خانه / وبلاگ و مقالات / آشنایی با صندوق قابل معامله (انواع صندوق ETF و ویژگی آن ها)

آشنایی با صندوق قابل معامله (انواع صندوق ETF و ویژگی آن ها)

۱۴۰۳/۰۷/۱۵ مقالات

سرمایه گذاری در صندوق قابل معامله

صندوق سرمایه گذاری قابل معامله از انواع صندوق های سرمایه گذاری در بازار محسوب می شود که امکان معامله واحد های آن از طریق بازار بورس امکان پذیر است. مزیت مهم قابل معامله بودن واحد های صندوق های سرمایه گذار نقد شوندگی بالا و امکان سودآوری بیشتر (نسبت به قیمت واقعی و ارزش ناو) می باشد.

ما در این مقاله به دنبال این هستیم که بدانیم صندوق قابل معامله دقیقا چیست، چه کارکردی دارد و از چه قوانین و مقرراتی پیروی می کند؟ به نوعی می خواهیم بدانیم که آیا سرمایه گذاری در این صندوق ها کارایی لازم را دارد یا خیر؟ آیا یک سرمایه گذار می تواند از طریق سرمایه گذاری در انواع صندوق ETF سود مناسبی برای خود ایجاد کند یا خیر؟ این ها از جمله مهم ترین سوالاتی است که در این مقاله به آن ها پاسخ خواهیم داد، در ادامه با ما همراه باشید.

فهرست مطالب:

صندوق قابل معامله چیست؟

صندوق قابل معامله را می توان مجموعه ای مهم از صندوق های سرمایه گذاری دانست. در واقع صندوق های سرمایه گذاری به دو دسته مهم صندوق سرمایه گذاری قابل معامله و همچنین صندوق های سرمایه گذاری صدور و ابطال تقسیم می شود.

صندوق های سرمایه گذاری صدور و ابطال به صورت مستقیم و یا از طریق کارگزاری های مشخص امکان خرید و فروش واحد های خود را فراهم آورده اند. مهم ترین نکته ای که در خصوص این صندوق ها وجود دارد این است که قیمت صدور و ابطال واحدهای این صندوق ها بر اساس ناو یا ارزش واقعی سهام یا موقعیت های سرمایه گذاری شده توسط آن ها تعیین می شود.

اما واحد های صندوق قابل معامله در بازار بورس عرضه شده و قیمت آن بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می شود. بنابراین کاملا طبیعی است که قیمت ناو صندوق با قیمت معامله متفاوت باشد. از این رو علاوه بر این که شما قدرت نقدشوندگی بالایی در این صندوق ها دارید می توانید واحد های این صندوق را به قیمتی بالاتر از ناو واقعی آن به فروش برسانید.

حال صندوق ETF می تواند انواع مختلف سهامی، درآمد ثابت، مختلط، املاک مستغلات و ... را در بر بگیرد. بنابراین تنها تفاوتی که می توان صندوق قابل معامله نسبت به نوع صدور و ابطال عنوان کرد این است که این صندوق ها توانایی خرید و فروش در بازار بورس یا فرابورس را دارند.

بیشتر بخوانید: محاسبه اقساط وام

مدیریت صندوق ETF

تاریخچه و مفهوم صندوق‌های قابل معامله (ETF) 
 

در دنیای امروز، صندوق‌های قابل معامله نه تنها یکی از محبوب‌ترین ابزارهای سرمایه‌گذاری به شمار می‌آيند، بلکه به‌طور قابل توجهی روندهای مالی را تغییر داده‌اند. اما این تحول فرایند مختص به خود را داشت، زیرا داستان پیدایش ETF‌ها به اواخر دهه 1980 میلادی برمی‌گردد. اولین صندوق ETF جهان در سال 1990 در ایالات متحده با نام SPDR S&P 500 یا به اختصار «اسپایدر» راه‌اندازی شد. 

تا اوایل دهه 2000، صندوق‌های ETF به سرعت رشد کردند و تنوع یافتند. صندوق‌های مختلفی برای سرمایه‌گذاری در بازارهای جهانی، کالاها، اوراق قرضه و حتی املاک و مستغلات راه‌اندازی شد. این تحولات، ETF‌ها را به ابزاری جذاب برای سرمایه‌گذاران مبدل کرد و باعث شد در بازارهای توسعه‌یافته و در بازارهای نوظهور، میزان استفاده از این صندوق‌ها افزایش یابد.

