سرمایه گذاری غیر مستقیم چیست + مزایا و معایب انواع روش ها
یکی از بهترین اقدامات برای رشد و توسعه مالی فردی، سرمایهگذاری است. سرمایهگذاری صحیح ارزش داراییهای شما را افزایش داده و کمک میکند که به اهداف مالی خود دست پیدا کنید. ورود به دنیای سرمایهگذاری امروزه کار چندان سختی نیست و با توجه به بسترهای گوناگونی که برای این کار وجود دارد، بهراحتی میتوان یک سرمایهگذاری موثر انجام داد. البته آشنایی با روشهای مختلف و بسترهای سرمایه گذاری یکی از مهمترین موضوعات برای ورود به این عرصه است که نباید آن را نادیده گرفت. از جمله روشهای سرمایهگذاری میتوان به سرمایه گذاری غیر مستقیم اشاره کرد. در این مطلب به معرفی این روش سرمایهگذاری و چگونگی انجام آن میپردازیم. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب:
- سرمایه گذاری غیر مستقیم چیست؟
- روش های سرمایهگذاری غیرمستقیم
- مزایا و معایب سرمایهگذاری غیرمستقیم
- ریسکهای سرمایهگذاری غیرمستقیم
- نحوه انتخاب صندوقهای غیرمستقیم سرمایهگذاری
- سرمایه گذاری غیر مستقیم یا کرادفاندینگ؟
- سخن پایانی
سرمایه گذاری غیر مستقیم چیست؟
سرمایهگذاری به معنی قرار دادن بخشی از مال یا سرمایه در یک پروژه اقتصادی، کسب و کار و... است. این کار به منظور حفظ ارزش پول و افزایش آن انجام میشود. سرمایهگذاری به روشهای مختلفی قابل انجام است. برخی افراد مستقیما بودجه خود را در یکی از بخشهای گفته شده سرمایهگذاری کرده و مدیریت داراییهایی که از طریق سرمایه به دست میآورند را به عهده میگیرند. در این روش که سرمایهگذاری مستقیم نامیده میشود، مالکیت دارایی بهطور مستقیم به عهده شما است و تصمیمگیری در مورد چگونگی مدیریت آن نیز به عهده شخص شما خواهد بود.
بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری چیست و انواع روش های سرمایه گذاری کدام است؟
در مقابل سرمایهگذاری مستقیم، سرمایه گذاری به صورت غیرمستقیم قرار دارد که به آن سرمایه گذاری با واسطه هم گفته میشود. در این روش سرمایهگذاری نیز شما سرمایه خود را در بخشی قرار میدهید و مالکیت یک دارایی را عهدهدار خواهید شد اما این کار به صورت غیرمستقیم انجام میشود. در واقع شما وجه یا پول نقد خود را به صندوقهای سرمایهگذاری یا ابزارهای مالی سپرده و سهام یا سندی از سمت صندوق دریافت میکنید. مدیریت سرمایه شما توسط صندوق مالی انجام شده و در نهایت شما سود حاصل از سرمایهگذاری را کسب خواهید کرد. سرمایه گذاری به صورت غیرمستقیم معمولا در بازار بورس انجام میشود.
روش های سرمایهگذاری غیرمستقیم
همانطور که گفته شد، اگر صاحب سرمایه یا مالی نقدی هستید، این امکان برای شما وجود دارد که سرمایهگذاری را به شکل غیرمستقیم انجام دهید. روش های سرمایهگذاری غیرمستقیم تنوع زیادی دارند و این کار را میتوانید به شکلهای مختلف انجام دهید. از جمله روشهای سرمایه گذاری غیر مستقیم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بیشتر بخوانید: محاسبه قسط وام بانکی
صندوقهای سرمایهگذاری
یکی از روش های سرمایه گذاری غیرمستقیم، سرمایهگذاری در صندوقهای مالی یا صندوقهای سرمایهگذاری است. صندوق سرمایهگذاری شرکتی است که انواع اوراق مشارکت، سهام و اوراق بهادار را از شرکتهای دیگر را با دریافت پول از سهامداران خریداری میکند. تمام اوراق و سرمایههایی دریافتی از سرمایهداران در این صندوق تجمیع شده و به بخشی از سرمایه کل صندوق تبدیل میشوند.
سود سرمایهداران در این صندوقها به میزان سود کل صندوق خواهد بود. در واقع سهامداران معادل سودی که صندوق کسب میکند، سود دریافت میکنند. صندوقهای سرمایهگذاری انواع مختلفی دارند. داراییها، فعالیتها، میزان ریسک، سود و بازدهی و... در صندوقهای مختلف، متفاوت است. همچنین نحوه ورود به هرکدام از صندوقهای سرمایهگذاری و قرار دادن سرمایه در آنها نیز متفاوت است.
