جهش چشمگیر تأمین مالی جمعی: رشد 17 برابری در دو سال اخیر
در دو سال اخیر، حجم تأمین مالی جمعی نسبت به سال 1401 حدوداً 17 برابر رشد داشته است. این تغییر بزرگ به کسبوکارها این امکان را داده که نقدینگی مورد نیاز خود را برای پیشبرد پروژهها با سهولت بیشتری تأمین کنند.
همزمان، سرمایهگذاران خرد نیز فرصت مشارکت در این طرحها را پیدا کردهاند و از منافع آن بهرهبرداری کردهاند، گرچه این سودها تضمینشده نیستند. کارشناسان معتقدند این رشد تحت تأثیر عواملی همچون تورم و گسترش فرهنگ سرمایهگذاری جمعی بوده است.
تأمین مالی جمعی یا کرادفاندینگ روشی است که در آن کسبوکارها و پروژهها از طریق جذب سرمایه از تعداد زیادی افراد جامعه، منابع مالی خود را تأمین میکنند. این فرآیند معمولاً از طریق پلتفرمهای آنلاین انجام میشود. با مجله دونگی همراه باشید.
عملکرد بازار تأمین مالی جمعی
طبق گزارش منتشر شده توسط شرکت فرابورس ایران، بازار تأمین مالی جمعی از آغاز فعالیت خود تاکنون توانسته است بیش از 71 هزار و 350 میلیارد ریال سرمایه جذب کند.
این آمار نشاندهنده فعالیت 30 سکوی فعال در این حوزه است که موفق به پوشش نیاز مالی 385 شرکت متقاضی سرمایهگذاری شدهاند. همچنین، 680 طرح موفق از طریق این مدل تأمین مالی به نتیجه رسیدهاند که این خود گواهی بر کارآمدی این روش در حمایت از کسبوکارها است.
در آغاز فعالیت این سکویها، نرخ سود علیالحساب طرحها با نوسانات زیادی همراه بود، اما با گذشت زمان این نوسانات کاهش یافت. در حال حاضر، بیش از 50 درصد از طرحهای موفق با نرخ سودی بین 26 تا 28 درصد توانستهاند سرمایه جذب کنند که این نرخها به نرخ بازدهی بدون ریسک در دورههای مختلف نزدیک است.
چنین نرخهای بازدهی بالا، به دلیل غیر قابل معامله بودن اوراق گواهی شراکت در این طرحها، به سرمایهگذاران بهعنوان صرف نقدشوندگی پرداخت میشود.
با توجه به رشد مداوم این بازار و استقبال فزاینده سرمایهگذاران، پیشبینی میشود که تأمین مالی جمعی در سالهای آینده سهم بیشتری در اکوسیستم اقتصادی کشور ایفا کند. کارشناسان این حوزه بر این باورند که اصلاحات قانونی و ایجاد مشوقهای جدید میتواند به تقویت اعتماد عمومی و مشارکت بیشتر سرمایهگذاران خرد کمک کند.
بیشتر بخوانید: قیمت دلار آزاد امروز ، قیمت یورو امروز ،قیمت طلای 18 عیار در بازار امروز ، محاسبه اقساط تسهیلات و سود وام بانکی
فعالترین سکوهای تأمین مالی جمعی
بررسی عملکرد تأمین مالی جمعی نشان میدهد که چند سکوی بزرگ نقش عمدهای در این زمینه ایفا کردهاند.
از میان سکوهای تأمین مالی جمعی، آیبی کراد، بیشترین سهم را داشته است. پس از آن، همآفرین و دونگی در ردههای بعدی قرار دارند. سایر سکوهای فعال عبارتند از کارن کراد، حلال فاند، کاریزما کراد و…
به گزارش فاندزآپ، در دیماه سال جاری در مجموع بیش از 1,200 میلیارد تومان توسط سکوهای تامین مالی جمعی جمعآوری گردیده است که نسبت به ماه گذشته بیش از 72 درصد رشد را تجربه کرده است.
81 طرح سرمایهگذاری در دیماه امسال از سوی 25 سکو، منتشر شده است. در این میان، به لحاظ ارزش ریالی طرحهای منتشر شده به ترتیب سکوهای همآفرین با 246 میلیارد تومان، نوینکراد با 195 میلیارد تومان و ایساتیس با 140 میلیارد تومان بالاترین جایگاه را در میان سکوها به خود اختصاص دادند.
به لحاظ تعداد طرحهای منتشر شده، سکوی همآفرین با 9 طرح در جایگاه نخست قرار دارد. سکوهای دونگی و نوین کراد با 8 طرح و سکوی ایساتیس کراد با 6 طرح، جایگاههای بالاتری نسبت به سایرین دارند.
تجزیه و تحلیل نشان میدهد، میانگین سودآوری طرحهای منتشر شده در ماه گذشته 41 درصد بوده است.
بیشتر بخوانید: تأمین مالی جمعی مبتنی بر پاداش چیست و چگونه کار می کند؟
بررسی حوزه فعالیت طرحهای منتشر شده در دیماه امسال نشان میدهد که صنعت مواد غذایی به مانند ماه گذشته در صدر بیشترین حوزه فعالیت در طرحهای منتشر شده توسط سکوها قرار دارد. پس از آن، حوزه فلزات اساسی با 9 درصد و ماشین آلات و تجهیزات صنعتی با 8 درصد در رتبههای بعدی قرار دارند.
