دونگی / وبلاگ / مقالات تخصصی / بورس یا فارکس؟ مقایسه کامل و تفاوت فارکس و بورس

بورس یا فارکس؟ مقایسه کامل و تفاوت فارکس و بورس

۱۴۰۴/۰۴/۱۷ مقالات
بورس یا فارکس؟ مقایسه کامل و تفاوت فارکس و بورس

بازار فارکس و بورس دو گزینه اصلی برای سرمایه گذاری و تجارت مالی هستند که هر کدام ویژگی ها و شرایط خاص خود را دارند. تفاوت فارکس یا بورس، در نوع معاملات و فرصت هایی است که هر بازار در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهد. در بازار فارکس، شما می توانید در معاملات ارزی شرکت کنید و از نوسانات نرخ ارز بهره برداری کنید. اما بورس فرصتی برای خرید و فروش سهام و اوراق بهادار فراهم می آورد که به شما این امکان را می دهد تا از رشد و تغییرات ارزش شرکت ها سود ببرید. به هرحال بورس یا فارکس، هر یک ریسک ها و مزایای خاص خود را دارند که پیش از ورود به آنها باید به طور دقیق بررسی شوند.

با خواندن این مطلب با مجله دونگی، ضمن رسیدن به پاسخ این سوال که تفاوت فارکس و بورس چیست؟ می توانید درک کامل تری از این دو بازار، ویژگی ها، ریسک ها و مزایای سرمایه گذاری در آن ها پیدا کرده و بهترین انتخاب برای سرمایه گذاری را داشته باشید.

فهرست مطالب:

بازار فارکس و بازار بورس چیست؟

بورس و فارکس دو مورد از بزرگ ترین و پرمخاطب ترین بازارهای مالی در سطح جهانی هستند که هر کدام ویژگی ها و تفاوت های خاص خود را دارند. برای درک بهتر فرق بازار فارکس با بورس ایران ابتدا باید با ماهیت هر کدام آشنا باشید. 

معرفی بازار بورس به زبان ساده

بورس یکی از شناخته شده ترین عرصه های معامله گری در ایران است که مورد توجه بسیاری از متخصصان قرار دارد. اما سازوکار بازار بورس چیست؟ در این بازار، سرمایه گذاران با خرید سهام شرکت های مختلف در بورس، از افزایش قیمت سهام سود می برند. به عبارت دیگر، زمانی که ارزش سهام افزایش یابد، سرمایه گذاران می توانند با فروش آن به سود دست یابند. علاوه بر این، افراد با خرید سهام شرکت ها در بازار بورس ، به سهام دار آن شرکت تبدیل می شوند و در برخی موارد از مزایایی مانند دریافت سود سهام دوره ای بهره مند می شوند. این ویژگی ها باعث می شوند تا بازار بورس یکی از جذاب ترین گزینه ها برای سرمایه گذاری باشد.

بازار فارکس چیست و چه کاربردی دارد؟ 

در سوی دیگر بازار فارکس نیز به عنوان یکی از بازارهای مالی پرطرفدار قرار دارد. اما بازار فارکس چیست؟ این بازار بستری است برای تبادل ارزهای مختلف کشورهای جهان که امکان کسب سود از نوسانات ایجاد شده در آن ها را فراهم می کند. برای انتخاب از میان بورس یا فارکس باید با نوع معاملات هر بازار آشنا باشید. در بازار فارکس، هر معامله گر با خرید و فروش جفت ارزها فعالیت می کند و همزمان با خرید یک ارز، ارز دیگری را به فروش می رساند. به این ترتیب، در فارکس امکان کسب درآمد از تغییرات نرخ ارزها وجود دارد.

مروری بر شباهت ها و تفاوت های ساختاری اولیه

با بررسی ویژگی های فارکس و بورس می توان به شباهت ها و تفاوت های زیادی میان  آن ها پی برد که برای انتخاب بهترین بازار مالی: فارکس یا بورس، باید به آن ها توجه کرد. به همین منظور جدول زیر را به مقایسه فارکس و بورس اختصاص داده ایم.

تفاوت/شباهت

بازار بورس

بازار فارکس

حجم معاملات

محدود و در چارچوب قوانین

گسترده

مکان معاملات

اختصاصی برای هر کشور

بین المللی 

زمان انجام معاملات

محدود

24 ساعته

نوسان و نقدشوندگی

نقدشوندگی و نوسان کمتر

نقدشوندگی و نوسان بیشتر

شرایط انجام معامله

متناسب با هدف و شرایط سرمایه گذار

متناسب با هدف و شرایط سرمایه گذار

سوددهی

بسته به تجربه و شرایط بازار

بسته به تجربه و شرایط بازار

دسترسی به بازار

بدون محدودیت

بدون محدودیت

 مقایسه کامل فارکس و بورس

با توجه به شرایط اقتصادی سخت فعلی، انتخاب بستری مناسب برای سرمایه گذاری در فارکس یا بورس از اهمیت زیادی برخوردار است. انتخابی شایسته از میان این دو بازار مستلزم مسائل مختلف مانند آشنایی دقیق با نحوه معاملات در فارکس و بورس، فرق بازار فارکس با بورس ایران و... است. به این منظور در این بخش به بررسی دقیق تفاوت های این دو بازار می پردازیم.

