افزایش سرمایه در جریان چیست؟
انجام پروژهها و فعالیتها در یک شرکت، دادن حقوق کارمندان و... همگی به سرمایه آن بستگی دارد. زمانی که هزینههای انجام شده در شرکتها نسبت به سود و دریافتی آنها کمتر باشد، ناچار به افزایش سرمایه خواهند بود. از این طریق بودجه مورد نیاز شرکت تامین شده و امکان پرداخت حقوق، انجام پروژهها و.. فراهم میشود. راههای مختلفی برای افزایش سرمایه توسط شرکتها و سازمانها وجود دارد که افزایش سرمایه در جریان یکی از آنها است. فرایند افزایش سرمایه در این روش نسبتا سریع و قطعی است. در این مطلب قصد پاسخ به این سوال که افزایش سرمایه در جریان چیست و چه مزایایی دارد، صحبت خواهیم کرد.
فهرست مطالب:
- فزایش سرمایه در جریان چیست؟
- افزایش سرمایه در جریان با چه روشهایی انجام میشود؟
- مراحل افزایش سرمایه در جریان چیست؟
- مزایا و معایب افزایش سرمایه در جریان
- سخن پایانی
افزایش سرمایه در جریان چیست؟
در زمان تاسیس یک شرکت، سرمایه اول مورد نیاز توسط صاحبان مجموعه یا موسسان آن تامین میشود. این سرمایه گاهی از منابع نقدینگی صاحبان مجموعه تامین شده و گاهی از طریق دریافت وام و تسهیلات بانکی اتفاق میافتد. این سرمایه برای فعالیتهای اولیه مجموعه مناسب است اما به مرور زمان و با گسترش کسب و کار، دیگر مبالغ اولیه پاسخگوی نیاز مجموعه نخواهد بود و شرکتها ناچار به تامین سرمایه از بخشهای دیگر میشوند. یکی از راههای دریافت و کسب سرمایه، استفاده از سرمایههای در جریان است. با افزایش سرمایه در جریان به راحتی میتوان ظرفیت تولید را افزایش داد، طرحهای مختلف را عملی کرد
سرمایه در جریان همچنین برای ایجاد تغییراتی مانند راهاندازی خطوط تولید جدید، نوسازی دستگاهها و ماشین آلات و.. نیز کاربرد دارد. این موارد همچنین مهمترین دلایل افزایش سرمایه در جریان هستند. افزایش سرمایه در جریان هم مانند دیگر روشهای افزایش سرمایه، ابتدا باید به تایید هیئت مجموع عمومی رسیده و سپس اجرایی شود. در صورتی که دو سوم آرا از این مجمع برای افزایش سرمایه رای دهند، به راحتی میتوا فعالیتهای لازم در این زمینه را آغاز کرد. افزایش سرمایه از نوع در جریان به شکلهای مختلف انجام میشود که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
افزایش سرمایه در جریان با چه روشهایی انجام میشود؟
همانطور که گفته شد، روشهای مختلفی برای افزایش سرمایه در جریان وجود دارد. در واقع شرکتها بسته به بودجه و توانایی خود و مشکلی که برای رفع آن نیاز به سرمایه دارند، اقدام به انتخاب روش افزایش سرمایه میکنند. در ادامه خواهیم گفت که بهترین روش افزایش سرمایه در جریان چیست و در انتخاب یک روش مناسب باید به چه نکاتی توجه کرد. 4 روش کلی که در افزایش سرمایه در گردش موثر هستند را در ادامه معرفی خواهیم کرد. این روشها عبارتند از
افزایش سرمایه در جریان از محل انباشته یا اندوخته
سرمایه هر شرکت به مجموع داراییهای نقدی، غیر نقدی و... گفته میشود. زمانی که شرکتها ناچار به افزایش سرمایه باشند و قصد انجام این کار از طریق سرمایه در جریان را داشته باشند، این امکان را خواهند داشت. برای افزایش سرمایه در جریان میتوان از محل سود انباشته یا سرمایه و اندوخته اقدام کرد. شرکتها در انتهای سال موظفند که سود سالانه را در میان سرمایهگذاران و سهامداران تقسیم کنند. اما اینامکان را هم دارند که بخشی از سود را به عنوان سود انباشته در صندوق شرکت ذخیره کنند. این سود بعد از ذخیرهسازی به سهام اسمی شرکت تبدیل میشود.
