فین تک (FinTech) به زبان ساده: بررسی وضعیت فینتک در ایران
پای خودش را حتی به بازارهای مالی هم کشانده و حالا به ترکیب آن فین تک (Fintech) می گویند. حالا ما دیگر مثل گذشته قرار نیست خدمات مالی را به شکل سنتی دریافت کنید؛ چون شرکت هایی شکل گرفته اند که با استفاده از فناوری، خدمات مالی را بهتر از گذشته ارائه می دهند. فین تک به زبان ساده ترکیبی از فناوری به علاوه خدمات مالیست. اما چرا فین تک در دنیای امروز اهمیت دارد و تفاوت آن با بانکداری الکترونیک چیست؟
با توجه به اینکه مهم ترین خدمات این فناوری، در زمینه تراکنش های مالیست، شفافیت، امنیت و راحتی را به همراه داشته است. البته مزیت های فناوری مالی به همین جا ختم نمی شود و باید به شکل مفصل تری در مورد آن صحبت کنیم. پس با مجله دونگی همراه شوید تا به طور کامل شما را با فینتک و کاربردهای آن آشنا کنیم.
فهرست مطالب:
- فین تک چیست؟
- فین تک چگونه به کاربران کمک می کند؟
- Fintech از چه تکنولوژی هایی استفاده می کند؟
- کاربران فین تک چه کسانی هستند؟
- مزایا و ریسک های فین تک
- فناوری مالی چه کاربردهایی دارد؟
- فین تک در ایران چگونه به زبان ساده قابل استفاده است؟
- پلتفرم های موفق فینتک ایرانی
- آینده فین تک چه خواهد شد؟
- جمع بندی
فین تک چیست؟
فین تک یک واژه فارسی نیست و از ترکیب دو واژه financial (به معنای مالی) و technology (فناوری) بدست آمده است. حالا این اصطلاح به هر کسب و کاری اطلاق می شود که به منظور ارائه فرآیندهای مالی با استفاده از تکنولوژی ارائه می شوند.
در فرهنگ نامه آکسفورد هم این اصطلاح به معنای «برنامه های کامپیوتری و سایر فناوری هایی است که برای فعال سازی یا حمایت از خدمات بانکی و مالی کاربرد دارند.» تعریف شده است.
تعریف فین تک به زبان ساده همان نوآوری در خدمات مالی است که هر روز شاهد آن هستیم. همانطور که می دانید صنعت بانکداری در دو دهه اخیر به طور کامل متحول شده است و حالا دیگر نیاز نیست بسیاری از خدمات را به شکل حضوری دریافت کنید.
تاریخچه و روند تکامل فین تک
اگر اوایل دهه 1370 بود که اولین دستگاه های خودپرداز در ایران راه اندازی شد و این اولین نشانه های ظهور فینتک در کشور ماست. البته حالا خدمات گسترده ای که در حوزه مالی ارائه می شود، بیش از یک دستگاه خودپرداز است و حتی باید به اپلیکیشن های مالی هم اشاره کنیم.
به طوری که حالا می توانید با کمک این فناوری مدیریت حساب ها، سهام تجاری، پرداخت هزینه ها و فاکتورها و مدیریت بیمه را هم در دست بگیرید و دیگر نیازی به حضور شما در ارگان های مختلف نیست.
بیشتر بخوانید: قیمت دلار آزاد امروز ، قیمت یورو امروز ،قیمت طلای 18 عیار در بازار امروز ، محاسبه اقساط تسهیلات و سود وام بانکی ، سود سپرده بانکی
فین تک چگونه به کاربران کمک می کند؟
می دانیم که تکنولوژی به بخش جدایی ناپذیر زندگی همه ما تبدیل شده است و از طرف دیگر خدمات مالی هم بخشی از نیازهای هر روزه ماست. با این حساب باید گفت کاربردهای فین تک به زبان ساده عبارتند از:
دسترسی راحت تر به خدمات مالی با Fintech
حالا با وجود این فناوری دیگر نیازی نیست برای هر یک از خدمات مالی به بانک مراجعه کنید. افتتاح حساب، انتقال وجه، دریافت موجودی و حتی گرفتن وام جزء خدماتی هستند که به حضور شما نیاز نیست. کافیست اپلیکیشن بانک مورد نظرتان را روی گوشی نصب کنید تا بتوانید از تمامی این خدمات برخوردار شوید.