تفاوت در ساعات معاملات فارکس و بورس

به عنوان مهم ترین تفاوت میان دو بازار مالی بورس یا فارکس می توان به ساعت معاملات فارکس و بورس اشاره کرد. بازار فارکس به طور 24 ساعته و 5 روز در هفته فعالیت دارد. این بازار از زمانی که بازارهای استرالیا شروع به کار می کنند (یکشنبه عصر) آغاز و تا زمانی که بازارهای نیویورک بسته می شوند (جمعه شب) ادامه می یابد. این ساعات معاملاتی، انعطاف پذیری زیادی را برای معامله گران در سرتاسر جهان فراهم می کنند و به آن ها امکان می دهند در زمان های مختلف به معامله بپردازند.

در مقابل، ساعات معاملات بورس بسیار محدودتر از بازار فارکس است و معمولا به ساعات کاری رسمی کشور مربوط به بورس محدود می شود. به عنوان مثال، بورس اوراق بهادار نیویورک از دوشنبه تا جمعه از ساعت 9:30 صبح تا 4:00 بعد از ظهر به وقت شرقی فعالیت دارد، یا بورس تهران در 5 روز کاری، همه روزه از ساعت 9 صبح تا 12:30 ظهر فعال است. به همین دلیل زمان، اصلی ترین فرق بورس و فارکس است. 

تفاوت در حجم و نقدینگی بازارها

دیگر تفاوت بازار بورس ایران و فارکس در ابعاد و حجم معاملات در هر یک از این بازارها است. فارکس به عنوان بزرگ ترین بازار مالی دنیا شناخته می شود و حجم معاملات روزانه آن بیش از 6 تریلیون دلار است. در تئوری، تمامی ارزها می توانند در برابر یکدیگر در فارکس معامله شوند، اما در عمل بیشتر معاملات روی جفت ارزهای اصلی مانند یورو/دلار صورت می گیرند و سرمایه گذاران حرفه ای معمولا به سراغ ارزهای کمتر شناخته شده نمی روند. 

در مقابل، بازار بورس شامل تعداد بسیار زیادی بورس و سهام قابل معامله است. به عنوان مثال، در بورس نیویورک بیش از 2000 شرکت سهام خود را عرضه کرده اند. به همین دلیل، در بازار بورس نسبت به فارکس گزینه های بیشتری برای انتخاب و معامله وجود دارد، با این حال حجم معاملات در فارکس بیشتر است. این تفاوت نقدینگی بورس یا فارکس را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. به عبارتی نقدینگی در فارکس و بورس هم به حجم معاملات آن ها بستگی دارد که با توجه به توضیحات بالا در فارکس بیشتر است. 

تفاوت اهرم (Leverage) در فارکس و بورس

بازار فارکس به دلیل فراهم کردن امکان استفاده از اهرم های بالا، به یکی از جذاب ترین گزینه ها برای معامله گران تازه کار تبدیل شده است. بسیاری از بروکرها اهرم هایی مانند 100:1، 200:1 یا حتی 400:1 ارائه می دهند که به معامله گر اجازه می دهد با سرمایه ای اندک، موقعیت های بزرگ تری را کنترل کند.

در مقابل، بازار سهام معمولاً با اهرم های محدودتری همراه است. اگرچه برخی کارگزاران امکان استفاده از اعتبار یا معامله CFD روی سهام را فراهم می کنند، اما این اهرم ها اغلب محدود به نسبت هایی مثل 25:1 هستند و معمولا نیاز به سرمایه اولیه بیشتری دارند. با این حال، به عنوان تفاوت بازار بورس جهانی و فارکس از نظر این اهرم می توان گفت که لوریج در بازار فارکس استفاده بیشتری دارد. البته تفاوت اهرم در فارکس و بورس تنها در این مورد نیست.

فرق ابزارهای مالی در بورس و فارکس

دیگر فرق بازار فارکس با بورس ایران در ابزارهای مالی آن ها است. ابزارهای مالی به دارایی هایی گفته می شوند که قابلیت خرید، فروش یا مبادله دارند. از جمله نمونه های رایج این ابزارها می توان به سهام، صندوق های قابل معامله (ETF)، اوراق قرضه، سهام عادی و... در بورس اشاره کرد. در بازار فارکس اما ابزارها مواردی مانند ارزهای خارجی و جفت ارزها، قراردادهای آتی و... هستند. تفاوت ابزارهای مالی در فارکس و بورس، نوع معاملات در این بازارها را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.

مقایسه ریسک و نوسان در فارکس و بورس

یکی دیگر از نکاتی که در مقایسه فارکس و بورس باید به آن اشاره کرد، نوسانات و ریسک سرمایه گذاری این بازارها است. تاثیر نوسانات بازار در فارکس و بورس بسیار زیاد و ریسک عواملی مهم برای انتخاب از میان بورس یا فارکس به شمار می رود. اگر بخواهیم بازارهای مالی فارکس و بورس را تنها از منظر میزان ریسک مقایسه کنیم، تفاوت چشمگیری میان این دو وجود دارد. 

