خانه / وبلاگ و مقالات / سرمایه گذاری در تامین مالی جمعی دلاری چه مزایایی دارد؟

سرمایه گذاری در تامین مالی جمعی دلاری چه مزایایی دارد؟

۱۴۰۳/۰۶/۱۵ مقالات

مزایای تامین مالی جمعی دلاری

کرادفاندینگ یا تامین مالی جمعی یکی از مفاهیم جدید در دنیای تجارت است که در چند سال اخیر به شدت مطرح شده و مورد توجه فعالان بازارهای مالی و دنیای اقتصاد قرار گرفته است. این مفهوم به معنی جمع‌آوری سرمایه به‌صورت خرد، از صاحبان سرمایه است که در نهایت به تامین بودجه برای انجام یک پروژه یا کسب و کار منتهی می‌شود. سرمایه گذاری در تامین مالی جمعی دلاری راهی برای کسب سود سرمایه‌داران است و در عین حال به گسترش و رشد کسب و کارها نیز کمک می‌شود. در این مطلب در مورد شرایط تامین مالی جمعی دلاری، مزایای این روش سرمایه‌گذاری و کاربردهای آن صحبت خواهیم کرد. 

فهرست مطالب:

تامین مالی جمعی چیست؟

تامین مالی جمعی شامل جمع‌آوری مقادیر کم پول از تعداد افراد زیاد برای تامین مالی یک سرمایه گذاری تجاری جدید است. در این روش از انواع رسانه‌های اجتماعی و وب‌سایت‌های تأمین مالی جمعی برای ایجاد ارتباط بین سرمایه‌گذاران و کارآفرینان استفاده می‌شود. همچنین با گسترش مجموعه سرمایه‌گذاران فراتر از دایره سنتی مالکان، خویشاوندان و سرمایه‌گذاران خطرپذیر، کارآفرینی با روش‌های موثرتری انجام شده و سرمایه جمع‌آوری شده در سطح گسترده‌تری استفاده می‌شود.

تامین مالی جمعی یکی از مفاهیم قدیمی در دنیای تجارت است که در دهه‌های اخیر به شدت مورد توجه قرار گرفته و امروزه به صورت سرمایه گذاری جمعی با دلار مطرح است. این مفهوم از سال 2008 و رکود اقتصادی آن دوره آغاز شد. زمانی که بانک‌ها پس از رکود، سیاست‌های سخت‌گیرانه‌تری برای ارائه وام به مشتریان اعمال کردند، کسب‌وکارهای کوچک برای تامین اعتبار با مشکل مواجه شدند. این شرایط موجب شد که کسب و کارهای کوچک به دنبال راه‌های جایگزین برای تامین مالی باشند و این زمان آغاز موضوع سرمایه‌ گذاری دلاری در تامین مالی جمعی یا کرادفاندینگ بود. 

بیشتر بخوانید: صفر تا صد سرمایه گذاری در دلار + مزایا و معایب

سرمایه گذاری جمعی با دلار یا کرادفاندینگ دلاری، به عنوان یکی از روش‌های سودمند و پربازده سرمایه‌گذاری این روزها بازار داغی پیدا کرده است. سرمایه‌گذاری بر مبنای دلار با توجه به ارزش آن، هم برای سرمایه‌ گذار سودمند بوده و هم برای شرکت یا پروژه‌ای که سرمایه را به عنوان بودجه یا منبع اولیه مالی خود استفاده می‌کند، کاربردهای بیشتری دارد. 

سرمایه‌ گذاری دلاری در تامین مالی جمعی

مزایای تامین مالی جمعی دلاری

سرمایه گذاری در تامین مالی جمعی دلاری، روشی نوآورانه است که استارتاپ‌ها و کسب و کارهای تازه تاسیس از طریق آن می‌توانند، سرمایه لازم برای راه‌اندازی یا رشد کسب و کار را تامین کرده و سرمایه‌گذاران نیز همراه با رشد و پیشرفت کسب و کار، کسب سود و بهره داشته باشند. از مزایای سرمایه‌ گذاری دلاری در تامین مالی جمعی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • امنیت یکی از مهم‌ترین مزایای این شیوه سرمایه‌گذاری است. با توجه به اینکه در این روش، فرصت‌ های سرمایه‌ گذاری توسط افراد زیادی مورد بررسی قرار می‌گیرند، ریسک‌ها به طور کامل شناسایی شده و سرمایه‌گذاری تضمین شده خواهد بود.
  • اثرگذاری اجتماعی از دیگر مزایای این شیوه سرمایه‌گذاری است. ارائه سرمایه جمعی برای پیشرفت یک کسب و کار به ارائه خدمات بهتر توسط کسب و کار به جامعه و در نتیجه منفعت اجتماعی منجر می‌شود. 