پرداخت های سریع و آسان
در گذشته هر زمان که می خواستید یک قبض پرداخت کنید، باید به بانک مراجعه می کردید. البته کمی بعد دفترهای پیشخوان هم ایجاد شد که کارتان را راحت تر می کرد، اما هنوز نتوانسته بود به طور کامل با فناوری پیش برود.
حالا با وجود گوشی های هوشمند و اپلیکیشن های فین تک مثل آپ، دیجی پی، یا زرین پال، خدماتی مثل پرداخت قبض، خرید شارژ، پرداخت در فروشگاه ها به صورت آنلاین انجام می شود.
مدیریت مالی شخصی
توسعه دهندگان و طراحان اپلیکیشن ها حالا اپ هایی را طراحی کرده اند که به مدیریت امور مالی کمک زیادی می کند. بودجه بندی، بررسی دخل و خرج، پس انداز و ... از جمله خدمات این اپلیکیشن های مالی هستند.
برای مثال باید به اپ هایی مثل "نیگا"، "کیف پول محک" یا اپ های بین المللی مثل Mint اشاره کنیم که جزء استارتاپ های فین تک محسوب می شوند.
سرمایه گذاری هوشمند و آسان
اگر هنوز جواب سوال چه خدماتی در فین تک وجود دارد که به زبان ساده می توان از آن ها استفاده کرد؟ را نگرفته اید، باید بگوییم سرمایه گذاری هوشمندانه یکی دیگر از کاربردهای این فناوری است. پس اگر قصد ورود به بازارهای مالی مثل صندوق های سرمایه گذاری، بورس، رمز ارز، سهام، کرادفاندینگ و .... را داشته باشید، فینتک خدمات گسترده ای را ارائه می دهد.
دریافت وام یا اعتبار سریع تر
در گذشته اگر قصد دریافت وام را داشتید، باید به بانک مراجعه می کردید. معرفی ضامن و ارائه مدارک هم از دیگر مراحل دریافت اعتبار از بانک بود که وقت زیادی را از شما و کارکنان بانک می گرفت. اما این روزها اپلیکیشن های مالی با استفاده از تحلیل داده های کاربران، دریافت وام یا خرید اقساطی کالا را با شرایط بهتر و با سرعت انجام می دهند.
بیشتر بخوانید: نوسان گیری طلا چیست؟ آموزش نحوه نوسان از بازار طلا
ارائه خدمات با امنیت و شفافیت بیشتر
بله فناوری مالی به زبان ساده توانسته است خدمات جامع تر و امن تری را ارائه دهد. شاید ورود هکرها به اپلیکیشن های مال کمی شما را بترساند اما با وجود فناوری هایی مثل رمزنگاری، احراز هویت دو عاملی و بلاک چین، باز هم فین تک پادرمیانی کرده و کمک می کند تا تراکنش ها ایمن تر انجام شوند و قابل پیگیری باشند.
Fintech از چه تکنولوژی هایی استفاده می کند؟
فناوری مالی از چندین تکنولوژی پیشرفته استفاده می کند تا بتواند خدمات مالی نوینی را برای کاربرانش ارائه دهد. مهم ترین این فناوری ها عبارتند از:
- هوش مصنوعی و یادگیری ماشین: این فناوری برای تحلیل رفتار کاربران، مدیریت ریسک، تشخیص تقلب، و پیشنهادات مالی شخصی سازی شده کاربرد دارد. از جمله باید به ربات های مشاور سرمایه گذاری اشاره کنیم.
- بلاک چین و رمز ارزها: مهم ترین دلیل استفاده از رمز ارزها ایجاد تراکنش های شفاف، غیرقابل تغییر و بدون نیاز به واسطه (مثل بانک ها) است.
- رایانش ابری: از آن برای ذخیره و پردازش سریع داده ها در مقیاس بزرگ استفاده می شود. از این تکنولوژی برای انعطاف پذیری و مقیاس پذیری بیشتر استارت اپ های فینتک استفاده می شود.
- فناوری موبایل و اینترنت اشیاء: اگر از گوشی هوشمند برای پرداخت، بانکداری و سرمایه گذاری استفاده می کنید، فناوری موبایل را به کار برده اید. برای مثال اپلیکیشن هایی مثل Apple Pay، Google Pay و اپلیکیشن های بانکداری موبایل از همین تکنولوژی استفاده می کنند.
