسیار مهم اشاره کرد. اول این که امکان مدیریت سرمایه به صورت اختصاصی در صندوق های سرمایه گذاری وجود ندارد. یعنی سرمایه گذار تنها می تواند کلیت سرمایه گذاری را بر اساس نوع صندوق مشخص کند. به طور مثال با انتخاب صندوق سرمایه گذاری درآمد ثابت عملا تعیین کرده است که قرار است سرمایه وی در بخش کم ریسک و بانکی سرمایه گذاری شود، اما وی نمی تواند دقیقا محل سرمایه گذاری و میزان آن را تعیین کند.
بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری در صندوق طلا؛ مزایا، معایب و معیارهای انتخاب
نکته دیگر این است که صندوق ها بر اساس درصد مشخصی کارمزد فعالیت خود را انجام می دهند. از این رو سود این سرمایه گذاری نیز درصدی به خود صندوق تعلق می گیرد، این در حالی است که در برخی موارد سود صندوقهای سرمایهگذاری کمتر از سود موقعیت سرمایه گذاری شده است. بنابراین عملا سرمایه گذاران در این مسیر ممکن است چند درصد کمتر از موقعیت بازار سودآوری داشته باشند.
از این رو پیدا کردن مسیری نزدیک به شرایط صندوق های سرمایه گذاری با سود و ریسکی مشابه می تواند کارایی خوبی داشته باشد. در دنیای امروز اقتصاد مسیرهای مختلف برای سرمایه گذاری وجود دارد که کرادفاندینگ بر اساس اعطای وام یکی از آن ها محسوب می شود.
کرادفاندینگ بر اساس اعطای وام
کرادفاندینگ بر اساس اعطای وام مسیری نسبتا نو در دنیای سرمایه گذاری محسوب می شود. برای درک این مسئله بهتر است به عملکرد بانک در حوزه پرداخت وام نگاهی مختصر بیاندازیم. یک بانک با اعطای وام به یک شخص حقیقی یا حقوقی ضمانت های معتبری مبنی بر بازگشت اصل سرمایه در دوره های مشخص (مجموع سرمایه در پایان دوره) را دریافت می کند. همچنین طی قراردادی میان بانک و شخص وام گیرنده میزان سود مشخص تعیین می شود که باید توسط شخص دریافت کننده وام پرداخت شود.
در این روند بانک ریسک کاهش سرمایه را ندارد و در پایان دوره سود و اصل سرمایه خود را بر اساس قرارداد فی مابین دریافت می کند. سود تعیین شده نیز برابر با نرخ بهره بانکی و توسط بانک مرکزی تعیین می شود.
بیشتر بخوانید: کرادفاندینگ چیست؟ آنچه که در مورد تامین مالی جمعی باید بدانید
حال تصور کنید شما به عنوان یک سرمایه گذار این توانایی را داشتید که مانند بانک اقدام به اعطای وام به شرکت های تجاری یا کسب و کارهای مختلف را داشته باشید. در این روند ریسک کم و سود نسبتا مناسبی وجود دارد، اما مسئله ای که وجود دارد این است که توان مالی بسیاری از ما و سرمایه گذاران مختلف به اندازه دارایی بانک نبوده و نمی توان مانند آن اقدام به اعطای وام کرد.
اینجاست که کرادفاندینگ بر اساس اعطای وام کارکرد خود را نشان می دهد. در واقع سرمایه شما در کنار سرمایه سایر سرمایه گذاران قرار می گیرد که مجموع آن می تواند نیاز مالی یک شرکت یا کسب و کار را تامین کند. بنابراین شما در کنار سایر سرمایه گذاران در نقش بانك ظاهر شده و می توانید با اعطای وام به صورت مستقیم سرمایه گذاری بدون ریسک کاهش میزان سرمایه را تجربه کنید.
کرادفاندینگ در ایران
بهترین صندوق سرمایه گذاری با سود ماهانه یا روزانه در ایران بر اساس ریسک های سیستماتیکی که وجود دارد عملا کارایی زیادی ندارد. همانطور که عنوان کردیم غالب صندوق های سرمایه گذاری در ایران ضریب بتای منطبق بر بازار سرمایه دارد، با توجه به شاخص کل و وضعیت بازار سرمایه و بورس می توان متوجه شد که امید چندان بالایی نمی توان به صندوق های سرمایه گذاری داشته باشیم.
بیشتر بخوانید: پلتفرم های کرادفاندینگ در ایران چند درصد کارمزد می گیرند؟
اما استفاده از مسیرهایی مانند کرادفاندینگ می تواند روند سرمایه گذاری شما را تغییر دهد. در ایران این مسیر بر اساس پلتفرم دونگی امکان پذیر شده است. در دونگی این امکان برای شما فراهم شده است که بتوانید با بررسی طرح های تجاری مختلف نسبت به انتخاب موقعیت مناسب بر اساس دوره های سرمایه گذاری، میزان سودآوری (غالبا دارای سودآوری بیش از 45 درصد به صورت سالانه) و نوع ضمانت های بازگشت اصل سرمایه اقدام کنید.
علاوه بر تمامی شرایط ذکر شده در دونگی طرح هایی نیز ارائه شده است که علاوه بر اصل سرمایه امکان دریافت ضمانت نامه های معتبر مبنی بر اجرای کامل تعهدات پیش بینی شده است. در کنار این ها سرمایه گذاری در دونگی بدون پرداخت کارمزد و مالیات امکان پذیر است و شما می توانید با حداقل سرمایه یک میلیون تومان مانند یک بانک اقدام به اعطای وام کنید و از گردش سرمایه خود در دنیای اقتصاد سود خوبی به دست بیاورید.
سوالات متداول
معیارهای شخصی مانند ریسک پذیری، هدف گذاری های مالی و ... در کنار فاکتورهای اقتصادی مانند ضرایب آلفا و بتا، ارزش کل دارایی، ارزش معاملات و ... می تواند به شما برای کشف و انتخاب بهترین صندوق های سرمایه گذاری کمک کند.
بر اساس فاکتورهای گفته شده در این مقاله، مانند ضرایب آلفا و بتا و همچنین ارزش کل دارایی می توان صندوق های سرمایه گذاری مختلف را با یک دیگر مقایسه کرد. همچنین شما بر اساس بازدهی ماهانه، شش ماه و سالانه می توانید این مقایسه را به شکل ساده تری انجام دهید. توجه داشته باشید که در این مقایسه باید صندوق ها در یک نوع باشند، یعنی صندوق های درآمد ثابت با یک دیگر و صندوق های سهام با هم مورد مقایسه قرار بگیرد.