همان‌طور که گفتیم، سرمایه گذاری جمعی با دلار علاوه بر صاحبان سرمایه برای کسب و کارها و کارآفرینان نیز مزایای دارد که عبارتند از: 

  • تامین مالی جمعی دلاری اعتماد به نفس مدیران را افزایش داده و در اجرای موفق طرح‌های تجاری توسط آن‌ها تاثیرگذار است. 
  • برای سرمایه‌گذاری جمعی به خصوص به صورت دلاری، باید از پلتفرم‌ های تامین مالی جمعی بین‌المللی استفاده کرد و حضور در این پلتفرم‌ها برای کسب سرمایه، نوعی معرفی خود به دیگران و بازاریابی با کمترین هزینه است. 
  • در کرادفاندینگ دلاری، کارآفرینان با سرعت بیشتری به سرمایه مورد نیاز خود دست پیدا می‌کنند. در روش‌های مشابه مانند استفاده از تسهیلات بانکی، برای دریافت یک وام ساده باید پروسه‌ای چند روزه تا چند ماهه همراه با مراحل فراوان طی می‌شد. 

انواع روش‌های تامین مالی جمعی

سرمایه گذاری در تامین مالی جمعی دلاری یا به اختصار کرادفاندینگ دلاری، به روش‌های مختلفی انجام می‌شود. آشنایی با این روش‌ها هم برای افرادی که سرمایه‌ای در اختیار داشته و قصد افزایش آن از طریق سرمایه‌گذاری را دارند و هم برای افرادی که قصد استفاده از این سرمایه‌ها را دارند، الزامی است. 4 روش سرمایه‌ گذاری دلاری در تامین مالی جمعی عبارتند از: 

تامین مالی بر مبنای اهدا یا کمک مالی 

در این روش از سرمایه گذاری جمعی با دلار، مشارکت‌کنندگان یا افرادی که سرمایه خود را به طرح یا پروژه خاصی می‌دهند، چشم‌داشتی بابت این سرمایه‌گذاری ندارند. به عبارت دیگر اینگونه سرمایه‌گذاری‌ها بیشتر به حالت بشردوستانه با ماهیتی مشابه خیریه انجام می‌شود. در بیشتر موارد سرمایه‌گذاری‌هایی که مبتنی بر کمک مالی هستند با هدف توسعه کسب و کارها انجام می‌شوند. 

بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری چیست و انواع روش های سرمایه گذاری کدام است؟

تامین مالی بر مبنای پاداش 

در این روش سرمایه‌گذاران در ازای سرمایه‌ای که در اختیار شرکت‌ها یا پروژه‌ها قرار می‌دهند، پاداشی دریافت می‌کنند. این پاداش سرمایه‌گذار را به مشارکت بیشتر ترغیب می‌کند. پاداش ارائه شده لزوما مالی نیست و گاهی خدمات مجموعه‌ای است که از سرمایه استفاده کرده است. 

سرمایه گذاری جمعی با دلار

تامین مالی بر مبنای سهام 

در این روش تامین مالی جمعی دلاری، سرمایه‌گذاران در ازای مبلغی که به شرکت یا پروژه ارائه می‌کنند، بخشی از سهام آن شرکت را دریافت می‌کنند. در واقع تامین بودجه توسط صاحبان سرمایه زمانی انجام می‌شود که بخشی از سهام را در اختیار داشته باشند. براساس میزان سرمایه و نوع کسب و کار، سهام‌داران گاهی ححق رای در مجمع عمومی شرکت را پیدا می‌کنند و گاهی صرفا سود سهام خود را دریافت می‌کنند.

تامین مالی بر مبنای بدهی 

آخرین روش سرمایه گذاری در تامین مالی جمعی دلاری، تامین مالی بر مبنای بدهی است، به این صورت که دریافت کننده وجه یا سرمایه به سرمایه‌گذاران بدهکار شده و پس از مدتی باید مبلغ را به آن‌ها بازگرداند. در واقع سرمایه‌گذاران در این نوع از کرادفاندینگ دلاری، سرمایه خود را به صورت قرضی در اختیار کسب و کارها قرار می‌دهند.

