ریسک های تامین مالی جمعی یا کرادفاندینگ
در مقاله امروز قرار است درباره ریسک های تامین مالی جمعی صحبت کنیم. تأمین مالی جمعی روشی نسبتاً جدید برای جمعآوری پول برای پروژهها یا راهاندازی کسبوکار است. از سوی دیگر گزینه بسیار مناسبی برای افراد سرمایهگذاری است که میخواهند پرتفوی خود را تنوع دهند. کرادفاندینگ یا تأمین مالی جمعی در سالهای اخیر بسیار محبوب شده است، اما شرکت در چنین پروژهای بدون خطر نیست. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص ریسک های سرمایه گذاری در تامین مالی جمعی تا انتها ما را همراهی کنید.
فهرست مطالب:
- مهمترین ریسکهای تامین مالی جمعی کدامند؟
- ریسک مربوط به نقدینگی
- ریسک از دست دادن اصل سرمایه
- احتمال کلاهبرداری
- ازدسترفتن سرمایه توسط سرمایهگذاران غیرمعتبر
- حداقل میزان سرمایهگذاری
- هزینههای متفاوت و کارمزدها
- کمبود اطلاعات
- عدم تضمین موفقیت
- عدم وجود ضمانت برای پرداخت سود سهام
- ممکن است پول خود را پس نگیرید
- خطرات امنیتی و افشای اطلاعات
- سایر ریسکهای موجود
- چرا سرمایهگذاری در طرحهای تامین مالی جمعی ریسک بالایی دارد؟
- کاهش خطرات تأمین مالی جمعی
- نتیجهگیری
مهمترین ریسکهای تامین مالی جمعی کدامند؟
بیایید در کنار هم مهمترین ریسکهایی که سرمایهگذاری در کرادفاندینگ به همراه دارد را بررسی کنیم.
ریسک مربوط به نقدینگی
ریسک نقدینگی یعنی سرمایه شما نتواند بهسرعت و با قیمت مناسب فروخته شده و نقد شود. سرمایهگذاری جمعی اغلب نقدینگی ندارد و ممکن است تا سالها قابلفروش نباشند. این ریسک زمانی بیشتر میشود که سرمایه گذاری در استارتآپها یا پروژهها بهآسانی و بهاندازه سهام در بازار عمومی فروخته یا مبادله نمیشود. حتی اگر بخشی که در آن سرمایهگذاری کردهاید عملکرد خوبی داشته باشد، دسترسی سریع به سرمایه امری چالشبرانگیز است.
بیشتر بخوانید: کرادفاندینگ چیست؟ آنچه که در مورد تامین مالی جمعی باید بدانید
اغلب پلتفرمهای تأمین مالی جمعی، در حوزههایی سرمایه گذاری میکنند که سرمایه تا چند سال متوالی، بدون استراتژی خروج مستقیم قفل باقی میماند. این میتواند برای افرادی که ممکن است به دلیل شرایط پیشبینینشده، نیاز به وجوه پرداختی خود داشته باشند، مشکلساز گردد. درک شرایط و ضوابط خروج، پیش از اینکه پول خود را در اختیار سرمایهگذار جمعی قرار دهید، اهمیت زیادی دارد.
ریسک از دست دادن اصل سرمایه
هر سرمایهگذاری با خطر ازدسترفتن کل سرمایه روبهرو است. با این حال، خطرات تامین مالی جمعی ممکن است نسبت به سرمایهگذاریهای سنتی، بیشتر باشد. به این خاطر که سرمایهگذاریهای جمعی اغلب در شرکتهایی انجام میشود که در مراحل اولیه تشکیل هستند و سابقه کمی دارند. عواملی همچون نبود سابقه کار و عدم ارزیابی موفقیت در آینده ریسک های تامین مالی جمعی و حضور در این شرکتهای نوپا را افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری با ضمانت بازگشت سرمایه (تضمین اصل سرمایه)
برخلاف سرمایهگذاریهای سنتی که در آن عملکرد گذشته شرکتها میتواند تصمیمگیری را به سمت درستی هدایت کند، سرمایهگذاریهای جمعی سوداگرانه هستند و ریسک زیان بیشتری را به همراه دارند. سرمایهگذاران باید برای این احتمال آماده باشند که در صورت عدم تحقق یا دستیابی به اهداف، سرمایه اولیه خود را از دست بدهند. ریسک از دست دادن اصل سرمایه همیشه برای سرمایه گذران وجود دارد.