بازار فارکس به عنوان یکی از پرریسک ترین بازارهای مالی شناخته می شود و سرمایه گذاری در آن می تواند در مدت زمانی بسیار کوتاه، منجر به از بین رفتن کل سرمایه شود. البته این به آن معنا نیست که بازار بورس ایران بدون ریسک است، اما در مقایسه با فارکس، ریسک آن به مراتب کمتر و قابل کنترل تر است.

در بازار بورس ایران اما با خرید سهام یک شرکت، سهامدار آن شرکت محسوب شده و از مزایای مالکیت بهره مند می شوید. در حالی  که در بازار فارکس هیچ مالکیتی در کار نیست و نوسانات سریع بازار ممکن است در هر لحظه برخلاف پیش بینی شما عمل کرده و کل دارایی تان را در معرض خطر قرار دهد. بنابراین، در مقایسه بازار بورس و بازار فارکس از نظر سطح ریسک و نوسان، به وضوح می توان گفت که بازار بورس ایران گزینه ای کم ریسک  تر و کم نوسان تر است و با توجه به تفاوت ریسک در فارکس و بورس، بازار بورس گزینه ای مناسب تر برای مبتدیان خواهد بود.

تفاوت در قوانین و نظارت ها بورس یا فارکس

تفاوت قوانین معاملات در بورس و فارکس و نظارت بر هر کدام از بازارها، دیگر موردی است که برای آشنایی هرچه بهتر با فرق بازار فارکس با بورس ایران باید به آن ها توجه کرد. همان طور که گفته شد، بازار بورس یکی از بازارهای مالی مهم هر کشور است؛ در نتیجه قوانین آن مطابق با قانون مالی هر کشور متفاوت خواهد بود. به منظور انجام بهترین انتخاب از میان بورس یا فارکس ابتدا باید با قوانین هر بازار آشنا شوید. 

بورس اوراق بهادار ایران یک بازار تبادلی است که تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار قرار دارد و قوانین و محدودیت های سخت گیرانه تری برای فعالیت در آن وجود دارند. واحد ناظر بورس بر مواردی مانند اجرای قوانین و مقررات، بررسی و تایید اطلاعات شرکت های بورسی، اعمال مجازات قانونی برای تخلف، تهیه گزارش و آمار و تحلیل آن ها از وضعیت بازار و... نظارت دارد تا امنیت بورس برای معامله گران را بیشتر کند.

بازار فارکس اما به عنوان یک بازار OTC شناخته می شود و معمولا قوانین و محدودیت های کمتری بر آن حاکم است؛ اگرچه در برخی کشورها مقررات خاصی ممکن است اعمال شوند. در این بازار هم واحدهای نظارتی برای عملکرد بهتر بروکرها وجود دارند که در اصطلاح رگوله نامیده می شوند. سازمان های رگولاتوری در بازار فارکس هر کشور متفاوت بوده و وظایف مشخصی در زمینه تامین امنیت مالی کاربران برعهده دارند.

تفاوت در شیوه تحلیل تکنیکال و بنیادی

در بازار فارکس، دو روش اصلی برای تحلیل وجود دارد: تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی. تحلیل تکنیکال مبتنی بر بررسی نمودارها و شاخص های فنی است، در حالی که تحلیل بنیادی بر عوامل اقتصادی و اخبار مرتبط با وضعیت اقتصادی کشورها تمرکز دارد.

از سوی دیگر، در بورس اوراق بهادار ایران نیز همین دو نوع تحلیل کاربرد دارند؛ تحلیل تکنیکال بر پایه نمودارهای قیمتی و حجم معاملات انجام می شود و تحلیل بنیادی بیشتر به شرایط اقتصادی کلان و عملکرد شرکت ها توجه می کند.

مزایا و معایب سرمایه گذاری در فارکس و بورس

مزایا و معایب سرمایه گذاری در فارکس و بورس

آشنایی با مزایا و معایب فارکس و بورس، از دیگر مواردی است که شانس موفقیت سرمایه گذاری در فارکس یا بورس را افزایش می دهد. هر کدام از بازارهای مالی نقاط ضعف و قوت به خصوصی دارند و بازار بورس ایران و فارکس نیز از این قاعده مستثنی نیستند. در ادامه، برخی از مهم ترین مزایا و معایبی که به انتخاب از میان دو بازار بورس یا فارکس کمک می کنند، بررسی می کنیم.

مزایای سرمایه گذاری در بازار بورس

یکی از مزایای معامله در بورس نسبت به فارکس، امکان تنوع بخشی به سبد معاملات است. معامله در بورس این امکان را به سرمایه گذاران می دهد که سبد دارایی های خود را متنوع کنند؛ زیرا می توانند در سهام شرکت های مختلف از صنایع گوناگون سرمایه گذاری کنند. یکی دیگر از مزایای بازار بورس، نقدینگی بالای آن است که اجازه می دهد سرمایه گذاران در زمان دلخواه و شرایط پایدارتر، وارد معامله شده یا از آن خارج شوند و برای تبدیل سرمایه خود به پول نقد اقدام کنید. 