نحوه سرمایه‌ گذاری در تامین مالی جمعی

سرمایه‌گذاری در تامین مالی جمعی دلاری، هم برای اشخاص حقیقی و هم برای اشخاص حقوقی امکان‌پذیر است. در حالت کلی برای انجام سرمایه‌گذاری جمعی نیاز به کد بورسی است و در صورت داشتن این کد امکان شرکت در طرح‌های کرادفاندینگ وجود دارد. دارندگان کد بورسی و متقاضیان سرمایه‌گذاری به این شیوه باید در یکی از پلتفرم‌های ارائه کننده این شیوه سرمایه‌گذاری حساب کاربری داشته باشند و در یکی از طرح‌های موجود در این پلتفرم‌ها که براساس شرکت‌ها و پروژه‌ها، روش‌های تامین مالی و.. متفاوت هستند، سرمایه‌گذاری کنند. 

بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری کوتاه مدت چیست + بهترین انواع آن در ایران

برای انتخاب طرح‌ها ابتدا باید جزئیات آن‌ها را به طور دقیق بررسی کرد. همچنین برای نهایی کردن فرآیند سرمایه‌گذاری نیاز است بیانیه ریسک تایید شده و قوانین و مقررات پلتفرم به‌طور دقیق مورد بررسی قرار گیرند. سپس باید میزان مبلغ مورد نظر برای مشارکت یا سرمایه‌گذاری را مشخص کرد و از طریق واریز آن در طرح تامین مالی جمعی شرکت کرد. 

قوانین و مقررات هر پلتفرم در مورد سقف و کم مبلغ برای سرمایه‌گذاری متفاوت است. برای مثال پلتفرم دونگی که یکی از سکوهای تامین مالی معتبر و شناخته شده در ایران است، برای این شیوه سرمایه‌گذاری حداقل مبلغ 1 میلیون تومان را در نظر گرفته است. در این زمینه باید به یک نکته دیگر نیز توجه داشته باشید و آن، عدم تامین بیش از 5 درصد مبلغ کل، توسط یک شخص خاص است. در واقع هر شخص تنها تا 5 درصد سرمایه کل مورد نیاز را می‌تواند صرف این شیوه سرمایه‌گذاری کند. 

نحوه سرمایه‌ گذاری در تامین مالی جمعی

ریسک‌ های تامین مالی جمعی 

هر چند بازدهی تامین مالی جمعی، نسبت به روش‌های دیگر سرمایه‌گذاری مناسب‌تر است اما یک نکته مهم در این میان وجود دارد که باید آن را در نظر داشت و این نکته، ریسک‌های احتمالی در مسیر سرمایه گذاری در تامین مالی جمعی دلاری است. مانند هر روش سرمایه‌گذاری دیگری در این روش نیز صاحبان سرمایه باید از خطرات مسیر آگاه باشند و با در نظر داشتن آن‌ها، سرمایه‌گذاری را انجام دهند. از جمله این ریسک‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • عدم موفقیت پروژه‌ های تامین مالی جمعی یا پروژه‌های دریافت کننده سرمایه: در مواردی مشکل پروژه تنها مشکلات مالی نیست و حتی زمانی که منبع مالی مورد نیاز تامید می‌شود هم پروژه به موفقیت‌های لازم دست پیدا نمی‌کند. البته این موضوع به نوع کمپین و پروژه نیز بستگی دارد. برای مثال بیشتر کمپین‌‌های سرمایه‌گذاری کرادفاندینگ فرابورس به موفقیت مورد نظر دست پیدا کرده‌اند. 
  • عدم امکان دسترسی آنی به اصل سرمایه: در بیشتر روش‌های سرمایه‌گذاری، صاحبان سرمایه در زمان دلخواه یا در صورت نیاز قادر به دریافت اصل سرمایه هستند. این دریافت معمولا به صورت آنی انجام شده و اصل پول به طور کامل پرداخت می‌شود اما در کرادفاندینگ امکان دریافت آنی پول نیست. 