احتمال کلاهبرداری
چالشهای تامین مالی جمعی بسیار زیاد است. پلتفرمهای تأمین مالی جمعی توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار تنظیم نمیشوند. در این شرایط، پتانسیل بیشتری برای کلاهبرداری وجود دارد. عدم وجود مقررات سختگیرانه مانند مقررات اعمال شده در مسیر سرمایهگذاریهای سنتی، فضایی را برای فعالیتهای غیرقانونی و کلاهبرداری باقی میگذارد. کلاهبرداران میتوانند از شوروشوق و خوشبینی که پیرامون پروژههای جدید وجود دارد، برای فریب سرمایهگذاران سوءاستفاده کنند. انجام بررسی دقیق، از جمله تحقیق در زمینه پیشینه سازندگان پروژه، برای کاهش خطر مورد سو استفاده قرارگرفتن امری ضروری است.
ازدسترفتن سرمایه توسط سرمایهگذاران غیرمعتبر
تنها سرمایهگذاران معتبر مجاز به سرمایه گذاری در انواع خاصی از کمپینهای تأمین مالی جمعی هستند. این کمپینها معمولاً فقط برای افراد ثروتمندی در دسترس هستند که توانایی ازدستدادن پول را دارند. افرادی که به حد کافی اعتبار ندارند، در صورت شکست شرکت، ممکن است تمام سرمایه خود را از دست بدهند. سرمایهگذاری جمعی فرصت سرمایهگذاری را به روی افراد بیشتری باز میکند، از جمله سرمایهگذاران غیرمعتبر که قبلاً دسترسی محدودی به سرمایهگذاری پرخطر داشتهاند.
سرمایهگذاران غیرمعتبر، معمولاً باتجربه و منابع مالی کمتر، ممکن است ریسک های تامین مالی جمعی را به طور کامل درک نکنند یا توانایی مدیریت زیانهای احتمالی را نداشته باشند. در حالی که پلتفرمهای تأمین مالی جمعی نقطه ورود را خیلی راحت ارائه میکنند، ریسکها زیاد است و خطر ازدستدادن کل سرمایه کاملاً وجود دارد. سرمایهگذاران غیرمعتبر باید باتوجهبه تنوع سبد سرمایهگذاری خود احتیاط لازم را برای کاهش خطرات تامین مالی جمعی در نظر بگیرند.
حداقل میزان سرمایهگذاری
اغلب کمپینهای تأمین مالی جمعی شرایط حداقلی برای سرمایهگذاری دارند. به این معنا که ممکن است نیاز باشد نسبت به تواناییای که دارید، مبلغ بیشتری سرمایهگذاری کنید. این حداقلها میتوانند بسیار متفاوت باشند و به طور بالقوه سرمایهگذاران را ملزم میکنند که مقدار قابلتوجهی پول را به پروژه تزریق کنند. این الزام میتواند ریسک های سرمایه گذاری در تامین مالی جمعی را افزایش دهد؛ چراکه میتواند برای افراد علاقهمند به تأمین مالی جمعی زمینهای برای تنوعبخشیدن به سبد سرمایهگذاری، بدون تعهد به یک سرمایهگذاری خاص فراهم میکند. ارزیابی ظرفیت مالی و تمایل شما به قفلکردن وجوه در بلندمدت قبل از سرمایهگذاری در تأمین مالی جمعی بسیار مهم است.