این رشد چشمگیر به دلیل مزایای واضحی که ETF‌ها ارائه می‌دهند، مانند هزینه‌های پایین‌تر نسبت به صندوق‌های فعال، نقدشوندگی بالا و شفافیت در ساختار، صورت گرفت. در حقیقت، بسیاری از سرمایه‌گذاران به دنبال یک ابزار مالی مانند صندوق قابل معامله بودند که نه تنها هزینه‌های معاملاتی کمتری داشته باشد، بلکه اجازه دهد تا افراد به مجموعه‌ای از دارایی‌ها دسترسی پیدا کنند. از این رو، ETF‌ها به‌عنوان یک ابزار معتبر برای سرمایه‌گذاران خرد و حرفه‌ای به کار گرفته شدند. تاریخچه صندوق‌ سرمایه گذاری قابل معامله (ETF) به ما نشان مي‌دهد که با یک روند نوین سرمایه‌گذاری طرف هستیم.

تاریخچه صندوق‌های قابل معامله در ایران 

نخستین بار در سال 1399، صندوق‌های ETF به‌طور رسمی وارد بازار سرمایه ایران شدند. دولت ایران با هدف واگذاری بخشی از سهام خود به مردم، اقدام به راه‌اندازی اولین صندوق ETF دولتی تحت عنوان صندوق دارا یکم کرد و تاریخچه صندوق‌های قابل معامله در ایران آغاز شد. این صندوق با هدف ارائه بخشی از سهام شرکت‌های بزرگ دولتی مانند بانک‌ها، پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها به عموم مردم طراحی شده بود.

بیشتر بخوانید: صندوق پوشش ریسک یا هج فاند (Hedge Fund) چیست؟

ورود صندوق‌های ETF به بورس ایران، تحولی در بازار سرمایه کشور به شمار می‌آید. این صندوق‌ها در واقع به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهند بدون نیاز به دانش عمیق از بازار، به سرمایه‌گذاری در سهام شرکت‌های مختلف بپردازند و از مزایای مربوط به تنوع‌بخشی و کاهش ریسک برخوردار شوند. روند رو به رشد صندوق‌های ETF در بورس ایران، نشان‌دهنده علاقه سرمایه‌گذاران ایرانی به این ابزار مالی است. در حال حاضر، صندوق‌های ETF دولتی و خصوصی مختلفی در بورس ایران فعال هستند و بسیاری از افراد از این صندوق‌ها به‌عنوان یک گزینه مناسب برای سرمایه‌گذاری بلندمدت استفاده می‌کنند.

انواع صندوق قابل معامله در بورس

صندوق‌های قابل معامله (ETF) تنوع بسیاری دارند و به نوع دارایی‌های موجود در آنها و استراتژی‌های مختلف سرمایه‌گذاری، به دسته‌های گوناگونی تقسیم می‌شوند. تنوع صندوق قابل معامله به سرمایه‌گذاران یاری می‌رساند تا با توجه به اهداف مالی خود، مسیر مدنظرشان را انتخاب کنند. حتی اگر می‌‌خواهید بدانید بهترین صندوق سرمایه گذاری قابل معامله در بورس کدام است؟ نیز باید با انواع مختلف آن‌ها آشنا شوید. 

صندوق قابل معامله ETF به چه معناست؟

انواع صندوق‌های قابل معامله در بورس

از جمله مهم‌ترین نمونه‌های صندوق‌های قابل معامله، می‌توان به مواردی مانند صندوق‌های سهامی، صندوق‌های کالایی و صندوق‌های مختلط اشاره کرد که هر یک دارای ساختار و اهداف خاص خود هستند. 

  • صندوق‌های ETF سهامی: شامل سهام شرکت‌ها از صنایع مختلف. این صندوق‌ها معمولاً شاخص‌هایی مانند S&P 500 یا NASDAQ را دنبال می‌کنند.
  • صندوق‌های ETF کالایی: به سرمایه‌گذاران این امکان را می‌دهند که در کالاهایی مثل طلا، نفت و گندم (بدون نیاز به خرید فیزیکی آن‌ها) سرمایه‌گذاری کنند.
  • صندوق‌های ETF اوراق قرضه: شامل اوراق قرضه دولتی و بوده و برای کسانی که به دنبال درآمد ثابت و کم‌ریسک هستند، مناسب است.
  • صندوق‌های ETF مختلط یا صندوق های ترکیبی: ترکیبی از سهام، اوراق قرضه و کالاها هستند و برای کسانی که می‌خواهند پرتفوی متنوعی داشته باشند، انتخاب خوبی به شمار می‌روند.
  • صندوق‌های ETF املاک و مستغلات: به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهند در پروژه‌های املاک و مستغلات بدون خرید مستقیم املاک سرمایه‌گذاری کنند.
  • صندوق‌های ETF ارز دیجیتال: این صندوق‌ها سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال مثل بیت‌کوین و اتریوم را بدون خرید مستقیم آن‌ها ممکن می‌سازند. 