بیشتر بخوانید: آشنایی با صندوق سرمایه گذاری + راهنمای انتخاب بهترین صندوق های
ETF، صندوقهای درآمد ثابت، صندوقهای مختلط و... از جمله صندوقهای سرمایهگذاری هستند که امکان سرمایه گذاری به صورت غیرمستقیم در آنها وجود دارد. با توجه به اینکه در صندوقهای سرمایهگذاری، انتخاب داراییها، نحوه فعالیت صندوق و... توسط متخصصان انجام میشود، ویژگی مهم آنها را میتوان مدیریت حرفهای در سرمایهگذاری غیرمستقیم دانست.
سبدگردانی
یکی دیگر از روش های سرمایه گذاری غیرمستقیم، سرمایهگذاری به شیوه سبدگردانی است. این روش سرمایهگذاری در سازمان بورس و با بهرهگیری از خدمات سبدگردانی انجام میشود. سبدگردانی به معنای چیدمان صحیح و استاندارد داراییها در قالب یک سبد است. این روش هم مانند سرمایهگذاری در صندوقها با کمک نیروهای متخصص انجام میشود، در نتیجه احتمال کسب سود از آن زیاد است. در سبدگردانی، کالاها، محصولات و هر آنچه برای سرمایهگذاری انتخاب میشوند از پر سودترین انواع خواهند بود تا خرید و فروش با بازدهی بالایی همراه باشد.
سبدگردانی نوعی سرمایه گذاری غیر مستقیم شخصیسازی شده نیز محسوب میشود زیرا در این روش خرید و فروش با توجه به ریسکپذیری، مقدار دارایی اولیه و بودجه هر فرد به طور مشخص انجام میشود. سبدگردانی روشی پرریسکتر نسبت به سرمایهگذاری در صندوقها است. با این حال، افرادی که به دنبال سود بیشتر از سرمایهگذاری غیرمستقیم هستند باید سبد سرمایهگذاری را برای افزایش دارایی اولیه و بازدهی بهتر انتخاب کنند.
بیشتر بخوانید: بهترین سرمایه گذاری با سود بالای 30 درصد چیست؟
مزایا و معایب سرمایهگذاری غیرمستقیم
در روش سرمایهگذاری به صورت غیرمستقیم با مزایا و معایب مختلفی روبرو خواهیم بود. برای تحلیل دقیق این روش سرمایهگذاری و کسب سود بیشتر از آن نیاز است که این مزایا و معایب نیز در نظر گرفته شوند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
مزایای سرمایه گذاری غیر مستقیم
سرمایهگذاری غیرمستقیم از مزایای مختلفی برای سرمایهداران برخوردار است که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کسب بازدهی از بورس: اولین مزیت این روش شامل حال افرادی است که تمایل به سرمایهگذاری در بازار بورس را داشته اما توانایی تحلیل و بررسی شرایط آن را نداشته یا دانشی در این زمینه ندارند. این افراد با سرمایهگذاری در صندوقهای مالی بورس به صورت غیرمستقیم میتوانند از مزایای حضور در بورس بهرهمنده شوند. در واقع دارایی خود را به صندوقها سپرده و متخصصان حرفهای صندوق این داراییها را در بازار بورس مدیریت خواهند کرد.
- مدیریت ریسک: با توجه به اینکه در صندوقهای مالی و سرمایهگذاری، مدیریت سرمایه سهامداران زیر نظر متخصصان انجام میشود، ریسک سرمایهگذاری به حداقل ممکن میرسد.
- امکان سرمایهگذاری با هر مبلغی: یکی از مزایای سرمایهگذاری به شیوه غیرمستقیم امکان انجام این کار با هر مبلغی است.
- سود زیاد، ضرر کم: سود حاصل از سرمایهگذاری به صورت غیرمستقیم عمدتا زیاد و ضرر و زیان کم است. برای مثال کارمزدهای سرمایهگذاری غیرمستقیم معمولا مبالغ پایینی هستند و این موضوع سود نهایی را برای سرمایهداران سرمایه گذاری غیر مستقیم افزایش میدهد.
- عدم نیاز به دانش و تخصص: در سرمایهگذاری غیرمستقیم، مدیریت داراییها زیر نظر تیمی حرفهای انجام میشود، در نتیجه نیازی به دانش تخصصی در مورد بورس و... ندارید و با هر سطح آگاهی امکان انجام این کار برای شما وجود دارد.