- بیومتریک و امنیت سایبری: این فناوری برای بالا بردن امنیت، مقابله با حملات فیشینگ، هک و سوءاستفاده های مالی در ارائه خدمات کاربرد دارد. برای مثال استفاده از اثر انگشت، تشخیص چهره و احراز هویت دو عاملی (2FA) جزء همین فناوری هاست.
- APIها و بانکداری باز: شرکت های فینتک با کمک API به سیستم بانک ها متصل می شوند و خدمات مالی خودشان را ارائه می دهند.
- تحلیل کلان داده: شرکت های فناوری مالی برای بررسی میلیون ها داده و درک بهتر بازار، پیش بینی رفتار مشتری و تصمیم گیری هوشمند مالی از این تکنولوژی استفاده می کنند.
کاربران فین تک چه کسانی هستند؟
این نوآوری مالی حالا توانسته است توجه طیف وسیعی از افراد و سازمان ها را به سمت خودش جلب کند. مهم ترین کاربران این فناوری عبارتند از:
گروه اول مشتریان فردی (B2C)
شما هم اگر از پلتفرم های آنلاین و اپلیکیشن های فین تک برای مدیریت مالی شخصی استفاده می کنید، جزء همین گروه هستید. در واقع این گروه از مشتریان از خدماتی مثل پرداخت های آنلاین، انتقال وجه، مدیریت هزینه ها، سرمایه گذاری دیجیتال و ارزهای دیجیتال استفاده می کنند.
حتما شما هم روی گوشی خود اپلیکیشن هایی مانند Venmo، PayPal، یا اپلیکیشن های بانکی دارید که بسیاری از خدمات مالی را از طریق آن ها دریافت می کنید.
بیشتر بخوانید: بهترین شغل های زود بازده ایده مشاغل و کسب و کارهای زود بازده
گروه دوم کسب وکارهای کوچک و متوسط (SMEs)
حتما می دانید که کسب و کارهای کوچک و متوسط به خدماتی مثل مدیریت مالی، پرداخت ها، حسابداری، دریافت وام و سایر نیازهای مالی نیاز دارند. حالا به جای مراجعه به ارگان ها و سازمان های مختلف به راحتی این فرآیندهای مالی را از طریق Fintech انجام می دهند.
آمارها نشان می دهد حدود 56 درصد از همین کسب و کارها برای انجام امور مالی و بانکی خود به سراغ اپلیکیشن های مالی می روند.
سومین گروه شرکت ها و بانک ها (B2B)
مشخص است که دیگر بانک ها و شرکت ها هم علاقه ای ندارند وقتشان را برای امور هر روزه هدر دهند. به همین دلیل سعی می کنند با استفاده از ابزارهای تحلیل داده، هوش مصنوعی، بلاک چین و سایر فناوری ها، خدماتشان را به شکل بهتری به مشتریان ارائه دهند.
چهارمین گروه سرمایه گذاران و مشتریان
سرمایه گذاری بدون مدیریت درست و برنامه ریزی چیزی جز هدر دادن دارایی نیست. شرکت های ارائه دهنده فناوری مالی هم با آگاهی کامل از همین موضوع به فکر طراحی اپلیکیشن هایی افتاده اند که به سرمایه گذاران خدمات جامعی را ارائه دهند. برای مثال
انتخاب بهترین روش سرمایه گذاری، مدیریت دارایی ها و دریافت مشاوره های مالی جزء همین خدمات است که توسط اپلیکیشن های مالی ارائه می شود.
مزایا و ریسک های فین تک
حالا که جواب سوال چگونه فین تک به بهبود تراکنش های مالی آنلاین کمک می کند؟ را گرفتید، حالا می خواهید بدانید این تکنولوژی با چه ریسک ها و مزیت هایی همراه است.
مزایای فین تک به زبان ساده
- سرعت دادن در ارائه خدمات به مشتریان
- ارائه کامل تر خدمات به مشتریان حتی از راه دور و بدون محدودیت مکانی
- ارائه خدمات ارزان تر بدون نیز به حضور در شعب بانکی و در نتیجه کاهش هزینه ها
- ارائه خدمات شخصی سازی شده بر حسب نیاز مشتریان
چالش های فین تک چیست؟
- ابهام در تشخیص حقوق مشتریان در زمان مواجه با مشکلات احتمالی
- تصمیم گیری عجولانه و گاهی ناآگاهانه کاربران
- احتمال سوءاستفاده از اطلاعات شخصی مشتریان و وقوع جرائم سایبر
- خطرات مالی برای افراد ناآشنا با فناوری های جدید
بیشتر بخوانید: بازار آتی چیست؟ انواع قراردادهای آتی و مزایا معایب آنها
فناوری مالی چه کاربردهایی دارد؟
در بالاتر با نحوه عملکرد فین تک و تکنولوژی هایی که استفاده می کند، آشنا شدید. در زیر به کاربردهای این فناوری می پردازیم.