بیشتر بخوانید: صندوق بخشی چیست؟ + نحوه سرمایه گذاری در آن

تفاوت صندوق ETF با صندوق‌های صدور و ابطال

در این بخش به مقایسه صندوق‌های ETF و صندوق‌های صدور و ابطال خواهیم پرداخت. هر دو این صندوق‌ها ابزارهایی برای سرمایه‌گذاری جمعی هستند، اما تفاوت‌های قابل توجهی دارند که در جدول زیر به آن‌ها اشاره شده است. برای پاسخ به اینکه تفاوت‌ صندوق قابل معامله در بورس و صندوق‌ صدور و ابطال چیست؟ می‌توانید پارامترهای موجود در این جدول را در نظر بگیرید. 

ویژگی

صندوق ETF

صندوق‌های صدور و ابطال

نحوه خرید و فروش

در بورس معامله می‌شود مانند سهام

خرید و فروش از طریق کارگزاری یا صندوق

قیمت‌گذاری

قیمت به‌صورت مداوم در طول روز تغییر می‌کند

قیمت روزانه (NAV) در انتهای روز معاملاتی

هزینه‌ها

هزینه‌های معاملاتی کمتر، بدون کارمزد خرید و فروش

کارمزدهای خرید و فروش بیشتر

نقدشوندگی

نقدشوندگی بالا، خرید و فروش در هر لحظه

نقدشوندگی کمتر، فروش به قیمت NAV روز

مدیریت

مدیریت غیر فعال (اکثراً پیروی از شاخص‌ها)

مدیریت فعال یا نیمه فعال

تنوع سرمایه‌گذاری

تنوع در دارایی‌ها و شاخص‌ها

عمدتاً محدود به یک نوع دارایی

 

قوانین و مقررات صندوق ETF

صندوق قابل معامله یا انواع صندوق های سرمایه گذاری از قوانین و مقررات خاصی پیروی می کنند که توسط سازمان بورس و اوراق بهادار تدوین می شود. این قوانین گستردگی خاصی دارد و شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر از مشاوران دونگی کمک بگیرید.

اما در خصوص این قوانین چند نکته بسیار مهم وجود دارد. اول این که هر صندوق سرمایه گذاری باید روند سرمایه گذاری خود را در همان ابتدا مشخص کند. یعنی تعیین نماید که هدف از تشکیل این صندوق چیست و قرار است در کدام موقعیت سرمایه گذاری وارد عمل شود. به طور مثال اگر صندوق قرار است در حوزه کالا مانند طلا سرمایه گذاری کند این اجازه را نخواهد داشت که عمده سرمایه خود را وارد بازار مسکن کند.

بیشتر بخوانید: مزایای سرمایه گذاری؛ اهمیت و لزوم سرمایه گذاری را بدانید

بنابراین بر اساس نام و گروه صندوق قابل معامله می توان حوزه سرمایه گذاری آن را به خوبی مشخص کرد. از طرف دیگر یکی دیگر از بخش های مهم این قوانین تعیین درصد های سرمایه گذاری است. به طور مثال در خصوص صندوق های درآمد ثابت این صندوق ها حق دارند ما بین 70 تا 90 درصد سرمایه تجمیع شده را وارد موقعیت هایی با ریسک کم مانند سپرده های بانکی، اوراق قرضه یا ... کنند. در خصوص درصد باقی مانده نیز این اجازه به صندوق داده شده است که بتواند در موقعیت هایی مانند سهام یا کالا سرمایه خود را قرار دهد.

بنابراین عملا این قوانین دو کارکرد مهم در خصوص صندوق ETF ایفا می کند:

  • اولا این که مسیر کلی صندوق را مشخص کرده و این مسیر نشان می دهد که سرمایه سرمایه گذاران در کدام گروه از موقعیت ها قرار است سرمایه گذاری شود. بر اساس این تعیین مسیر می توان میزان ریسک و سودآوری صندوق را مشخص کرد.
  • دوم این که درصد تقسیم سرمایه در موقعیت تعیین شده خاص را عنوان کرده است.