بیشتر بخوانید: سرمایه گذاری با سود بالاتر از سود بانکی (با ضمانت نامه بانکی تعهد پرداخت اصل و سود)
سهام اسمی میان سهامداران جدید پخش شده و از این طریق شرکت سرمایه مورد نیاز خود را تامین میکند. مزیت این روش ثابت ماندن مالکیت تمامی سهامداران و عدم نیاز به پرداخت مبلغ توسط سهامداران است. در این روش سهامداران وجهی دریافت نمیکنند اما میتوانند سهم خود را افزایش داده و سهم جایزه بگیرند. این سهم نیز قابل عرضه و فروش است و میتوان آن را به دیگر متقاضیان سرمایهگذاری در شرکت ارائه کرد.
افزایش سرمایه در جریان از طریق محل آورده نقدی
یکی دیگر از منابع تامین مالی برای افزایش سرمایه، محل آوردههای نقدی مجموعه است. در این روش افزایش سرمایه شرت اوراقی را تحت عنوان اوراق حق تقدم خرید سهام منتشر کرده و از طریق طریق سرمایه مورد نیاز را تامین میکند. در ادامه پاسخ به سوال افزایش سرمایه در جریان چیست، این روش را معرفی خواهیم کرد.
اوراق خرید سهام، به توجه به درصد مالکیت سهامداران شرکت در اختیار آنها قرار گیرند. در این مورد باید به این نکته اشاره کرد که برخی از افراد و سرمایهداران در شرکت، دارای حق تقدم نهایی خواهند بود. این افراد برای تبدیل حق تقدم خود به سهام، باید وجهی را به تحت عنوان ارزش اسمی سهام به حساب شرکت واریز کنند. مزیت این روش، ورود نقدینگی جدید به شرکت است که میتوان آن را وارد صندوق ذخیره شرکت کرد و از سودآوری آن بهره برد. همچنین در این روش شرکت در بلندمدت نیز سود نسبتا خوبی خواهد داشت.
البته این روش افزایش سرمایه در جریان معایبی هم دارد که از جمله آنها میتوان به زمانبر بودن فرآیند آن اشاره کرد. تامین سرمایه مورد نیاز شرکت از این طریق گاهی مدت زمان زیادیی طول میکشد. علت این موضوع مقاومت برخی از سهامداران نسبت به واریز کردن ارزش اسمی سهام است. این در حالی است که سود بردن شرکت، دوطرفه خواهد بود و سهامداران نیز سود بیشتری دریافت خواهند کرد.
افزایش سرمایه در جریان از طریق محل تجدید ارزیابی داراییها
همانطور که گفته شد، راههای مختلفی برای افزایش سرمایه در جریان وجود دارد که یکی دیگر از آنها افزایش سرمایه از طریق محل تجدید ارزیابی داراییها است. در این روش با بازنگری در لیست داراییها و ارزیابی مجدد آنها از نظر ارزش نقدی و نقش آنها در تامین سرمایه مورد نیاز، برای افزایش سرمایه تلاش میشود.
هر شرکت داراییهای مشخصی دارد که لیست آنها در ترازنامه به میزان ارزش دفتری ثبت میشود. برای مثال زمین، ماشین آلات، ساختمان، تجهیزات و... جزو داراییهای شرکت محسوب میشوند که ارزش دفتری هر کدام از آنها مشخص است.
بیشتر بخوانید: شروع سرمایه گذاری؛ سرمایه گذاری را چگونه و از کجا آغاز کنم؟
اما افزایش سرمایه در جریان چیست و از طریق داراییها به چه صورت میتوان آن را افزایش داد؟ همانطور که گفته شد، همه داراییهای شرکت دارای ارزش دفتری مشخصی هستند. ارزش دفتری نرخی است که پس از کسر استهلاک و براساس شرایط موجود در یک بازه زمانی مشخص شده و در حساب شرکت ثبت میشود.