کاربرد در ارزهای دیجیتال و بلاک چین
بلاکچین و رمز ارزها دنیای بسیار گسترده ای دارند که بخشی از آن به FinTech مربوط می شود. بلاکچین یک فناوری برای استخراج و تولید ارزهای دیجیتال است که در این میان فین تک موجب تولد این ارزهای دیجیتال و بلاکچین شده است. ساده تر بگوییم از این فناوری برای استخراج و پیشرفت در حوزه ارزهای دیجیتال استفاده می شود.
برای مثال شرکت هایی مثل Spring Labs، Gemini و Circle که در حوزه رمز ارزها فعالیت می کنند، از فناوری مالی بهره می برند.
کاربرد فناوری مالی در سرمایه گذاری
اگر پای صحبت سرمایه گذارهای بزرگ بنشینید، حتما متوجه می شوید که بدون استفاده از اپلیکیشن های مالی چندان موفق نیستند. در واقع کار و کاسبی آن ها تا حد زیادی به دنیای تکنولوژی گره خورده است.
همین موضوع باعث شده است تا شرکت هایی مانند Robinhood، Stash و Acorns به فکر رفع موانع سرمایه گذاری بیفتند و اپلیکیشن های مالی طراحی کنند. حالا دیگر با وجود این پلتفرم ها هر کسی می تواند با هر مقدار دارایی که دارد، وارد بازارهای مالی شود، سرمایه گذاری و کند و آینده خود را به شکل بهتری بسازد.
کاربرد در یادگیری ماشین و معاملات
یادگیری ماشینی زیر مجموعه هوش مصنوعی یا همان AI است که به سیستم های کامپیوتری اجازه می دهد به شکل خودکار یاد بگیرند و پیشرفت کنند.
اما شاید بپرسید نقش فینتک در یادگیری ماشینی چیست؟ در واقع این دو مثل دو روح در یک پیکر هستند. به طوری که هوش مصنوعی که همان نوآوری جدید بشر است، در خدمات شرکت ها، سازمان ها و بانک ها قرار گرفته است. این فناوری می تواند داده های وسیعی را به طور همزمان پردازش و اجرا کند و به همین دلیل در ارائه الگوریتم های جدید برای شناسایی ترندها و ریسک های جدید در حوزه مالی کاربرد دارد.
کاربرد در پرداخت های مالی
تراکنش ها و پرداخت یکی از کارهای روزمره اغلب ماست که حالا از طریق اپلیکیشن های زیادی انجام می شود. جابجایی پول و پرداخت قبوض از جمله خدماتی است که توسط FinTech ارائه می شود.
در دنیا اپلیکیشن هایی مثل Zelle، Paypal، Stripe و Square برای پرداخت آنلاین کاربرد دارند. در ایران هم شاهد طراحی پلتفرم های متعددی هستیم که بخشی از خدمات مالی آن ها برای پرداخت قبول و یا جابجایی وجوه است.
بیشتر بخوانید: سود مرکب چیست و چگونه می تواند به رشد سرمایه شما کمک کند؟
کاربرد برای پرداخت اعتبار
سرعت دادن به تخصیص اعتبار یکی دیگر از کاربردهای فناوری مالی است. زیرا FinTech توانسته است فرآیند ارزیابی ریسک و اعتبارسنجی را تا حد زیادی ساده کند. همین موضوع امکان اختصاص وام به میلیاردها نفر در سراسر جهان را ممکن ساخته است.
اگر قرار باشد به کاربردهای فین تک در ایران هم اشاره کنیم، تخصص اعتبار یکی از این خدمات و کاربردها است. به طوری که حالا بسیاری از بانک ها به جای پرداخت وام به شکل سنتی، به روش آنلاین روی آورده اند.
یک مثال ساده در این رابطه اپلیکشن هایی مثل ویپاد (بانک پاسارگاد)، امید بانک (بانک سپه) و... است که بر حسب امتیاز به شما وام می دهند. تمامی مراحل دریافت امتیاز تا پرداخت وام با کمک فناوری مالی صورت می گیرد.