بیشتر بخوانید: بهترین سرمایه گذاری با سود بالای 30 درصد چیست؟

مزایای صندوق سرمایه گذاری قابل معامله

یکی از بزرگ‌ترین مزایای ETF‌ها، شفافیت بالای آنهاست. تمامی اطلاعات مربوط به دارایی‌های موجود در صندوق، به‌طور دقیق و شفاف برای سرمایه‌گذاران قابل دسترسی است. به این ترتیب، سرمایه‌گذاران می‌توانند به‌راحتی روند عملکرد صندوق و ترکیب دارایی‌های آن را پیگیری کنند. این ویژگی به‌ویژه برای کسانی که از مدیریت فعال پرتفوی خود لذت می‌برند، جذاب است.

یکی دیگر از مزایای صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس آن است که این صندوق‌ها معمولاً هزینه‌های مدیریت کمتری نسبت به صندوق‌های صدور و ابطال دارند. اکثر مدل‌های صندوق قابل معامله به‌صورت غیر فعال مدیریت می‌شوند و تنها به دنبال پیروی از یک شاخص خاص هستند. همانند سهام، صندوق‌های ETF به‌طور پیوسته در بازار بورس معامله می‌شوند و به همین دلیل، سرمایه‌گذاران می‌توانند در هر لحظه از زمان که نیاز داشتند، سهم خود را خرید و فروش کنند.

یکی از اصول اساسی در مدیریت پرتفوی، تنوع‌بخشی است. صندوق‌های ETF با ارائه سبدی متنوع از دارایی‌ها، به سرمایه‌گذاران این امکان را می‌دهند که به‌راحتی در بازارهای مختلف حضور داشته باشند.  بسیاری از ETF‌ها به‌سرعت به بازارهای بین‌المللی دسترسی پیدا می‌کنند. این ویژگی به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا بدون نیاز به تحقیق و تجزیه و تحلیل مستقیم، به بازارهای جهانی اروپا، آسیا و سایر مناطق وار شوند.

صندوق قابل معامله چیست؟

معایب صندوق سرمایه گذاری قابل معامله

مانند تمامی ابزارهای سرمایه‌گذاری، صندوق‌های ETF نیز با ریسک‌هایی همراه هستند. اگرچه ETF‌ها به تنوع پرتفوی کمک می‌کنند، اما در شرایط رکود اقتصادی یا بحران‌های مالی، نوسانات صندوق‌ها بالا خواهد بود و در نتیجه سرمایه‌گذاران با کاهش ارزش دارایی‌های خود روبه‌رو شوند.

یکی از معایب صندوق سرمایه گذاری قابل معامله در بورس، تشکیل حباب‌های قیمتی است. زمانی که قیمت دارایی‌های موجود در صندوق به‌طور غیرواقعی بالا می‌رود، احتمال دارد یک حباب قیمتی ایجاد شود که در نهایت باعث کاهش شدید قیمت‌ها خواهد شد. 

اگرچه هزینه‌های مدیریت صندوق‌های ETF معمولاً پایین‌تر از صندوق‌های صدور و ابطال است، اما سرمایه‌گذاران باید به هزینه‌های کارمزد خرید و فروش توجه داشته باشند. پیشتر گفته شد که اغلب صندوق‌های ETF به‌صورت غیرفعال مدیریت می‌شوند و فقط بازتاب یک شاخص خاص را دنبال می‌کنند. این بدان معنی است که شما به‌عنوان سرمایه‌گذار نمی‌توانید از استراتژی‌های پیچیده‌تر مانند انتخاب دقیق سهام و تحلیل‌های بازار در یک صندوق قابل معامله استفاده کنید.
 

در کلام ساده تر امکان زیان و از بین رفتن اصل سرمایه یا بخشی از آن در صندوق های سرمایه گذاری وجود دارد. نکته ای که باید بدانید این است که احتمال این مسئله در خصوص صندوق های مختلف می تواند متفاوت باشد، به نحوی که در صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت عملا امکان از بین رفتن اصل سرمایه وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: اهداف سرمایه گذاری و الزامات آن

نکته دوم این است که عملا شما امکان تعیین موقعیت سرمایه گذاری و استراتژی های مربوطه را نخواهید داشت. در کلام ساده تر شما به عنوان سرمایه گذار هیچ دخالتی در عملکرد صندوق قابل معامله نمی توانید داشته باشید.

مسئله دیگر این است که با وجود این که صندوق قابل معامله دارای قدرت نقدشوندگی بالاتر نسبت به انواع صندوق های غیر قابل معامله است، اما باید بدانید در مدیریت صندوق ETF عرضه و تقاضا اهمیت دارد، بنابراین با کاهش تقاضا در بازار این قدرت نقد شوندگی صندوق نیز کاهش پیدا می کند. این در حالی است که همواره امکان ابطال واحد های صندوق غیر قابل فروش از طریق کارگزاری های وابسته به این صندوق ها امکان پذیر است. نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشید این است همانطور که امکان فروش واحد های صندوق قابل معامله بالاتر از قیمت ناو وجود دارد، این مسئله نیز می تواند پیش بیاید که شما مجبور شوید پایین تر از قیمت ناو و حتی پایین تر از قیمت خرید خود اقدام به فروش کنید.