هزینههای متفاوت و کارمزدها
مشارکت در تأمین مالی جمعی مستلزم کارمزدها و هزینههای مختلفی است که میتواند به طور قابلتوجهی بر بازده کلی سرمایهگذاری تأثیر بگذارد. پلتفرمها ممکن است هزینههای اداری، هزینههای پردازش پرداخت و سایر هزینههای مرتبط با مدیریت سرمایهگذاری را دریافت کنند. این کارمزدها میتواند بازده خالص سرمایهگذاران را کاهش دهد، بهویژه اگر سرمایهگذاری جمعی سود متوسطی ایجاد کند. سرمایهگذاران باید همه کارمزدهای مرتبط را بهدقت بررسی کنند و تأثیر آنها را بر بازده سرمایهگذاری محاسبه کنند. گاهی اوقات باتوجهبه کارمزدهای موجود سرمایهگذاریها از نظر اقتصادی چندان بهصرفه نیستند.
کمبود اطلاعات
یکی دیگر از ریسک های تامین مالی جمعی، وجود اطلاعات محدود در مورد سرمایهگذاریهای تأمین مالی است. در حالی که پلتفرمها معمولاً به پروژهها برای ارائه یک طرح تجاری و پیشبینیهای مالی نیاز دارند، عمق و صحت این اطلاعات میتواند متفاوت باشد. فقدان دادههای جامع، انجام تجزیهوتحلیل کامل و ارزیابی ریسکها شرایط را برای سرمایهگذاران دشوار میکند. تکیه بر اطلاعات ناقص یا بیش از حد خوشبینانه میتواند منجر به تصمیمات نادرست سرمایهگذاری شود. ریسکهای تامین مالی جمعی مرتبط با طرح سرمایهگذاری باید بهخوبی شناخته شوند تا تصمیمات اشتباه سرمایه افراد را سوخت نکند.
بیشتر بخوانید: محاسبه سود سپرده شما، اقساط وام و قیمت دلار آزاد فقط با یک کلیک
عدم تضمین موفقیت
فقط به این دلیل که یک شرکت در جمعآوری پول موفق است، به این معنی نیست که در بلندمدت نیز موفق خواهد بود. هیجان سرمایهگذاری در حوزه تأمین مالی جمعی نباید اجازه دهد این واقعیت که بسیاری از استارتآپها شکست میخورند، نادیده گرفته شود.
حتی پروژههایی که با موفقیت به اهداف تأمین مالی جمعی خود میرسند، تضمینی برای موفقیت در درازمدت ندارند. پویایی بازار، چالشهای عملیاتی و رقابت همگی میتوانند بر توانایی سرمایهگذاری برای حفظ سرمایه یا رشد آن تأثیر بگذارند. سرمایهگذاران باید برای این احتمال آماده باشند که در صورت محققنشدن اهداف پروژههای سرمایهگذاری، سرمایه اولیه آنها کاملاً از دست برود. عدم وجود هیچ ضمانتی برای موفقیت از دیگر معایب تامین مالی جمعی محسوب میشود.
عدم وجود ضمانت برای پرداخت سود سهام
گاهی اوقات شرکتهای سرمایهگذاری جمعی به سرمایهگذاران خود پولی نمیدهند. این بدان معناست که حتی اگر شرکت موفق باشد، ممکن است هیچ پولی از سرمایهگذاری خود دریافت نکنید. حضور در سرمایهگذاریهای جمعی اغلب با انتظار دریافت سود سهام و رشد شرکت همراه است. با این حال، پرداخت سود سهام تضمین نشده است و تصمیم برای توزیع سود معمولاً در اختیار مدیریت شرکت است. ریسک های تامین مالی جمعی در دریافت سود نیز دیده میشود.
بیشتر بخوانید: بهترین سهام برای خرید در بورس؛ راهنمای انتخاب شرکت ها برای سرمایه گذاری
برخی از استارتآپها ممکن است بهجای پرداخت سود سهام، سرمایهگذاری مجدد سود در کسبوکار را انتخاب کنند و سرمایهگذاران را بدون درآمد پیشبینیشده رها کنند. قبل از سرمایهگذاری، درک سیاست تقسیم سود و استراتژی مالی بلندمدت شرکت بسیار مهم است. دونگی یکی از پلتفرمهای سرمایهگذاری جمعی به شمار میرود که میتوانید با سرمایهگذاری در آن از سود حاصل از پروژهها منتفع شوید. حداقل مبلغ سرمایهگذاری در دونگی یک میلیون تومان است.