کاربرد فناوری مالی در صنعت بیمه
حالا صنعت بیمه هم از این فناوری بی نصیب نمانده است و شاید اصطلاح Insurtech (فناوری + بیمه) را از زبان فعالان این صنعت زیاد شنیده باشید! در واقع اینسورتک در زیر چتر فین تک قرار می گیرد تا خدمات خود را به شیوه ای نوین، شفاف و با سرعت بالا به مشتریانش ارائه دهد.
به طوری که بدون نیاز به مراجعه حضوری به مراکز بیمه، فقط با نصب یک اپلیکیشن بیمه روی گوشی می توانید بیمه خودرو، خانه و... خود را تمدید کنید.
فین تک در ایران چگونه به زبان ساده قابل استفاده است؟
خوشبختانه کشور عزیزمان هم از این فناوری بی نصیب نمانده است و هر روز شاهد ورود دستاورد مهندسان تکنولوژی هستیم. وضعیت فعلی FinTech در ایران را می توان از چند زاویه بررسی کرد:
پیشرفت ها و فرصت های فین تک در ایران
در یک دهه اخیر ما شاهد رشد سریع استارتاپ های فناوری مالی بوده ایم. نمونه آن را می توان در خدمات آنلاین زیر مشاهده کرد:
- خدمات پرداخت آنلاین (مثل: زرین پال و پی پینگ)
- بانکداری دیجیتال (مثل: بانکینو و بلوبانک)
- تامین مالی جمعی (مثل: دونگی)
- سرمایه گذاری و بورس (مثل: نبض بورس، آگاه و مفید)
همچنین باید به استقبال خوب مردم ایران از اپ های مالی، کیف پول دیجیتال و پرداخت های آنلاین هم اشاره کنیم که عامل توسعه هر چه بیشتر این فناوری بوده است.
بیشتر بخوانید: تفاوت سود مرکب با سود مؤثر چیست؟
همانطور که می دانید بانکداری ایران هم در طی 10 سال اخیر از خدمات سنتی فاصله گرفته است و حالا بخش زیادی از خدمات خود را به شکل آنلاین ارائه می دهد.
چالش ها و موانع فینتک در ایران
با وجود اینکه به این فناوری چشم امید دوخته شده است، اما چندین چالش در مقابل آن قرار دارد:
- نبود چارچوب قانونی کامل و عدم تطابق با مقررات قبلی
- محدودیت های فناوری و عدم دسترسی به اینترنت پایدار در برخی نقاط کشور
- تحریم های بین المللی و عدم دسترسی شرکت های ایرانی به بازارهای جهانی یا درگاه های بین المللی (مثل VISA، MasterCard یا PayPal)
- بی اعتمادی برخی از اقشار نسبت به امنیت اپ ها
البته تمامی این مشکلات نیز رو به بهبودی است و هر روز شاهد شکل گیری قوانین شفاف تر هستیم. از سوی دیگر در آینده با حمایت از نوآوری و به روزرسانی زیرساخت ها وضعیت و روند توسعه فین تک در ایران بهتر خواهد شد.
پلتفرم های موفق فینتک ایرانی
از جمله موفق ترین این اپلیکیشن ها که به منظور ارائه خدمات مالی در ایران ایجاد شده اند باید به موارد زیر اشاره کنیم:
در حوزه پرداخت | زرین پال آیدی پی (IDPay) پی پینگ (PayPing) بانکینو (Bankino) بلوبانک (BluBank) |
سرمایه گذاری و بورس | مفید و آگاه پلتفرم کاریزما لندو (Lendo) کارن کراد (Karencrowd) نیگا (Nega App) |
سرمایه گذاری و فرابورس | دونگی |
آینده فین تک چه خواهد شد؟
تا به اینجا مطلب احتمالا متوجه شده اید که چرا فناوری مالی اینقدر محبوب شده است. حالا شاید بخواهید در مورد آینده فین تک اطلاعات بیشتری داشته باشید.
به طور کلی چون این فناوری با هوش مصنوعی گره خورده است و از سوی دیگر هر روز شاهد رشد چشمگیری در این حوزه هستیم، پیش بینی می شود، فینتک همزمان با آن توسعه پیدا کند.
از سوی دیگر باید به گزارش BCG (یک شرکت مدیریتی در ایالات متحده)، ارزش بازار جهانی فین تک تا سال 2030 به 1.5 تریلیون دلار خواهد رسید. پس با این حساب باید گفت سهم فینتک از درآمد ارائه خدمات مالی جهانی از 2 درصد به 7 درصد می رسد.