ریسک صندوق ETF

تا به اینجا با مفهوم صندوق قابل معامله، مزایا و معایب آن آشنا شدیم. حال نوبت این است که با تحلیل صندوق ETF بدانیم که این نوع صندوق ها چه ریسک هایی را می تواند برای سرمایه گذاران خود همراه داشته باشد.

بیشتر بخوانید: چطور یک سرمایه گذاری کم ریسک و پر بازده داشته باشیم؟

برای این مسئله می توان نگاه کلی به بازار بورس و اوراق بهادار داشته باشیم: (بازدهی ماهانه –مرداد ماه 1403)

همانطور که مشاهده می کنید عمدتا این صندوق های درآمد ثابت هستند که وضعیت سبز خود را حفظ کرده اند و این عمدتا به خاطر داشتن بازارگردان و لزوم حفظ قیمت عرضه و تقاضا به صورت متعادل در این صندوق هاست.

این در حالی است که صندوق های درسهام یا مختلط با ریزش قیمت مواجه شده اند. علت اصلی این موضوع این است که ریسک و عملکرد صندوق قابل معامله وابسته به موقعیت هایی است که آن صندوق در آن سرمایه گذاری کرده است. بنابراین نمی توان انتظار داشت صندوق سرمایه گذاری از نوع سهامی که در موقعیت های پتروشیمی سرمایه گذاری کرده، با سقوط سهام پتروشیمی ها وضعیت مناسبی داشته باشد. بنابراین ریسک این صندوق ها به صورت کاملا مستقیم به ریسک بازار های مالی و سرمایه ای از جمله بازار بورس بستگی دارد.

از طرف دیگر وجود یا عدم وجود بازارگردان، عمق بالای سرمایه و ... از جمله دیگر مفاهیمی است که می تواند در تعیین ریسک سرمایه گذاری در صندوق ETF به ما کمک کند. با این حال باید در نظر داشته باشید که عملا ریسک این صندوق ها نسبتا بالاست.

نحوه خرید و فروش صندوق‌های ETF 

یکی از ویژگی‌های جذاب صندوق‌های قابل معامله (ETF) این است که همانند سهام، به‌راحتی در بازار بورس قابل خرید و فروش هستند. این ویژگی، سرمایه‌گذاری در چنین صندوق‌هایی را برای بسیاری از افراد ساده و جذاب کرده است، اما نحوه خرید صندوق سرمایه گذاری قابل معامله etf چگونه است؟ در این بخش، به توضیح فرآیند خرید و فروش صندوق‌های ETF می‌پردازیم.

بیشتر بخوانید: صندوق سرمایه گذاری بازارگردانی (BFM) چیست؟

نحوه خرید صندوق‌های ETF 

خرید صندوق‌های ETF به‌سادگی خرید سهام شرکت‌ها است و حتی افرادی که تجربه خاصی در این زمینه ندارند نیز می‌توانند با کمی دقت به درستی آن را پشت سر بگذارند. مراحل خرید صندوق‌های ETF به شرح زیر است:

  • افتتاح حساب کاربری در کارگزاری: اولین قدم برای خرید لیست صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله در بورس، افتتاح یک حساب کاربری است. در ایران این کارگزاری‌ها تحت نظارت سازمان بورس فعالیت می‌کنند و باید مدارک لازم را برای تایید هویت خود را به آن‌ها ارائه دهید. پس از تایید حساب، می‌توانید به‌راحتی از طریق سیستم‌های آنلاین کارگزاری‌ها، صندوق‌های ETF را خریداری کنید.
  • انتخاب صندوق مناسب: بعد از افتتاح حساب، شما باید به عنوان یک فرد خبره، صندوق ETF همگام با استراتژی‌های سرمایه‌گذاری خود را انتخاب کنید. توجه داشته باشید که هر صندوق ETF با توجه به نوع دارایی‌هایی که شامل می‌شود، می‌تواند ریسک و بازده متفاوتی داشته باشد.
  • معامله از طریق پلتفرم‌های آنلاین: در مرحله سوم، می‌توانید از طریق پلتفرم‌های آنلاین کارگزاری خود، دستور خرید صندوق ETF مورد نظر را ثبت کنید. در این سیستم‌ها، می‌توان تعداد واحدهای صندوق ETF را مشخص کرد و فرایند خرید آن‌ها را به پایان رساند.
  • پرداخت و تکمیل فرآیند خرید: در گام آخر و بعد از ثبت دستور خرید صندوق قابل معامله، باید مبلغ مورد نظر را پرداخت کنید. پس از تأیید پرداخت مبلغ مربوطه، سهم شما در صندوق ETF خریداری می‌شود و به‌صورت اتوماتیک به حسابتان اضافه خواهد شد. 