بیشتر بخوانید: بهترین سرمایه گذاری با پول کم؛ سهام، صندوق یا کرادفاندینگ

باتوجه به این‌که روش مرسوم سرمایه‌گذاری جمعی در ایران، روش مشارکت است و سرمایه‌گذار شریک پروژه محسوب می‌شود، مهم‌ترین ریسک را می‌توان ریسک شکست طرح معرفی کرد. البته وجود نهادهای نظارتی و اقداماتی مانند دریافت وثیقه در ازای تامین مالی و... تا حد زیادی باعث کاهش این ریسک‌ها می‌شود.

قوانین و مقررات تامین مالی جمعی

در زمینه سرمایه گذاری در تامین مالی جمعی دلاری هم قوانین و مقررات مختلفی وجود دارد. توجه به این قوانین هم برای افرادی که سرمایه خود را در این روش قرار می‌دهند و هم برای شرکت‌ها یا کسب و کارهایی که از سرمایه‌های جمعی استفاده می‌کنند، ضرورت دارد. نکته مهمی که در مورد قوانین و مقررات وجود دارد، احتمال به‌روزرسانی آن‌ها است. به عبارتی بسیاری از قوانینی که در این زمینه تعیین شده‌اند، پس از مدتی اصلاح شده و مطابق با شرایط اقتصادی و... به‌روزرسانی‌هایی در مورد آن‌ها ارائه می‌شود. بنابراین علاوه بر آشنایی اولیه با قوانین نیاز است که آن‌ها را دنبال کرده تا در جریان آخرین تغییرات آن‌ها باشید. در ادامه چند مورد از مهم‌ترین قوانین و مقررات در این زمینه را عنوان خواهیم کرد. 

  • حداکثر مقدار قابل تامین برای طرح‌های مختلف در حال حاضر 500 میلیارد ریال است. 
  • حداقل مقدار قابل تامین توسط سرمایه‌گذاران 5 درصد از کل مبلغ هر طرح است. 
  • تامین‌کنندگان باید کد بورسی داشته باشند. 
  • منابع مالی هم از داخل و هم از خارج کشور قابل جمع‌آوری هستند. 
  • متقاضی سرمایه باید شخصی حقوقی باشد.
  • متقاضیان سرمایه شامل اعضای حقیقی هیئت مدیره و مدیرعامل باید گواهی عدم سو پیشینه داشته باشند. 
  • و...

پلتفرم‌ های تامین مالی جمعی بین‌المللی

پلتفرم‌های تامین مالی جمعی

در حال حاضر پلتفرم‌های تامین مالی جمعی مختلفی، روش کرادفاندینگ را ارائه کرده و در این زمینه فعالیت می‌کنند. انتخاب بهترین پلتفرم به مسائل مختلفی مانند سابقه پلتفرم در فعالیت‌های مشابه، نوع طرح‌ها و... بستگی دارد. به عنوان یکی از بهترین پلتفرم‌ های کرادفاندینگ با سرمایه ریالی و هم امکان سرمایه گذاری در تامین مالی جمعی دلاری با استفاده از آن وجود دارد، می‌توان دونگی را نام برد. 

بیشتر بخوانید: پرسودترین سرمایه گذاری در ایران

جمع‌بندی

تامین مالی جمعی یکی از روش‌های مدرن و جدید برای کسب سرمایه است. در این روش به جای طی کردن مراحل پیچیده و طاقت‌فرسا برای دریافت تسهیلات بانکی، از درخواست تامین وجه به شیوه کرادفاندینگ استفاده می‌شود. کرادفاندینگ و تامین مالی جمعی روشی سودمند است که هم به توسعه اقتصادی و پیشرفت کسب و کارهای تازه تاسیس کمک کرده  و هم برای سرمایه‌گذاران سود بالایی دارد. در این زمینه می‌توانید از خدمات دونگی استفاده کنید و از طریق ارتباط با کارشناسان دونگی در مورد چگونگی انجام این کار، اطلاعات بیشتری کسب کنید.

سوالات متداول

تامین مالی جمعی دلاری یا کرادفاندینگ، یکی از شیوه های جذب سرمایه است که در آن مبالغی خرد از تعداد نفرات زیاد جمع آوری شده و مبلغ صرف انجام پروژه ها، اهداف درمانی و... می شود.

تامین مالی شرکت های کوچک و متوسط، امکان انتخاب طرح برای سرمایه گذاری، افزایش سرعت تامین مالی با هزینه پایین، بازاریابی نسبی با هزینه کم و... از جمله مزایای تامین مالی جمعی دلاری است.