همچنین، سرمایه گذاری بلندمدت در سهام شرکت ها امکان بهره مندی از رشد و افزایش ارزش این شرکت ها را فراهم می کند که می تواند منجر به کسب سود شود. علاوه بر این، با بهره گیری از بازار مشتقات بورس، امکان استفاده از اهرم وجود دارد که می تواند سود بالقوه را افزایش دهد، اما در عین حال ریسک سرمایه گذاری را نیز بیشتر می کند. به عبارتی بورس، انتخابی مناسب برای سرمایه گذاری بلندمدت است.

معایب فعالیت در بازار بورس ایران

معاملات در بازار بورس شامل پرداخت کارمزد، کمیسیون و هزینه های جانبی دیگری می شود که سرمایه گذار هنگام خرید یا فروش سهام ملزم به پرداخت آن هاست. به علاوه موفقیت در این بازار نیازمند انجام تحلیل های دقیق و تحقیقات گسترده درباره شرکت ها و شرایط کلی بازار است. بدون دانش کافی درباره نحوه عملکرد بورس، احتمال مواجهه با ضررهای سنگین وجود دارد. 

افزون بر این، عدم تنوع بخشی مناسب توسط برخی سرمایه گذاران که تنها روی سهام شرکت های یک صنعت تمرکز می کنند، باعث کاهش تنوع سبد سرمایه گذاری شده و ریسک کلی سرمایه گذاری را افزایش می دهد.

مزایای سرمایه گذاری در بازار فارکس

بازار فارکس نیز مانند دیگر بازارهای مالی، به ویژه بورس، ویژگی ها و نقاط قوت و ضعف خاص خود را دارد که در انتخاب میان بورس یا فارکس توجه به آن ها ضروری است. برای مثال، بازار فارکس از این جهت کاربردی است که به سرمایه گذاران امکان دسترسی به دارایی  هایی با کاربرد واقعی، یعنی ارز کشورهای مختلف را می دهد. علاوه بر این، فارکس امکان استفاده از اهرم های بالا را فراهم می کند که به سرمایه گذاران اجازه می دهد تا سودهای بیشتری نسبت به سرمایه اولیه خود کسب کنند.

بازار فارکس همچنین نقدشونده ترین بازار مالی جهان به شمار می رود و حجم معاملات روزانه آن از 6 تریلیون دلار فراتر می رود که این نقدینگی بالا اجازه می دهد در کسری از ثانیه معاملات را شروع کرده یا پایان دهید. یکی دیگر از مزایایی که در مقایسه فارکس و بورس می توان به آن اشاره کرد، این است که به عنوان یک بازار بین المللی، فرصت کسب درآمد دلاری را نیز برای کاربران ایرانی فراهم می کند.

معایب معامله در فارکس

به دلیل تغییرات سریع قیمت ها در بازار فارکس، نوسانات شدید قیمتی در آن بسیار رایج است که پیش بینی دقیق روند بازار را دشوار می کند. علاوه بر این، پیچیدگی های فارکس باعث می شود بسیاری از معامله گران نتوانند تمامی عوامل موثر بر قیمت جفت ارزها را به درستی تحلیل کنند. 

هزینه های جانبی معاملات در فارکس نیز قابل توجه است؛ بروکرها برای هر معامله از طریق کمیسیون و همچنین اسپرد مبلغی دریافت می کنند. در نهایت، به دلیل تحریم های بین المللی، بسیاری از بروکرهای بزرگ خدمات خود را به کاربران ایرانی ارائه نمی دهند، هر چند برخی بروکرها وجود دارند که مشکلی با معامله گران ایرانی ندارند.

تفاوت سودآوری در فارکس و بورس برای افراد مبتدی

در بررسی مزایا و معایب معاملات در فارکس و بورس باید به یک نکته مهم دیگر یعنی سودآوری بورس یا فارکس برای مبتدیان هم توجه کرد. همان طور که گفته شد، هر کدام از این بازارها در صورت تحلیل درست سودآور خواهند بود اما شرایط برای افراد مبتدی، متفاوت است. 

بررسی تجربه معامله گران درباره سودآوری در فارکس و بورس نشان می دهد که بورس تهران فرصت های بهتری برای کسب سود و سرمایه گذاری مبتدیان فراهم می کند و تعداد افرادی که در این بازار موفق می شوند، بیشتر است. این امر بدان دلیل است که معامله گران با داشتن دانش معاملاتی نسبتا اندک هم می توانند در بورس به سود برسند. این در حالی است  که بازار فارکس پیچیدگی و سختی های بیشتری دارد؛ به همین دلیل تعداد مبتدیانی که در آن موفق می شوند، کمتر است.

هزینه ها، کارمزدها و دسترسی در فارکس و بورس

مقایسه هزینه های معاملات در فارکس و بورس و توجه به مواردی مانند کارمزد، دسترسی ها و... نیز در این دو بازار اهمیت زیادی دارد؛ در نتیجه این بخش از مقایسه فارکس و بورس را به بررسی این موارد اختصاص داده ایم.