نحوه فروش و دریافت سود از صندوق‌های ETF 

به نظرتان نحوه دریافت سود صندوق‌های قابل معامله چگونه است؟ برای فروش صندوق‌های ETF خود، باید وارد پلتفرم معاملاتی کارگزاری شوید و دستور فروش واحدهای صندوق را ثبت کنید. این فرآیند مشابه خرید صندوق‌ها است. در گام نخست لازم است تعداد واحدهای ETF که قصد فروش آن‌ها را دارید، مشخص کرده و مراحل زیر را دنبال کنید: 

  • پرداخت کارمزد فروش: هر زمان که شما یک صندوق ETF را به فروش می‌رسانید، مبلغی تحت عنوان کارمزد فروش از شما دریافت خواهد شد. این مبلغ معمولاً کمی بیشتر از کارمزد خرید است، ولی به‌طور کلی همچنان بسیار پایین‌تر از هزینه‌های مربوط به صندوق‌های صدور و ابطال خواهد بود.
  • دریافت سود و وجه فروش: پس از فروش صندوق، مبلغ حاصل از فروش به حساب بانکی شما واریز می‌شود. زمان دریافت سود ممکن است بستگی به شرایط خاص بازار و نحوه ثبت سفارش شما داشته باشد. به طور کلی، فرآیند فروش صندوق‌های ETF بسیار سریع است.
  • دریافت سود دوره‌ای (در صورت وجود): برخی از صندوق‌های ETF به‌طور دوره‌ای سود پرداخت می‌کنند. این سود معمولاً از سود شرکت‌های موجود در سبد صندوق ناشی می‌شود. اگر شما در چنین صندوق‌هایی سرمایه‌گذاری کرده‌اید، باید منتظر دریافت سود دوره‌ای باشید.

بیشتر بخوانید: پس انداز یا سرمایه گذاری؛ کدام بهتر است؟

استراتژی سرمایه گذاری در صندوق ETF

صندوق‌های قابل معامله (ETF) به دلیل انعطاف‌پذیری بالا و هزینه‌های پایین، ابزارهای قابل قبولی برای سرمایه‌گذاران هستند. همان‌طور که می‌دانید‌، یکی از نکات مهم در سرمایه‌گذاری، انتخاب استراتژی مناسب است. هر سرمایه‌گذار با توجه به اهداف مالی، تحمل ریسک و افق زمانی خود باید استراتژی‌هایی را اتخاذ کند که بیشترین بازده صندوق قابل معامله را به همراه داشته باشد. در این بخش، چند استراتژی محبوب و کارآمد برای سرمایه‌گذاری در صندوق‌های ETF را بررسی خواهیم کرد.

ساعت معاملات صندوق های قابل معامله در بورس

در واقع به سبب ریسک پذیری پایینی که بسیاری از این صندوق ها دارند عملا نمی توان انتظار سودآوری بیش از 40 درصد در سال برای غالب این صندوق ها در نظر گرفت. در خصوص صندوق های درآمد ثابت نیز معمولا سود این سرمایه گذاری بین 19 تا 25 درصد خواهد بود. بنابراین به نظر نمی رسد صندوق های سرمایه گذاری از هر نوع بتواند سودآوری چندان قابل توجهی برای سرمایه گذار داشته باشد، این مسئله در کنار ریسک نسبتا بالای این صندوق ها عملا کار را برای سرمایه گذاران سخت تر کرده است.

استراتژی‌های هوشمندانه برای خرید ETF 

استراتژی خرید و نگهداری (Buy and Hold) به سرمایه‌گذاران بلندمدت پیشنهاد می‌شود. در این روش، شما یک ETF را خریداری می‌کنید و به مدت طولانی آن را نگه می‌دارید بدون اینکه به‌طور مداوم درگیر خرید و فروش باشید. 

استراتژی سرمایه‌گذاری منظم (Dollar-Cost Averaging) در بازه‌هایی که بازار نوسانات زیادی دارد، می‌تواند سود قابل‌توجهی به همراه داشته باشد. در این روش جسورانه، شما مبلغ مشخصی از پول را به‌طور منظم (مثلاً ماهیانه یا سه‌ماهه) برای خرید ETF‌های مورد نظر خود اختصاص می‌دهید. 