این نرخ واقعی نیست زیرا املاک و مستغلات بازاری رو به رشد دارند و پس از مدتی ارزش آنها افزایش پیدا میکند.
در نتیجه شرکتها با ارزیابی داراییهای خود در دورههای مختلف میتوانند در مورد وضعیت املاک تصمیمگیری داشته باشند. در این روش نقدینگی مستقیما وارد شرکت نشده و ارزش ذاتی سهام مشتریان نیز تغییر نمیکند، با این حال ارزش دفتری داراییهای شرکت مشخص شده و براساس آن میتوان از طریق وام گرفتن و... سرمایه مورد نیاز را تامین کرد.
افزایش سرمایه در جریان به روش صرف سهام
دیگر روش افزایش سرمایه در جریان، روش افزایش به شیوه صرف سهام است. در این روش شرکت سهام خود را بیش از قیمت اسمی به بازار عرضه میکند. این اختلاف که میان قیمت سهامی و قیمت عرضه ایجاد میشود را در اصطلاح صرف سهام میگویند. در این روش هم شرکت سهام را از طریق پذیرهنویسی، با مبلغی بالاتر به فروش میرساند.
صرف سهام یا مبلغی که به دلیل اختلاف قیمت ارزش واقعی و ارزش پرداخته شده، باقی میماند را میتوان در صندوق اندوخته ذخیره کرد. البته راه دیگری هم برای صرف سرمایه وجود دارد و آن انتقال سهام به دیگران است. این روش مناسب سهامداران با سابقه شرکت است و سهام ارائه شده به آنها از نوع سهم جایزه خواهد بود.
مراحل افزایش سرمایه در جریان چیست؟
تا این بخش از مقاله گفتیم که افزایش سرمایه در جریان چیست و به چه طریق میتوان آن را انجام داد. در ادامه چگونگی و مراحل افزایش سرمایه را در شرکتها توضیح میدهیم. این مراحل در شرکتهای سهامی عام طی میشود. در شرکتهای خصوصی اگر نیاز به افزایش سرمایه در جریان باشد، مراحل و چگونگی آن از طریق روشی اختصاصی خواهد بود.
پیشنهاد هیئت مدیره
تصمیمگیری در این مورد که آیا شرکت نیازی به سرمایه در جریان دارد یا نه، به عهده هیئت مدیره است. زمانی که مدیران شرکت نیاز به سرمایه در جریان را صلاح بدانند، اطلاعیهای با نام پیشنهاد هیئت مدیره در خصوص افزایش سرمایه را ارائه میکنند. در این اطلاعیه مواردی مانند نیاز به ورود مجمع عمومی برای تصمیمگیری نهایی، هدف از اقدام برای افزایش سرمایه در جریان، مکانی که سرمایه جدید در آن هزینه میشود و... مشخص خواهد بود.
بیشتر بخوانید: چطور یک سرمایه گذاری کم ریسک و پر بازده داشته باشیم؟
تایید حسابرس
در مرحله بعدی باید حسابرس شرکت که فردی مورد تایید سازمان بورس باشد، گزارش توجیهی ارائه شده توسط هیئت مدیره را تایید کند. اظهارنامه و تایید حسابرس و بازرس قانونی، همراه با گزارش توجیهی مدیرعامل، منتشر میشود.
صدو مجوز
در مرحله بعد مجوز افزایش سرمایه از طریق سازمان بورس صادر میشود. این مجموز دارای مبلغی دقیق و محل دقیق است. بررسی قانونی افزایش سرمایه در جریان نیز در همین مرحله انجام شده و در صورت بروز هرگونه مشکل یا مشاهده نقص در مراحل قبلی، مجوز برای متقاضی افزایش سرمایه صادر نخواهد شد.
تصمیمگیری نهایی
در نهایت مراحل درخواست برای افزایش سرمایه در جریان، با تصمیمگیری نهایی توسط مجمع عمومی به اتمام میرسد. در این مورد باید به تاثیر افزایش سرمایه در جریان بر ارزش سهام اشاره کرد. در نتیجه بهتر است تمام هیئت مدیره در جریان تصمیم نهایی باشند.