کارمزد معاملات در بورس ایران

کارمزد معاملات در بورس بسته به نوع معامله، حجم و نوع اوراق بهادار متفاوت است، به طور کلی اما هزینه های معاملات بورس شامل چند بخش اصلی می شوند. نخست، کارمزد کارگزاری که به عنوان ارائه دهنده خدمات معاملاتی از سوی کارگزار دریافت می شود و معمولا درصدی از ارزش معامله است؛ دوم، کارمزد سازمان بورس که به نهاد ناظر و تنظیم کننده بازار پرداخت می گردد.

سوم، کارمزد شرکت سپرده گذاری مرکزی است که به نهادی اختصاص دارد که مسئول نگهداری و تسویه اوراق بهادار است. همچنین مالیات که درصدی از ارزش معامله بوده و به دولت تعلق می گیرد و در نهایت با هزینه مدیریت فناوری که به شرکت مدیریت فناوری بورس پرداخت می شود، این شرکت زیرساخت های فنی لازم برای انجام معاملات را فراهم و نگهداری می کند. توجه به این هزینه ها در انتخاب میان بورس یا فارکس حائز اهمیت است. به طور کل، مجموع کارمزدهای مربوط به خرید و فروش سهام در بورس حدود 0٫012512 و در بازار فرابورس حدودا 0٫012432 است که معادل تقریبی 1٫25٪ از ارزش معامله خواهد بود.

اسپرد، کمیسیون و سواپ در فارکس

کارمزد معاملات در بازار فارکس شامل مواردی مانند اسپرد، کمیسیون ها، سواپ و هزینه های پنهان می شود. بیشترین هزینه معامله گران معمولا ناشی از اختلاف قیمت خرید و فروش یا همان اسپرد است که تنها یک بار هنگام ورود به معامله دریافت می شود و پس از بسته شدن معامله، کارمزد اضافی دیگری پرداخت نمی شود. همچنین کارگزاران فارکس با دریافت کمیسیون در هر معامله کسب درآمد می کنند که به صورت درصدی از کل ارزش معامله محاسبه می شود. اگر کمیسیون اعلام شده توسط بروکر 0.1 درصد باشد، در معامله ای به حجم یک لات از جفت ارز یورو/دلار که ارزش آن 1009 دلار است، حدود 1.009 دلار به عنوان هزینه کمیسیون از معامله گر کسر خواهد شد.

سواپ یا نرخ بهره شبانه، هزینه ای است که برای نگه داشتن یک پوزیشن معاملاتی در فارکس به مدت یک شب دریافت یا پرداخت می شود. در معاملات فارکس، هر معامله به معنای قرض گرفتن یک ارز برای خرید ارز دیگر است و معمولاً نرخ بهره ارز قرض گرفته شده با نرخ بهره ارز خریداری شده تفاوت دارد؛ بنابراین مقدار سواپ بسته به ارزهای مورد معامله متغیر است. وقتی یک پوزیشن را برای یک شب حفظ می کنید، در واقع یک ارز را قرض می گیرید و ارز دیگر را وام می دهید و نرخ سواپ نشان دهنده اختلاف نرخ بهره بین این دو ارز است.

تفاوت در میزان سرمایه اولیه لازم برای شروع

در بررسی و مقایسه هزینه ها جهت انتخاب میان بورس یا فارکس، توجه به سرمایه اولیه مورد نیاز برای شروع معاملات نیز حائز اهمیت است و این مورد را می توان به عنوان اصلی ترین فرق فارکس با بورس معرفی کرد. در سال های گذشته که قیمت دلار در بازار آزاد به اندازه امروز نبود، میزان سرمایه اولیه برای ورود به هر دو بازار تقریبا مشابهت داشت. 

در حال حاضر اما برای ورود به بازار فارکس حداقل سرمایه 100 دلار است، در حالی که برای شروع سرمایه گذاری در بورس ایران حداقل باید 500 هزار تومان پرداخت کنید. البته باید بدانید که در شروع با سرمایه کم نمی توان انتظار سود چشمگیر و قابل توجهی داشت.

از سوی دیگر، در بازار فارکس این امکان وجود دارد که با سرمایه ای بسیار کم به سودهای قابل توجهی برسید. علاوه بر این، بسیاری از بروکرهای فعال در فارکس، حساب های سنتی ارائه می دهند که اجازه می دهد با حداقل سرمایه 10 دلاری، فعالیت خود را آغاز کنید.

نقش اخبار اقتصادی در فارکس و بورس

اخبار، جایگاه مهمی در بازارهای مالی داشته و به راحتی آن را تحت تاثیر قرار می دهند. برخلاف مواردی که به عنوان تفاوت فارکس و بورس معرفی شدند، تاثیر اخبار جزو شباهت های هر دو بازار است. به علاوه تفاوتی ندارد که بازار فارکس یا بورس را برای معامله انتخاب کنید، در هر حالت بررسی اخبار یکی از تکنیک های موفقیت در معاملات خواهد بود. در ادامه، تاثیر اخبار اقتصادی در فارکس و بورس را بررسی می کنیم.