استراتژی سرمایه‌گذاری ارزش‌محور (Value Investing) یکی دیگر از مواردی به شمار می‌آيد که باید از آن نام برد. در این حالت، سرمایه‌گذار به دنبال بررسی میزان عرضه و تقاضا جهت خرید ETF‌هایی است که قیمت‌شان نسبت به ارزش واقعی آنها پایین‌تر خواهد بود. به کارگیری این روش بدون تحلیل دقیق بازار امکان‌پذیر نیست. 

بیشتر بخوانید: کارمزد صندوق های سرمایه گذاری، نحوه محاسبه و تفاوت ها

نکات مهم در مدیریت پرتفوی صندوق قابل معامله

بازبینی منظم پرتفوی یک امر کاملاً ضروری است، زیرا تغییرات اقتصادی و بازار تأثیر زیادی بر عملکرد صندوق‌های ETF می‌گذارند. در صورت تغییر استراتژی‌ها، ممکن است نیاز به تنظیم ترکیب پرتفوی داشته باشید. 

در کنار بررسی کارمزد صندوق های قابل معامله در بورس، مدیریت ریسک نیز اهمیت قابل‌توجهی دارد و نباید حتی برای یک لحظه آن را کنار گذاشت. استفاده از ابزارهای مالی پوششی یا استراتژی‌های کاهش ریسک می‌تواند در بازه‌های نوسانی کمک‌کننده باشد. این امر را از یاد نبرید که واکنش‌های هیجانی به نوسانات کوتاه‌مدت بازار، معمولاً به ضرر سرمایه‌گذار فعال در یک صندوق قابل معامله تمام می‌شود. 

میزان سود و ضرر در صندوق‌های ETF 

احتمالاً شما هم می‌پرسید میزان سود صندوق‌های قابل معامله ETF چقدر است؟ صندوق‌های قابل معامله (ETF) به دلیل ساختار خاص خود، ابزارهای جذابی برای سرمایه‌گذاری هستند، اما همانند هر روش سرمایه‌گذاری مشابه، با سود و ضررهایی همراه خواهند بود. میزان سود و ضرر در صندوق‌های ETF تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد که در این بخش به‌ آن‌ها می‌پردازیم. 

میزان سود صندوق قابل معامله

میزان سودآوری صندوق‌های ETF در سال‌های اخیر تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار داشته است. نوسانات بازار سهام، تغییرات اقتصادی جهانی و تصمیمات بانک‌های مرکزی از جمله عواملی هستند که بر بازدهی این صندوق‌ها اثرگذارند. برای مثال، در دوران رکود اقتصادی یا بحران‌های مالی، بسیاری از صندوق‌های ETF دچار مشکلاتی همچون کاهش ارزش دارایی‌ها می‌شوند. 

بیشتر بخوانید: پربازده ترین صندوق های درآمد ثابت در ایران [1403]

تحلیل ضررهای صندوق‌های ETF 

یکی از عوامل اصلی ضرردهی صندوق‌های موسوم به ETF، نوسانات بازار است که می‌تواند به سرعت ارزش دارایی‌های صندوق را تغییر دهد. تغییرات اقتصادی، بحران‌های مالی داخلی یا کاهش قیمت کالاها و سهام می‌توانند سبب افت عملکرد این صندوق‌ها شوند. علاوه بر این، مدیریت ضعیف یا انتخاب نادرست دارایی‌های صندوق نیز می‌تواند به کاهش بازدهی آن‌ها منجر شود. ریسک‌های مرتبط با صندوق‌های ETF شامل ریسک بازار، ریسک نقدشوندگی و ریسک مرتبط با ترکیب دارایی‌های صندوق است. نداشتن تنوع یا وابستگی به یک صنعت خاص، می‌تواند خطرات بیشتری به همراه داشته باشد. 

مقایسه سرمایه گذاری در انواع صندوق قابل معامله با کرادفاندینگ 

اگرچه سرمایه‌گذاری در صندوق‌های ETF می‌تواند به عنوان یک گزینه معتبر شناخته شود، اما کرادفاندینگ فرصتی طلایی به شمار می‌رود که به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهد تا به طور مستقیم در پروژه‌های نوآورانه و با درآمد بالا مشارکت کنند. اما تفاوت کرادفاندینگ با انواع صندوق قابل معامله در بورس چیست؟ برخلاف ETF‌ها یا مواردی همچون خرید و فروش املاک و زمین که به دارایی‌های سنتی وابسته‌اند، با انتخاب کرادفاندینگ می‌توانید در مسیر رشد یک کسب‌وکار شریک شده و از سود بلندمدت این امر بهره‌مند شوید. 