- تنوع سهامها: انواع مختلفی از صندوقهای سرمایهگذاری وجود دارند که از دارایی نقدی شما محافظت کرده و آن را بیشتر میکنند. انتخاب صندوق را میتوانید براساس سلیقه و... انجام داده و به جای سرمایهگذاری در یک بخش خاص، در چندین بخش سرمایهگذاری کنید.
بیشتر بخوانید: شرکت سرمایه گذاری چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
معایب سرمایه گذاری غیر مستقیم
با وجود مزایای فراوان و چشمگیر سرمایهگذاری به صورت غیرمستقیم، این روش سرمایهگذاری معایبی هم دارد که باید آنها را نیز در نظر داشت. معایب سرمایهگذاری در این روش عبارتند از:
- نداشتن حق رای: سرمایهگذارانی که داراییهای خود را به طور مستقیم وارد بخشهای دیگر میکنند به عنوان سهامدار شناخته شده و در بیشتر موارد، حق رای دارند. در این روش سرمایهگذاری اما شما سهام صندوق را دریافت میکنید و شخاص حق رای نخواهید داشت.
- عدم امکان تغییر داراییها در زمان مورد نظر: در سرمایهگذاری مستقیم این امکان وجود دارد که براساس شرایط خود، سرمایه اولیه را از یک بخش خارج و به بخش دیگری وارد کنید. در واقع مطابق با سلیقه خود، سبد سرمایهگذاری و داراییهای موجود در آن را تغییر دهید. در سرمایهگذاری با واسطه اما این امکان برای شما وجود ندارد؛ چرا که مدیران صندوق مدیریت داراییها را به عهده داشته و در زمان لزوم نوع داراییها را تغییر میدهند.
- هزینههای جانبی صندوق: از دیگر مواردی که میتوان به عنوان یکی از معایب سرمایه گذاری غیر مستقیم معرفی کرد، هزینههای جانبی صندوق هستند. در صندوقهای سرمایهگذاری هزینهای جداگانه بابت مدیریت داراییها دریافت میشود. این هزینه مبلغ زیادی دارد اما نسبت به ریسکهای سرمایهگذاری مستقیم به صرفهتر است.
بیشتر بخوانید: قیمت دلار آزاد در بازار
ریسکهای سرمایهگذاری غیرمستقیم
برای ورود به هر نوع بازار سرمایهگذاری و موفقیت در آن، آشنایی با ریسکهای آن بستر نیز ضرورت دارد. برای مثال در سرمایهگذاری به شیوه مستقیم یکی از ریسکها از دست دادن سرمایه به دلیل انتخاب بستر نامناسب سرمایهگذاری است. در سرمایهگذاری غیرمستقیم هم با ریسکهایی مواجه هستیم که در نظر گرفتن آنها برای سرمایهگذاری منطقی و کسب بیشترین سود و بازدهی اهمیت دارد. از جمله ریسکهای این شیوه سرمایهگذاری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ریسک ورشکستگی صندوق: همانطور که اشاره شد، صندوقهای سرمایهگذاری نوعی شرکت هستند که داراییها را از بخشهای مختلف خریداری کرده و این کار را از طریق بودجه سرمایهداران انجام میدهند. در صورت ورشکستگی شرکت یا صندوق احتمال از دست رفتن سرمایه وجود دارد.
- تقاضای بالا: با توجه به مزایای سرمایهگذاری به شیوه غیرمستقیم، تقاضا برای سرمایهگذاری به این شیوه بسیار زیاد است و زمانی که تقاضا بالا باشد، رقابت نیز پیچیده و سنگین خواهد بود. این موضوع را میتوان به عنوان ریسک دیگر این شیوه سرمایهگذاری معرفی کرد.
- سبدگردانی نامناسب: سبدگردانی یا انتخاب داراییهای سبد سرمایهگذاری صندوقها به عهده تحلیلگران و مدیران صندوق است. در مواردی ممکن است مدیران این کار را به درستی انجام ندهند که در این صورت ضرر و زیان ناشی از آن، شامل حال سرمایهداران نیز میشود.
نحوه انتخاب صندوقهای غیرمستقیم سرمایهگذاری
برای انتخاب بهترین صندوق سرمایهگذاری که سود و بازدهی تضمین شده داشته باشد، باید به چند نکته توجه کرد که مهمترین آنها عبارتند از:
- بررسی نقدشوندگی: یکی از نکات مهم برای انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری غیر مستقیم، بررسی نقدشوندگی است. در واقع باید صندوقهایی را انتخاب کنید که داراییهای آنها به راحتی قابلیت نقد شدن داشته باشند. در این شرایط میتوانید با فروش حواله صندوق و... زودتر به پول نقد دست پیدا کنید.