ممکن است پول خود را پس نگیرید
علاوه بر خطراتی مانند مشکلات اعتماد در تامین مالی جمعی یا دیگر موارد، نگرانکنندهترین ریسک مرتبط با تأمین مالی جمعی، احتمال ازدستدادن کل سرمایه است. اگر سرمایهگذاری با شکست مواجه شود، سرمایهگذاران ممکن است برای بازیابی وجوه خود هیچ راهی نداشته باشند. برخلاف سرمایهگذاریهای سنتی که در آن از طریق انحلال شرکت یا واگذاری آن، بخشی از سرمایه سهامداران بازگردانده میشود، سرمایهگذاریهای جمعی اغلب بی ضمانت هستند و در صورت ورشکستگی توانایی جبران ضرر و زیان افراد سرمایهگذار را ندارند. پذیرش احتمال ازدستدادن کل سرمایه یک جنبه اساسی برای مشارکت در تأمین مالی جمعی محسوب میگردد.
خطرات امنیتی و افشای اطلاعات
یکی از مهمترین داراییهای افراد در دنیای امروز، اطلاعات مالی و شخصی آنهاست. این موضوع برای فعالیت در زمینه کرادفاندینگ و حضور در پروژههای مختلف نیز اهمیت ویژهای دارد. حجم بسیار وسیعی از اطلاعات شخصی افراد مانند شمارهتلفن، اطلاعات کارتبانکی، آدرس و دیگر اطلاعات مالی در پلتفرمهای کرادفاندینگ وجود دارد. محافظت از اطلاعات شخصی و مالی سرمایهگذاران بسیار مهم است. افشای اطلاعات افراد یکی دیگر از ریسک های تامین مالی جمعی محسوب میگردد.
وجود شکافهای امنیتی در پلتفرمها یا هر گونه سهلانگاری عواقب بسیار جبرانناپذیری برای افراد سرمایهگذار به همراه دارد. از خطرات تامین مالی جمعی میتوان به هکشدن پلتفرمها و افشای اطلاعات کارتهای بانکی، اخاذی از افراد، سرقت هویت و اطلاعات و ضررهای مالی هنگفت اشاره کرد.
سایر ریسکهای موجود
البته ریسکهای ریسک های سرمایه گذاری در تامین مالی جمعی تنها به این موارد ختم نمیشود و خطرات دیگری نیز وجود دارد که ممکن است سهامداران این حوزه با آن روبهرو شوند. ریسکهای دیگر میتواند شامل ریسک ارزی باشد، اگر پول داخلی شما با ارز سرمایهگذاری متفاوت است. ریسک مربوط به زمانبندی اشتباه، چنانچه تصمیم ورود یا خروج سرمایه از شرکت را دارید.
چرا سرمایهگذاری در طرحهای تامین مالی جمعی ریسک بالایی دارد؟
در بخش قبل ریسکهای مختلفی که سرمایهگذاران تأمین مالی ممکن است با آنها دستوپنجه نرم کنند را بررسی کردیم. ریسکهای حاصل از سرمایهگذاری در کرادفاندینگ به دلایل گوناگونی رخ میدهد که ممکن است بخشی از سرمایه اولیه یا کل آن را از بین ببرد. از مهمترین خطرات سرمایهگذاری در این بخش این است که امکان دارد از سرمایه اولیه خود هیچ بازدهی دریافت نکنید. شرکتهای این حوزه ملزم نیستند اطلاعات مالی خود را برای مردم و سهامداران افشا کنند. همین موضوع نیز ارزیابی ارزش واقعی پلتفرمها و شرکتها را پیش از سرمایهگذاری بسیار مشکل میکند.
بیشتر بخوانید: مدیریت ریسک چیست؟ دلایل اهمیت و مراحل مدیریت کردن ریسک
ریسک افشای ایده کسبوکار برای سرمایهگذاران این حوزه وجود دارد. لازم است که شرکتهای سرمایهگذاری در افشای ایدههای خود شفافیت لازم را داشته باشند، اما ممکن است بیان شفاف ایدهها سبب کپیبرداری رقبا گردد. افراد کارآفرین باید بتوانند برای حفاظت از داراییهای فکری خود، جذب سرمایه و نیازی که به افشای اطلاعات وجود دارد، بالانس ایجاد کنند. ریسک های تامین مالی جمعی در خصوص افشای ایدهها اهمیت زیادی دارد.