تأثیر اخبار داخلی و بین المللی بر بورس ایران

اخبار مختلف، تاثیری مستقیم یا غیرمستقیم بر بازار بورس ایران دارند و در تحلیل و تصمیم گیری سرمایه داران در انتخاب میان بورس یا فارکس نیز موثر هستند. برخی از اخبارهای موثر در این بازار عبارتند از:

  • اخبار اقتصادی: اطلاعاتی مانند رشد اقتصادی، نرخ تورم، نرخ بهره، نرخ ارز و سیاست های مالی دولت نقش مهمی در تعیین قیمت سهام ایفا می کنند. به عنوان مثال، اعلام تغییرات در سیاست های اقتصادی و مالی دولت می تواند باعث افزایش یا کاهش قیمت سهام شرکت ها شود.

  • اخبار شرکتی: اطلاعات مربوط به عملکرد شرکت ها، اعلام سود یا زیان، تغییرات مدیریتی و رویدادهای داخلی شرکت ها نیز می توانند تاثیر قابل توجهی روی قیمت سهام داشته باشند. برای مثال، انتشار اخبار مثبت مانند سود بالا، باعث افزایش قیمت سهام می شود.

  • اخبار جهانی: رویدادهای بین المللی از قبیل تحریم ها، تغییر قوانین جهانی، نوسانات نرخ ارز و شرایط سیاسی سایر کشورها نیز می توانند بر بورس ایران اثرگذار باشند. اخبار منفی جهانی سبب کاهش قیمت سهام در بازار بورس کشور می شوند.

تأثیر اخبار اقتصادی جهانی بر فارکس

اخبار، نیروی محرکه اصلی بازار فارکس نیز هستند. رویدادهای اقتصادی و سیاسی در هر نقطه ای از جهان می توانند به طور مستقیم روی بازار تأثیر بگذارند. برای مثال، یک انقلاب سیاسی یا یک زلزله در یک کشور خاص، به شدت بر ارز آن کشور تاثیر می گذارد و به تبع آن، جفت ارزهای مرتبط نیز دستخوش تغییر خواهند شد. این دقیقا همان اطلاعاتی است که یک معامله گر حرفه ای فارکس به آن توجه می کند. وقتی در زمان درست به داده های مناسب دست پیدا کنید، می توانید معاملات خود را بهینه کنید و از این تغییرات سود ببرید.

نوسانات شدید و نقش تحلیل اخبار در هر بازار

هر چند فرق فارکس با بورس در موارد زیادی است، اما یکی از اشتراکات این بازار، نقش تحلیل اخبار در معاملات بورس یا فارکس است. معامله گران حرفه ای با تحلیل واکنش بازار نسبت به اخبار، موقعیت های معاملاتی مناسبی را پیدا می کنند و از آن ها بهره می برند. البته این روش نیازمند تحلیل دقیق، شناخت عمیق بازار و به کارگیری استراتژی های مدیریت ریسک است، چرا که واکنش های ناگهانی بازار می تواند باعث زیان شود. همچنین برای موفقیت در بازار فارکس یا بورس، دنبال کردن اخبار از منابع معتبر اهمیت زیادی دارد.

رایج ترین روش معامله در بازار بورس ایران و فارکس بر اساس اخبار، شناسایی دوره ای از تثبیت یا عدم قطعیت قبل از نوسان بزرگ است و سپس ورود به معامله هنگام شکست روند پس از انتشار خبر. این استراتژی برای معاملات کوتاه مدت و بلندمدت قابل استفاده است. با این حال، نباید فقط به اخبار بسنده کرد؛ موفقیت در معاملات بازار فارکس یا بورس نیازمند ترکیب تحلیل های مختلف است.

آموزش، تجربه و پیش نیاز ورود به هر بازار

آموزش فارکس و بورس، یادگیری پیش نیازها و استفاده از تجربیات دیگران نیز در موفقیت بازار فارکس یا بورس موثر هستند. همان طور که در بخش های قبلی تفاوت بورس و فارکس گفته شد، برای افرادی که به تازگی وارد دنیای مالی شده اند، بورس شروع ساده تری داشته و بستر مناسب تری محسوب می شود. با این حال آشنایی با ابزارهای اولیه، موفقیت در فارکس را نیز امکان پذیر می کند.

آموزش فارکس و ابزارهای مورد نیاز

قدم اول برای یادگیری فارکس، آشنایی با اصطلاحات ضروری این بازار است. جفت ارز، پیپ، لانگ و شورت، لات و میکرولات، اهرم یا لوریج و... چند نمونه از اصطلاحات مهم این بازار مالی هستند که تعریف آن ها را می توانید در منابع معتبر آموزش فارکس مانند کانال The TradingChannel در یوتیوب جستجو کنید.