- عملکرد و بازدهی صندوق: یکی دیگر از مواردی که به انتخاب بهترین صندوق سرمایهگذاری کمک کرده و باید به آن توجه داشته باشید، عملکرد و بازدهی صندوق است. میزان سودآوری صندوق در بازههای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت را بررسی کنید تا عملکرد کلی صندوق برای شما مشخص شود.
- بازه زمانی سرمایهگذاری: از دیگر نکاتی که به انتخاب بهترین صندوق سرمایهگذاری کمک میکند، مشخص کردن بازه زمانی سرمایهگذاری است. در صورتی که قصد سرمایهگذاری بلندمدت ندارید، بستری را انتخاب کنید که در کوتاه مدت هم امکان کسب سود از آن وجود داشته باشد.
- اعتبار صندوق: از مهمترین مواردی که در انتخاب صندوق سرمایهگذاری برای سرمایهگذاری به شیوه غیرمستقیم باید در نظر داشته باشید، اعتبار صندوق و مدیران آن است. این موضوع با بررسی رتبه صندوق در بازار، تعداد مشتریان و سهامداران آن و... مشخص میشود. صندوقهایی با سابقه بیشتر معمولا از اعتبار بالاتری هم برخوردار هستند.
بیشتر بخوانید: کرادفاندینگ چیست؟ آنچه که در مورد تامین مالی جمعی باید بدانید
سرمایه گذاری غیر مستقیم یا کرادفاندینگ؟
سرمایهگذاری به صورت غیرمستقیم مزایای زیادی دارد اما چالشهای انتخاب صندوق گاهی باعث ضرر و زیان سنگین سهامداران میشود. به همین دلیل این روش به همه افراد توصیه نمیشود. این روش مناسب افرادی است که تخصص کافی برای مدیریت سهام ندارند، وقتی برای مدیریت مستقیم سهام و داراییهای خود نداشته، ریسکپذیر نیستند و به دنبال حاشیهای امن برای سرمایهگذاری میگردند.
روش جایگزین و پربازدهتر برای سرمایهگذاری به جای سرمایه گذاری غیر مستقیم، سرمایهگذاری در روشهایی مانند کرادفاندینگ است. این روش که با عنوان سرمایهگذاری جمعی هم شناخته میشوند، بستری مناسب برای سرمایهگذاری افراد کم تجربه است که مزایای بیشتری نسبت به سرمایهگذاری غیرمستقیم دارد.
در کرادفاندینگ با حداقل هزینه میتوانید روی یک پروژه سرمایهگذاری کرده و مدیریت مستقیم دارایی خود را برعهده داشته باشید. علاوه بر امکان نقدشوندگی، با پیشرفت پروژه، خدمات بهتری به جامعه ارائه میشود که این موضوع سود نهایی را دوچندان میکند. در زمینه این شیوه و مشاوره سرمایهگذاری و جهت آشنایی با آن کافی است با کارشناسان دونگی در ارتباط باشید.
بیشتر بخوانید: محاسبه سود سپرده بانکی
سخن پایانی
یکی از انواع روشهای سرمایهگذاری، سرمایهگذاری با واسطه یا غیرمستقیم است که در این مطلب، مفصلا به توضیح آن پرداختیم. این شیوه سرمایهگذاری مناسب افراد کم تجربه و بدون مهارت است و در صورتی که صندوق مناسبی برای انجام آن انتخاب شود، با کسب سود بالا همراه خواهد بود. انتخاب شما کدام روش سرمایهگذاری است؟
سوالات متداول
سرمایه گذاری غیرمستقیم کم خطر، راحت و بدون نیاز به دانش و مهارت است. این روش به خصوص برای سرمایه گذاری بلندمدت بستری مناسب است.
شناسایی بهترین صندوق های سرمایه گذاری و قرار دادن سرمایه در آن ها، تحلیل مناسب وضعیت صندوق و توجه به اعتبار مدیران از جمله راهکارهای موفقیت در سرمایه گذاری غیرمستقیم هستند.
سرمایه گذاری در طرح های دونگی
بهترین فرصت برای سرمایه گذاری در طرح های دونگی با پیش بینی سود سالیانه بالای ۴۴ درصد
صفحه طرح ها