مزایا و معایب افزایش سرمایه در جریان
تا اینجا به این سوال که افزایش سرمایه در جریان چیست پاسخ دادیم اما آیا میدانید این روش افزایش سرمایه چه مزایا و معایبی دارد؟ در مورد مزایا و معایب این روش میتوان موارد زیادی را عنوان کرد اما مهمترین مزیت آن را میتوان افزایش سرمایه به شکلی مطمئن و با کمترین ضرر و زیان برای اعضای شرکت معرفی کرد. در برخی روشها شرکت برای افزایش سرمایه خود ناچار به فروش سهام خواهد بود که در این صورت بعضی از سهامداران سهام بالاتری پیدا میکنند و سهام بعضی دیگر بدون تغییر اما نسبت به دیگران کمتر میشود.
بیشتر بخوانید: کم خطر ترین و بهترین روش سرمایه گذاری در شرایط فعلی اقتصاد ایران
همچنین افزایش سرمایه در جریان از مشکلاتی مانند از دست دادن داراییها جلوگیری کرده و با حفظ داراییهای شرکت سرمایههای مورد نیاز را برای آن تامین میکند. با این حال این روش افزایش سرمایه معایبی هم دارد که از مهمترین آنها میتوان به مدت زمان افزایش سرمایه در جریان اشاره کرد. بیشتر روشهایی که برای انجام افزایش سرمایه در جریان گفتیم، زمانبر بوده و طی کردن پروسه آنها نیاز به عبور از چندین مرحله دارد. به خصوص در مورد شرکتهای سهامی عامل که این اتفاق صرفا با نظر مجمع عمومی قابل انجام است، زمان مورد نیاز بیشتر هم خواهد بود.
همچنین تفاوت افزایش سرمایه در جریان و نهایی نیز موردی است که باید به آن توجه کرد و میتوان آن را به عنوان یکی از مشکلات این روش افزایش سرمایه معرفی کرد. اختلاف قیمت و ارزش نهایی سرمایه جذب شده در روش افزایش سرمایه در جریان نسبت به افزایش سرمایه نهایی، میزان زیادی است که در بعضی موارد تنها در یک بازه زمانی مشخص، نیاز شرکت را رفع میکند.
سخن پایانی
یکی از راههای تامین بودجه مورد نیاز برای انجام پروژهها و فعالیتهای مختلف توسط شرکتها، افزایش سرمایه در جریان است. از این طریق سرمایه مورد نیاز شرکت تامین میشود، بدون اینکه شرکت ناچار به تغییر در وضعیت سهام سهامداران خود داشته باشد. این روش نسبتا مطمئن است اما انجام آن نیاز به هوش مالی و آشنایی با بازارهای اقتصادی دارد. در صورتی که به دنبال سرمایهگذاری امن و مطمئن هستید و تجربهای در این زمینه ندارید، کرادفاندینگ پیشنهاد ما به شما است. در مورد این روش سرمایهگذاری میتوانید در دونگی اطلاعات کسب کنید.
سوالات متداول
همان طور که در پاسخ به سوال افزایش سرمایه در جریان چیست گفتیم شرکت ها با هدف انجام پروژه های جدید، ارتقای یکی از بخش ها، اضافه کردن و راه اندازی خط تولید و تامین مبالغ مورد نیاز برای پرداخت بدهی اقدام به افزایش سرمایه می کنند.
با توجه به اینکه نتیجه نهایی مجمع عمومی باید طی یک گزارش به اطلاع همه اعضای هیئت مدیره و شرکت برسد، وضعیت افزایش سرمایه در جریان نیز از طریق این گزارش مشخص خواهد شد. ارائه این گزارش و تعیین وضعیت برای همه شرکت ها الزامی است.
سرمایه گذاری در طرح های دونگی
بهترین فرصت برای سرمایه گذاری در طرح های دونگی با سود سالیانه بالای ۴۵ درصد
صفحه طرح ها