این نوع سرمایه‌گذاری شامل ریسک نسبتا پایین است و با انتخاب‌های هوشمند، حتی با کمترین سرمایه نیز می‌توانید در پروژه‌هایی که پتانسیل رشد بالایی دارند، حضور یابید. بنابراین، می‌توان بیان کرد که کرادفاندینگ فرصتی عالی برای کسانی است که به دنبال آینده‌ مالی روشن‌تر هستند. 

دونگی بهترین پلتفرم کرادفاندینگ 

دونگی یک پلتفرم پیشرفته کرادفاندینگ است که به افراد مختلف یاری می‌رساند تا با مبالغ خرد (حتی 1 میلیون تومان) در پروژه‌های دونگی سرمایه‌گذاری کنند. این پلتفرم با فراهم کردن شفافیت بالا در پروژه‌ها و دریافت وثایق معتبر همچون ضمانت‌نامه‌های مختلف بانکی از سرمایه‌پذیران، امنیت سرمایه‌گذاری را به سطحی بی‌نظیر رسانده است. علاوه بر این، دونگی با انتخاب پروژه‌های با ریسک کنترل شده و پیش بینی سود بالا، به شما اجازه می‌دهد تا همانند یک سرمایه‌ گذار حرفه‌ای وارد عمل شوید. به‌واسطه پشتیبانی از کسب‌وکارهای داخلی و مشارکت در رشد اقتصادی، سرمایه‌گذاری در دونگی نه‌تنها به نفع شما بلکه به‌نفع اقتصاد ملی نیز خواهد بود. 

بیشتر بخوانید: بهترین روش سرمایه گذاری برای کارآفرینی در ایران

سرمایه گذاری تضمینی

نتیجه‌گیری

صندوق‌های قابل معامله (ETF) ابزارهای مالی جذابی هستند که با تنوع و مدیریت حرفه‌ای، فرصتی مناسب برای سرمایه‌گذاری فراهم می‌آورند. این صندوق‌ها به دلیل شفافیت، هزینه‌های پایین و امکان دسترسی آسان، محبوبیت زیادی دارند. با این حال، نیاز است که سرمایه‌گذاران از ریسک‌های بازار و نوسانات مربوط به این صندوق‌ها آگاه باشند. اگر شما هم به دنبال فرصت‌های جدید هستید، بهتر است دونگی را به عنوان انتخاب نخست خود در نظر بگیرید تا از مزایای متنوع آن بهره‌مند شوید و از ریسک‌های انواع صندوق قابل معامله دور بمانید. جهت بهره‌برداری از این فرصت‌های ویژه و سرمایه‌گذاری هوشمندانه، به Dongi.ir مراجعه کنید. 

سوالات متداول

برای سرمایه گذاری در این صندوق ها کافی است با داشتن کد معاملات بورس از طریق هر کدام از کارگزاری های مجاز اقدام کنید. در واقع این صندوق ها مانند باقی سهام های موجود در بازار دارای نماد معاملاتی بوده و شما به راحتی امکان خرید و فروش این نمادها را خواهد داشت.

سهولت در خرید و فروش، قدرت نقدشوندگی بالا و همچنین امکان مشاهده ساده و سریع ناو یا ارزش واقعی سهام (صندوق سرمایه گذاری) از جمله مهم ترین ویژگی های مثبت این صندوق ها محسوب می شود.

ریسک بالا (کاهش قیمت در طول زمان) و همچنین امکان فروش واحد ها با قیمتی کمتر از ناو (ارزش) صندوق از جمله معایب این صندوق ها محسوب می شود. در ضمن در نظر داشته باشید که قدرت نقدشوندگی این صندوق ها وابسته به قدرت تقاضا در بازار سهام است. بنابراین در صورت کاهش قدرت تقاضا در بازار عملا قدرت فروش و نقدشوندگی کاهش پیدا کرده و می تواند موجب حبس سرمایه در این صندوق ها شود.

میزان سود در صندوق های ETF بسته به نوع صندوق و وضعیت بازار می تواند متفاوت باشد، اما معمولاً بازدهی آن ها با بازدهی بازار مشابه است.

بله، صندوق های ETF به دلیل تنوع دارایی ها ریسک کمتری نسبت به سرمایه گذاری مستقیم در سهام دارند.

صندوق های ETF نوعی صندوق سرمایه گذاری هستند که در بورس معامله می شوند و به سرمایه گذاران این امکان را می دهند تا در یک سبد متنوع از دارایی ها بدون نیاز به خرید تک تک آن ها سرمایه گذاری کنند.