دومین ریسکی که ممکن است سرمایه افراد را تهدید کند، ریسکهای کلان اقتصادی و تغییرات در بازار است. این بهویژه هنگامی اهمیت پیدا میکند که بین پول داخلی و ارز سرمایهگذاری شده شما تفاوت وجود دارد. از سوی دیگر قوانین بازار ممکن است در یک بازه زمانی دچار تغییرات زیادی شود که این مورد میتواند لطمه بزرگی به سرمایه شما وارد نماید. سیاستهای دولت میتواند تغییر کند و شما را در معرض خطر ازدسترفتن سرمایه قرار دهد. ورود رقبای جدید و پرقدرت نیز میتوانند به ضرر شما تمام شود. بحرانهای اقتصادی، جنگهای منطقهای و سایر رویدادهای پیشبینینشده نیز میتواند تأثیر منفی بر سهام داشته باشد.
کاهش خطرات تأمین مالی جمعی
در حالی که ریسکها همواره در هر گونه سرمایهگذاری وجود دارند، اتخاذ استراتژیهای زیر میتواند به کاهش مشکلات احتمالی مرتبط با تأمین مالی جمعی کمک کند:
- اصل تنوع: برای کاهش تأثیر ضررهای ناشی از شکست یک کمپین، سرمایهگذاریها را در کمپینها و دستههای مختلف پخش کنید.
- تحقیق سرمایهگذاری: تحقیقات عمیق انجام دهید و اطلاعاتی را در مورد پلتفرمهای تأمین مالی جمعی، پیشینه سازندگان و ویژگیهای کمپین جمعآوری کنید.
- کاهش سرمایهگذاریهای سرسامآور: در ابتدا مبالغ کمتری سرمایهگذاری کنید تا با فرایند تأمین مالی جمعی آشنا شوید و عملکرد کمپین را ارزیابی کنید.
- مشارکت انتخابی: کمپینهایی را انتخاب کنید که با زمینههای موردعلاقه، تخصص و آشنایی شما هماهنگ باشد، زیرا دانش شما میتواند به تصمیمگیری آگاهانه کمک کند.
- تعامل با سازندگان: در بحثهای کمپین فعالانه شرکت کنید، سؤال بپرسید و از سازندگان توضیح بخواهید.
- تعدیل مبالغ سرمایهگذاری: از تعهد بیش از حد به هر کمپین خودداری کنید. تخصیص بودجه به صورت استراتژیک برای حفظ ثبات مالی و مدیریت ریسک های تامین مالی جمعی لازم است.
- صبر و چشمانداز بلندمدت: رویکرد سرمایهگذاری صبورانه را بپذیرید و بدانید که بازده سرمایهگذاری جمعی ممکن است به زمان نیاز داشته باشد تا تحقق یابد.
بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری در تامین مالی جمعی دلاری چه مزایایی دارد؟
نتیجهگیری
کسب سود در سرمایهگذاریهای جمعی به رویکردهای محتاطانهای نیاز دارد. افراد با انجام بررسی دقیق، اجرای استراتژیهای کاهش ریسک و پیروی از شیوههای سرمایهگذاری محتاطانه، میتوانند ضمن حفظ منافع مالی خود، از پتانسیل تأمین مالی جمعی استفاده کنند. به یاد داشته باشید که انتخابهای آگاهانه برای استفاده حداکثری از فرصتهایی که تأمین مالی جمعی ارائه میدهد، ضروری است. اگر در خصوص مبحث امروز سؤالی دارید، لطفاً آن را با ما در میان بگذارید.
سرمایه گذاری در طرح های دونگی
بهترین فرصت برای سرمایه گذاری در طرح های دونگی با پیش بینی سود سالیانه بالای ۴۴ درصد
صفحه طرح ها