قدم بعدی انتخاب یک بروکر مناسب است که این مورد جزو مشترکات بورس یا فارکس محسوب می شود. در گام بعد باید حساب معاملاتی خود را ایجاد کنید و با شارژ آن، اولین معامله خود را انجام دهید. به جز آموزش استراتژی های بورس و فارکس، استفاده از ابزارهای معاملاتی نیز به سرمایه گذاران بازارهای مالی برای سود بیشتر کمک می کنند. از جمله ابزارهای بازار فارکس می توان به نرم افزارهایی مانند تریدر فارکس، ماشین حساب فارکس، اندیکاتورها، تقویم اقتصادی و... اشاره کرد.

آموزش تحلیل در بورس و دسترسی به اطلاعات

برای بررسی و تحلیل بازار بورس، از روش های مختلفی استفاده می شود که هر کدام رویکرد و کاربرد خاص خود را دارند:

  • تحلیل بنیادی: بررسی وضعیت مالی، سودآوری و عملکرد شرکت ها برای ارزش گذاری سهام

  • تحلیل تکنیکال: استفاده از نمودارها و الگوهای قیمتی برای پیش بینی روند آینده قیمت

  • تابلوخوانی: بررسی اطلاعات لحظه ای در سایت TSETMC مانند حجم معاملات، ورود و خروج پول و...

  • تحلیل کمی: استفاده از مدل های ریاضی و آماری برای تحلیل بازار که بیشتر توسط الگوریتم ها و سیستم های خودکار انجام می شود

  • تحلیل احساسات: بررسی جو روانی بازار و واکنش های احساسی معامله گران که معمولا در شبکه های اجتماعی یا اخبار دیده می شود

البته باید به این نکته توجه داشته باشید که روش های تحلیل کمی و احساسات رواج کمتری در میان معامله گران دارند. 

مقایسه میزان پیچیدگی و زمان لازم برای یادگیری

یکی از فاکتورهای مهم برای تصمیم گیری جهت ورود به بازار بورس یا فارکس، بررسی ریسک ها و شرایط سرمایه گذاری در هر کدام است. سرمایه گذاری در بورس ایران از نظر مراحل ورود و یادگیری اولیه ساده تر است. افراد می توانند به صورت آنلاین در بورس ثبت نام کرده و معاملات خود را آغاز کنند. در مقابل، فعالیت در بازار فارکس با فرآیند پیچیده تری همراه است؛ ضمن اینکه تحریم ها نیز برای کاربران ایرانی محدودیت هایی ایجاد کرده اند که ورود به این بازار را دشوارتر می سازد و توجه به آن برای انتخاب میان بورس یا فارکس ضرورت دارد.

سرمایه گذاری بلندمدت در بورس یا فارکس؟

همان طور که گفته شد، اتخاذ تصمیم در مورد بازار فارکس یا بورس به مسائل مختلفی بستگی دارد که تفاوت بورس و فارکس یکی از آن ها است. یکی از این تفاوت ها مربوط به افق زمانی سرمایه گذاری است. بسیاری از افراد در مورد سرمایه گذاری بلندمدت در بورس یا فارکس مردد هستند که برای رفع آن باید این افق زمانی را در هر روش بررسی کرد. برای نمونه، سرمایه گذاران بلندمدت معمولا بازار بورس را گزینه بهتری برای سرمایه گذاری می دانند؛ در حالی که معامله گران کوتاه مدت و نوسان گیران ترجیح می دهند وارد بازاری مانند فارکس شوند که نوسانات قیمتی بالاتری داشته باشد.

افق بلندمدت در بازار بورس 

بازار بورس معمولا به عنوان گزینه ای برای سرمایه گذاری بلندمدت شناخته می شود و علت آن کاهش 10 تا 20 درصدی ارزش سهام در بازه های زمانی کوتاه مدت است که امری رایج و طبیعی محسوب می شود. یکی از مزایای اصلی سرمایه گذاری بلندمدت در بورس این است که با گذر زمان، نوسانات مقطعی تاثیرگذاری کمتری خواهند داشت و می توان بازدهی مناسبی را تجربه کرد. افرادی که این رویکرد را انتخاب می کنند، معمولا افق زمانی چند ساله یا حتی چند دهه ای را برای سرمایه گذاری خود در نظر می گیرند.

چرا فارکس برای بلندمدت توصیه نمی شود؟

مهم ترین تفاوت فارکس و بورس علاوه بر موارد گفته شده شاید توصیه کارشناسان به سرمایه گذاری کوتاه مدت در فارکس باشد. نگهداری طولانی مدت یک موقعیت معاملاتی، معامله گر را در معرض خطراتی مانند اخبار ناگهانی یا بحران های اقتصادی قرار می دهد. همچنین در معاملات بلندمدت، تعداد تراکنش ها نسبت به سبک های کوتاه مدت کمتر است. این موضوع ممکن است باعث از دست رفتن برخی فرصت های سودآور به ویژه در شرایط پرنوسان بازار شود.

دیدگاه سرمایه گذاران حرفه ای

طبق تجربه سرمایه گذاران حرفه ای و تحلیل گران متخصص نیز در زمان انتخاب میان بورس یا فارکس برای سرمایه گذاری بلندمدت، بازار سهام گزینه مناسب تری است. به عقیده سرمایه گذاران حرفه ای فعالیت بلندمدت در بازار فارکس مستلزم تحلیل دقیق و حرفه ای، استراتژی های معاملاتی مناسب، تعیین حد سود و ضرر و... است که پروسه ای پیچیده و تخصصی دارد. به علاوه بازار فارکس همیشه در نوسان است؛ در نتیجه سرمایه گذاری بلندمدت در آن چندان ساده نخواهد بود.