و به گزارش همیار تامین بینا، پلتفرم کرادفاندینگ دونگی؛ پیشتاز تامین مالی جمعی با متوسط بالاترین مشارکت کاربران در ایران در سال 1403 (تا 20 بهمن)، شده است. سکوی دونگی با جذب متوسط 381 سرمایهگذار در هر طرح، رکورد بیسابقهای در مشارکت کاربران ثبت کرده است. این آمار نهتنها نشاندهنده اعتماد گسترده جامعه سرمایهگذاری به این پلتفرم است، بلکه گواهی بر تنوع و جذابیت طرحهای پیشنهادی دونگی برای پاسخگویی به نیازهای سرمایهگذاران خرد است.
لازم به ذکر است تا لحظه انتشار این گزارش 37 سکوی تامین مالی دارای مجوز هستند که سکوهای داریک کراد، ایدهفاند و ملت کراد در دی ماه به تازگی به فهرست سکوهای تامین مالی جمعی کشور اضافه شدند.
فعالترین بانکها در ضمانت تأمین مالی جمعی
در بخش نهادهای ضامن، بانک توسعه تعاون با ضمانت 10,890 میلیارد ریال بیشترین حمایت را از طرحهای تأمین مالی جمعی داشته است. همچنین، بانک ملی ایران (6,567 میلیارد ریال) و بانک تجارت (4,404 میلیارد ریال) از دیگر نهادهای فعال در این حوزه هستند. سایر بانکها نظیر بانک توسعه صادرات (2,200 میلیارد ریال) و بانک رفاه کارگران (2,140 میلیارد ریال) نیز نقش مهمی ایفا کردهاند.
فعالترین صندوقهای پژوهش و فناوری در ضمانت تأمین مالی
در میان صندوقهای پژوهش و فناوری، صندوق نوآوری و شکوفایی با ضمانت 2,313 میلیارد ریال بیشترین مشارکت را داشته است. دیگر صندوقهای فعال شامل صندوق توسعه فناوریهای نوین (2,054 میلیارد ریال) و صندوق پژوهش و فناوری پرشین داروی البرز (1,683 میلیارد ریال) هستند.
مقایسه عملکرد بازار تأمین مالی جمعی در سالهای 1399 تا 1403
- در سال 1399، تأمین مالی جمعی بهصورت محدود فعالیت میکرد و تنها 23,75 میلیارد ریال جذب شد. تعداد سکویهای فعال تنها 4 عدد بود و 2 طرح موفق به جذب سرمایه شدند.
- در سال 1400، بازار رشد چشمگیری داشت و حجم سرمایه تأمینشده به 858 میلیارد ریال رسید. تعداد سکویهای فعال به 11 افزایش یافت و 35 طرح موفق به جذب سرمایه شدند.
- در سال 1401، تأمین مالی جمعی رشد بیشتری داشت و حجم سرمایه تأمینشده به 6,316 میلیارد ریال رسید. تعداد سکویهای فعال به 18 رسید و 105 طرح موفق به جذب سرمایه شدند.
- در سال 1402، تأمین مالی جمعی به اوج خود رسید و میزان سرمایه تأمینشده به 36,300 میلیارد ریال رسید. تعداد سکویهای فعال به 24 افزایش یافت و 320 طرح موفق به جذب سرمایه شدند.
- تا پایان مرداد 1403، روند رشد ادامه داشت و حجم سرمایه تأمینشده به 27,852 میلیارد ریال رسید. تعداد سکویهای فعال به 30 افزایش یافت و 218 طرح موفق به تأمین مالی شدند.
این روند افزایشی در تعداد سکویهای فعال و میزان سرمایه جذبشده نشاندهنده رشد و پویایی این بازار است.
بیشتر بخوانید: بیشترین سود بانکی در کدام بانک پرداخت می شود؟
دونگی گزینهای مطمئن برای تأمین مالی
در کنار افزایش حجم بازار تأمین مالی جمعی، پلتفرمهایی مانند دونگی در ارائه خدمات تأمین مالی جمعی نقش برجستهای دارند. این پلتفرم با فراهم کردن بستری مناسب برای سرمایهپذیران، امکان تأمین مالی کسبوکارها را بهویژه برای کسانی که به دنبال مبالغ بزرگتر هستند، فراهم میکند.
علاوه بر این، دونگی به سرمایهگذاران فرصت های سرمایه گذاری میدهد که بدون نیاز به دانش تخصصی و فنی، در این فرصتها و طرحها سرمایهگذاری انجام دهند و از سود سالانه مناسبی بهرهمند شوند.
نتیجهگیری
رشد قابل توجه بازار تأمین مالی جمعی در سالهای اخیر نشاندهنده نیاز روزافزون به روشهای نوین تأمین مالی است. با توجه به افزایش حجم سرمایه جذبشده، پلتفرمهای تأمین مالی جمعی مانند دونگی به کسبوکارها و سرمایهگذاران فرصتهای بیشتری ارائه میدهند تا بهراحتی سرمایهگذاری کرده و از بازدهی بالاتر از تورم بهرهمند شوند. در این فضا، انتخابهای بیشتری برای تأمین مالی بهویژه بدون پیچیدگیهای موجود در روشهای سنتی مانند وامهای بانکی در دسترس است، و این روند افزایشی تأمین مالی جمعی قطعاً در سالهای آینده ادامه خواهد داشت. مشاوره سرمایه گذاری را با ما تجربه کنید.


سرمایه گذاری در طرح های دونگی
بهترین فرصت برای سرمایه گذاری در طرح های دونگی، دارای نماد از فرابورس ایران
صفحه طرح ها