همچنین چون بخش زیادی از این فناوری به خدمات بانکی اختصاص دارد، تا 5 سال آینده، فین تک های بانکی تا 25٪ رشد خواهد داشت.
تسلط بلاک چین در زیرساخت های مالی هم موضوع دیگری است که به این فناوری و توسعه آن دامن می زند. به طوری که پیش بینی می شود که تا سال 2030، بیش از 60٪ از مؤسسات مالی جهانی، از فناوری بلاک چین پشتیبانی کنند.
با این اوصاف نمی توان از تأثیرات فناوری مالی بر اقتصاد جهانی به راحتی چشم پوشی کرد. از طرف دیگر نباید به تاثیری که Fintech بر روی اقتصاد دارد، غافل شد؛ چرا که با تسهیل دسترسی به سرمایه، کاهش هزینه های تراکنش و افزایش بهره وری، به توسعه اقتصادی کشورها کمک زیادی می کند.
در ایران هم شاهد رشد این فناوری هستیم و شرکت هایی مثل دونگی توانسته اند در زمینه کرادفاندینگ خدمات سرمایه گذاری ارائه دهند.
بیشتر بخوانید: آیا سرمایه گذاری در ضایعات انتخاب خوبی است؟ بررسی جامع تمامی جوانب
سرمایه گذاری با فین تک در دونگی
کرادفاندینگ یا تأمین مالی جمعی به منظور جمع آوری سرمایه های مورد نیاز کسب و کارها انجام می شود. در این زمینه دونگی یک شرکت فینتک فعال است که را راه اندازی یک پلتفرم کامل به سرمایه گذاران کمک می کند بدون حضور در شرکت های سرمایه پذیر، از راه دور سرمایه گذاری کنند.
ارائه اطلاعات کامل مربوط به مدیریت ریسک، میزان سودآوری و پیش بینی نرخ سود سالانه بالاتر از سود بانکی، از جمله فرصت های سرمایه گذاری این شرکت به سرمایه گذاران است.
جمع بندی
فین تک به عنوان یکی از بخش های فناوری نوین در حال توسعه هر چه بیشتر است و در سال های آینده شاهد فراگیرتر شدن آن خواهیم بود. حالا بخش زیادی از خدمات مالی توسط اپلیکیشن ها و نرم افزارهای مالی ارائه می شود. اگرچه در گذشته بحث ورود هکرها و افشاء اطلاعات کاربران مورد بحث بود، اما با پیشرفت هوش مصنوعی و بلاکچین، این مشکل نیز در حال رفع است. به طوری که با جلب اعتماد بیشتر کاربران همراه شده است.
یکی از شرکت های فینتک موفق ایرانی، دونگی نام دارد که در زمینه سرمایه گذاری و کرادفاندینگ فعالیت دارد. ناگفته نماند این شرکت دارای مجوز رسمی از سازمان فرابورس می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این شرکت و خدمات مالی آن بهتر است به صفحه اصلی این وب پلتفرم مراجعه کنید. مشاوره سرمایه گذاری را با ما تجربه کنید.
سوالات متداول
هر کسی که قادر به استفاده از گوشی هوشمند باشد و بتواند از اپلیکیشن های مالی (بانکی، سرمایه گذاری و ...) استفاده کند، از خدماتFintech استفاده کرده است.
بله این فناوری از طولانی شدن خدمات مالی (مثل پرداخت قبوض، پرداخت تسهیلات، سرمایه گذاری و ...) جلوگیری کرده و تا حد زیادی از هزینه های اضافه می کاهد.
فناوری مالی یک چتر بزرگ است که بخشی از آن به کسب و کارهای تازه تاسیس و استارت آپ ها مربوط می شود. از سوی دیگر استارت آپ ها هم در حوزه های مختلفی شکل می گیرند که یکی از آن ها مالی است و وارد حوزه Fintech می شود
بانکداری الکترونیک به منظور ارائه خدمات دیجیتال انجام می شود اما فینتک شامل حوزه هایی فراتر از بانکداری است؛ مانند ارزهای دیجیتال، بیمه دیجیتال، سرمایه گذاری آنلاین، پرداخت های نوین و حتی بلاک چین.


سرمایه گذاری در طرح های دونگی
بهترین فرصت برای سرمایه گذاری در طرح های دونگی، دارای نماد از فرابورس ایران
صفحه طرح ها