سرمایه گذاری تضمینی

انتخاب نهایی: بورس یا فارکس یا راهی دیگر؟

با بررسی تمام تفاوت های سرمایه گذاری در فارکس یا بورس باید گفت که انتخاب از میان این بازارها به شرایط و انتخاب سرمایه گذار بستگی دارد. اگر به دنبال سود سریع اما پرریسک هستید، فارکس گزینه  مناسب تری برای شما است؛ اما اگر سود آهسته و پایدارتری می خواهید، دیگر بسترهای سرمایه گذاری مانند کرادفاندینگ انتخاب بهتری خواهند بود.

بررسی بازار از نگاه ریسک پذیری و هدف مالی

برای انتخاب مناسب ترین بازار مالی جهت سرمایه گذاری، عوامل گوناگونی باید مدنظر قرار گیرند؛ از جمله میزان سرمایه اولیه، سطح تحمل ریسک، هدف گذاری مالی، سرعت نقدشوندگی سرمایه و شرایط کلی اقتصاد. بازارهای بین المللی به دلیل وسعت و تنوع بالا، گزینه های بیشتری برای سرمایه گذاری فراهم می کنند. بنابراین، هر فرد باید با شناخت دقیق از وضعیت اقتصادی و در نظر گرفتن ویژگی های شخصی خود، بازاری را انتخاب کند که با نیازها و اهداف او بیشترین تطابق را دارد.

همان طور که گفته شد، برای متقاضیان سود بیشتر و کوتاه مدت، بازار فارکس گزینه  مناسب تری بوده و برای سرمایه گذاری بلندمدت، بازار بورس مناسب تر است. اما برای افرادی که به دنبال ریسک کمتر و سود مناسب در هر افق زمانی هستند، کرادفاندینگ انتخابی ایده آل خواهد بود و انتخاب از میان بورس یا فارکس توصیه نمی شود.

کرادفاندینگ: جایگزین مناسب این دو بازار

بر اساس گزارش های موجود، در سال های اخیر حجم سرمایه گذاری در پروژه های کرادفاندینگ در ایران از مرز 10 هزار میلیارد تومان عبور کرده است؛ آماری که نشان دهنده رشد چشمگیر این حوزه در کشور است. کرادفاندینگ تنها یک روش تأمین مالی نیست، بلکه مسیری برای پرورش و گسترش ایده های نوآورانه و خلاق به شمار می آید.

در این میان، پلتفرم دونگی با هدف ایجاد فرصت برای سرمایه گذاران تازه کار و افراد دارای سرمایه اندک طراحی شده و به دلیل پایین بودن سرمایه اولیه ورود و امکان سرمایه گذاری با ریسک  پایین، بستری مناسب برای ورود علاقه مندان به دنیای کرادفاندینگ فراهم کرده است. 

جمع بندی

در مجموع، بازار بورس ایران برای سرمایه گذاری ساده تر و کم ریسک تر است، در حالی که بازار فارکس با نوسانات بالا، پتانسیل سود بیشتری دارد، اما نیازمند دانش، تجربه و تحمل ریسک بالاتری است. انتخاب بهترین بازار در میان بورس یا فارکس به عوامل فردی مانند هدف مالی، سطح دانش و میزان ریسک پذیری شما بستگی دارد. اگر هنوز در ابتدای مسیر هستید یا ترجیح می دهید با سرمایه محدود و ریسک کمتر وارد دنیای سرمایه گذاری شوید، دونگی می تواند گزینه ای مناسب برای شروع باشد. مشاوره سرمایه گذاری را با ما تجربه کنید.

سوالات متداول

بله، بازار فارکس هم قوانین خاص خود را دارد، اما به دلیل پیچیدگی و تحریم ها، شرایط آن نسبت به بورس متفاوت است.

تحلیل تکنیکال در هر دو بازار پایه های مشترکی دارد، اما به دلیل تفاوت در عوامل تأثیرگذار، روش ها و استراتژی ها ممکن است متفاوت باشد. هر بازار ویژگی های خاص خود را دارد که تحلیل گر باید به آن ها توجه کند.

طبق تجربه سرمایه گذاران حرفه ای، افق زمانی بلندمدت برای بازار بورس انتخابی مناسب تر است.

بله، معامله در فارکس به دلیل نوسانات بالا، استفاده از اهرم و پیچیدگی های بازار، نیازمند دانش عمیق تر و مهارت های تحلیل دقیق تری است.

بله، امکان سرمایه گذاری همزمان در فارکس و بورس وجود دارد و این کار می تواند به تنوع بخشی سبد سرمایه گذاری کمک کند. با این حال، لازم است که سرمایه گذار با ویژگی ها و ریسک های هر بازار آشنا باشد و مدیریت ریسک مناسبی داشته باشد.